Οι φόβοι των ειδικών για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν, σύμφωνα με όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής (21.05.2021).
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα σε συνδυασμό με το άνοιγμα δραστηριοτήτων μάς… κόστισαν, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν έχει βελτιωθεί όσο περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα κρούσματα στους νέους ηλικίας 20 – 40 ετών, ενώ παραμένουν πολλές οι περιοχές της επικράτειας, όπου υπάρχουν συνεχώς εξάρσεις της επιδημίας. Όλα αυτά, δείχνουν πως ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, αντιθέτως θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει μία πτωτική πορεία, μια ύφεση που την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται περίπου στο 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Όμως, αυτό που απασχολεί είναι ότι ενώ από τα μέσα Απριλίου και τουλάχιστον για 3 εβδομάδες συνεχώς είχαμε σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, δηλαδή από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός αυτός της μείωσης των νέων κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική, όπου η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει μια σταθεροποίηση σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα στην Αττική έχουμε 9.500 ενεργά κρούσματα και περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
Με βάση δε τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν ακόμα η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία. Τα νούμερα αυτά θα πρέπει να μας θυμίζουν τη σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία ακόμα δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα”, είπε η κα Παπαευαγγέλου.
Click4more: Κορονοϊός: 994 κρούσματα στην Αττική, 158 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης των μολύνσεων ανά περιφέρεια
Και συνέχισε: “Παράλληλα, παρατηρείται μία μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 39 έτη, ενώ ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10-16 Μαΐου το 31% των νέων κρουσμάτων, δηλαδή 1 στους 3, αφορούσε σε νέους 20 έως 40 ετών.
Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι η αυξημένη κινητικότητά μας κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σε συνδυασμό με την επανέναρξη πολλών απαραίτητων δραστηριοτήτων, όπως είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και πολλών άλλων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μη μείωση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας με το ρυθμό που θα θέλαμε.
Η παρατήρηση αυτή εν μέρει οφείλεται και στα πολλά αυτοδιαγνωστικά τεστ που διενεργούνται κάθε εβδομάδα και που αυξάνουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Μόνο την περασμένη εβδομάδα είχαμε περίπου 6.500 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν, όταν ασυμπτωματικοί συνάνθρωποί μας έκαναν self-test. Σημαντικό δηλαδή ποσοστό των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε μέσω αυτής της νέας εξέτασης.
Η θετικότητα
Στη συνέχεια, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως “εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα που κάποιες περιοχές τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές, ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω την Πτολεμαΐδα, την Ξάνθη ή την Κόρινθο, που η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας και καμιά φορά ξεπερνάει και το 7%, υποδεικνύοντάς μας ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές σε όλη την επικράτεια με μικροεξάρσεις της επιδημίας.
Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι σε όλες αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς είναι εξαιρετικά δυσάρεστο τώρα που έχουμε πάρει όλοι μία ανάσα να δούμε εκ νέου να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που εμφανίζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου”.
Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ
Την Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2020 νέα κρούσματα κορονοϊού και 56 νεκρούς. Οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να μειώνονται και πλέον είναι 617 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.327 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 260 (ημερήσια μεταβολή -11.86%).