Σάββατο, 23 Νοε.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Το σενάριο εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα – Πότε τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 6.000

Κορονοϊός - Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Στοίχημα» να είναι διαχειρίσιμα τα επόμενα κύματα
Φωτογραφία αρχείου

Μόλις τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, στην Ελλάδα, σύμφωνα με μαθηματικό μοντέλο, με το οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της διασποράς.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ, ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, “είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, είναι αρκετά πιθανό να δούμε κ στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε κ στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε θα’ ναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες δεν θα’ χει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να’ χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων”.

Με βάση αυτή την παραδοχή – να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά τρεις ημέρες, που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία- αν προβλέψουμε την εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα μας, το μοντέλο μας οδηγεί στο εξής: “Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ”.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είχε πει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, για το πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα: “Συνήθως υπολογίζουμε ότι από τη στιγμή που θα ξεπεράσουμε τα 25 – υπολογίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν 4-5 φορές παραπάνω από αυτά που βλέπουμε στην κοινότητα”.

Αν λοιπόν οι άνθρωποι που νοσούν με Όμικρον είναι πενταπλάσιοι από αυτούς που πιάνει το σύστημα, χθες είχαμε 130. Στις 26 Δεκεμβρίου θα’ ναι 780, 1η Ιανουαρίου θα είναι 3.120, 7 Ιανουαρίου 12.480, ενώ στις 13 Ιανουαρίου 50.000 άνθρωποι θα νοσούν με τη μετάλλαξη Όμικρον.


“Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε πιάσει. Ειδικά αυτό που ονομάζουμε ορφανά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του που σίγουρα θα δούμε στην Ελλάδα, στο προσεχές διάστημα, τα κρούσματα σιγά σιγά να ανεβαίνουν κ όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν θα δούμε μία επιθετική αύξηση”, ανέφερε ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς.

Παυλάκης: Έρχεται “τσουνάμι”

Στον απόηχο των σεναρίων για εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων, ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, εκτίμησε πως έρχεται “τσουνάμι”.

“Η Ελλάδα ταλανίζεται από τη Δέλτα, δεν χρειάζεται και την Όμικρον”, είπε και εξήγησε πως θα υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας και από τα δύο στελέχη. “Δεν ξέρουμε πόσο παθογόνο είναι (το στέλεχος Όμικρον), αλλά είναι ανεύθυνο να καθησυχάζουμε τον κόσμο για την Όμικρον”.

Ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε, επίσης, ότι τα επιδημικά κύματα είναι φυσικά φαινόμενα, όπως και οι πυρκαγιές, και μπορούμε να τα τροποποιήσουμε με έγκαιρη δράση. “Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για το τσουνάμι που έρχεται”, επεσήμανε.

Όπως είπε η βασική λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός και κυρίως με την τρίτη δόση. Επίσης, ο μεγάλος περιορισμός επαφών και τα τεστ, αλλά χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε τελείως.

“Ό,τι και να γίνει δεν θα φτάσουμε σε επιθυμητά επίπεδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε», είπε και συμπλήρωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να πειστούν με όσα συμβαίνουν γύρω τους. Θα είναι αδύνατο να αποφύγουν τη Δέλτα ή την Όμικρον”.

Σχετικά με τη λήψη μέτρων, εξήγησε ότι “οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι. Όσο πιο γρήγοροι είναι τόσο πιο ήπιοι θα μπορούν να είναι”.

Εκτίμησε, δε, πως στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε χιλιάδες κρούσματα της Όμικρον. “Αυτός ο χειμώνας αποδείχθηκε ο χειρότερος. Θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση τον επόμενο χρόνο. Θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας με την ίδια επιμονή, σε κάποιες χώρες που δεν υπάρχουν εμβόλια θα εμφανίζεται κάθε τόσο καινούρια μετάλλαξη και θα εξαπλώνεται παντού. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις