Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Το προφίλ αυτών που παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα – Τι προκύπτει από τους ελέγχους

Κορονοϊός: Το προφίλ αυτών που παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα – Τι προκύπτει από τους ελέγχους

Ουκ ολίγοι είναι οι αυτοί που παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να παρουσιάζει μέσα από στοιχεία το προφίλ όσων τα καταπατούν.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχει στους ελέγχους που γίνονται για τον κορονοϊό και κλιμάκια της διενήργησαν ελέγχους σε 1055 σημεία ενδιαφέροντος (892 Αθήνα & 163 Θεσσαλονίκη) σε διάστημα πέντε ημερών.

Οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές προέβησαν σε συστάσεις στους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων τα οποία βρέθηκαν ανοικτά κατά παράβαση των μέτρων, σε πολίτες οι οποίοι δεν έφεραν βεβαίωση μετακίνησης καθώς επίσης και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι συνωστίζονταν έξω από τράπεζες χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε εμπορικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής, Super Market, καφετέριες, εστιατόρια, τράπεζες, φροντιστήρια, εκκλησίες, take-away, delivery, δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης, φαρμακεία, σταθμούς μετρό και εκκλησίες.

Πού έγιναν οι έλεγχοι

Οι περιοχές οι έγιναν οι έλεγχοι είναι: Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού, Δήμος Αθηναίων (4η Δημοτική Ενότητα),  Δήμος Πειραιά, Δήμος Αθηναίων (6η Δημοτική Ενότητα), Δήμος Αθηναίων (Πλάκα), Δήμος Ιλίου, Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Δήμος Θεσσαλονίκης

Γενικές διαπιστώσεις ως προς τους 820 πολίτες που μετακινούνταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

α)Το μεγαλύτερο ποσοστό, 58% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 31-60 ετών

β) Ποσοστό 25% βρισκόταν στην ηλικιακή ομάδα των 61 ετών και άνω

γ) Ποσοστό 10% ήταν ηλικίας μεταξύ 10-30 ετών.

Ειδικές διαπιστώσεις σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών:

58 πολίτες δεν είχαν βεβαίωση μετακίνησης (9 εξ΄αυτών στη Θεσσαλονίκη), 19 πολίτες με βεβαίωση χωρίς ημερομηνία, 9 πολίτες χωρίς βεβαίωση δήλωσαν άστεγοι, 9 άστεγοι, 3 ελεγχόμενοι δήλωσαν εξαίρεση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας (ένστολο προσωπικό)

Σε ποιους έγιναν συστάσεις 

Όπως αναφέρει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συστάσεις έγιναν:

Σε ιδιοκτήτες 8 εμπορικών καταστημάτων που βρέθηκαν ανοικτά κατά παράβαση, οι οποίοι τα έκλεισαν αμέσως (καταστήματα ενδυμάτων και βιβλιοπωλείο)

Σε ιδιοκτήτη/υπεύθυνο εστιατορίου στον Δ. Νίκαιας –Αγ. Ιωάννη Ρέντη που εκτελούσε υπηρεσίες παρασκευής γευμάτων-εδεσμάτων και διάθεσής τους μέσω διανομής κατ’ οίκον και επιτόπιας διανομής (takeaway), ο οποίος είχε αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα. Σε δεύτερο έλεγχο του καταστήματος περίπου μετά από μία ώρα είχε συμμορφωθεί πλήρως.

Για την τήρηση των αποστάσεων στις ουρές αναμονής και ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας (π.χ. αντισηπτικά εντός των καταστημάτων/υπηρεσιών)

Για την έκδοση βεβαιώσεων προ της μετακίνησης για τα άτομα που δεν το είχαν πράξει ή στην ορθή αναγραφή των δηλωθέντων.

Για την επικαιροποίηση των ανακοινώσεων σε καταστήματα ως προς τον αριθμό των εισερχομένων σε αυτά ανάλογα το εμβαδόν τους.

Τι προκύπτει από κάθε περιοχή

Δήμος Ιλίου: Αρκετοί εκ των ελεγχθέντων πολιτών επέδειξαν βεβαιώσεις μετακίνησης στις οποίες ανέγραφαν άνω του ενός λόγου μετακίνησης (πχ μετάβαση σε τράπεζα αλλά και σε κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, κλπ). Επίσης, παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλος αριθμός πολιτών να κυκλοφορεί σε δρόμους και πεζοδρόμους του Δήμους.

Πατησίων – Κυψέλη (Φωκίωνος Νέγρη) Παρατηρήθηκε ότι αριθμός πολιτών (κυρίως της ηλικιακής ομάδας 60-80) εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν με βεβαιώσεις χωρίς ημερομηνία. Παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός σε υποκαταστήματα Τραπεζών ενώ ήταν ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση του κοινού στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη

Μοναστηράκι – Πλάκα: Η διαπίστωση των κλιμακίου είναι ότι οι πολίτες σε ποσοστό 84% αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και εφαρμόζουν τα μέτρα και τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Όσον αφορά τον έλεγχο των καταστημάτων, παρατηρήθηκε ότι υπήρχε καθολική συμμόρφωση στα μέτρα και δεν εντοπίστηκε παράβαση.

Να σημειωθεί ότι σε Δήμους που τα κλιμάκια της ΕΑΔ συναντήθηκαν με κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας όπως π.χ (Νίκαια και Αγ. Ιωάννης Ρέντη) υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία για τους διενεργούμενους ελέγχους. Η αντιμετώπιση των ελεγχόμενων ήταν πολύ θετική και επαινετική ως προς τη διενέργεια των ελέγχων από την πολιτεία, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων (2 πολιτών) που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο .

Από τους ελέγχους που έγιναν οι γενικές παρατηρήσεις είναι οι εξής: 

Υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης-Ελάχιστες εξαιρέσεις

Λόγοι μετακίνησης: Εργασία, τράπεζα, super market, φαρμακείο, βόλτα κατοικίδιου. Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν πρωινές ώρες.

Τα μεγαλύτερα άτομα σε ηλικία (60 και άνω) χρησιμοποιούν κυρίως χειρόγραφες βεβαιώσεις

Η πλειοψηφία έχει κάνει χρήση sms

Σε πολλές χειρόγραφες βεβαιώσεις δεν αναφέρεται ο κωδικός της μετακίνησης αλλά περιγράφεται ο λόγος ενώ απουσιάζει η αναγραφή της ημερομηνίας.

Οι άστεγοι κατά την προσέγγισή τους από το κλιμάκιο ελέγχου ανέφεραν ότι είχαν δεχτεί υποστήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων καθώς και πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα).

Διατέθηκε σε πολίτες αντίγραφο του εγχειριδίου « Οδηγός προστασίας από τεχνικές εξαπάτησης σχετικά με τον Covid – 19» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις