Ελλάδα

Κορονοϊός: Τρομάζουν τα 313.310 κρούσματα το τελευταίο 10ημερο – Αναλυτικά η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει και στην Ελλάδα και το τελευταίο δεκαήμερο τα κρούσματα προκαλούν ίλιγγο. Και πως να το πίστευε πως από τα 9.284 κρούσματα κορονοϊού που σημειώθηκαν στις 27 Δεκεμβρίου, θα φτάναμε στο απόλυτο ρεκόρ με 50.126 ενώ σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν 43.386 μολύνσεις.

Στα συνολικά νούμερα το τελευταίο δεκαήμερο τα κρούσματα κορονοϊού είναι 313.310 και η ανησυχία είναι έντονη καθώς σε λίγες ημέρες θα αρχίσει να φαίνεται το αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον στα νοσοκομεία που έτσι και αλλιώς πιέζονται από τις επιπτώσεις της Δέλτα.

Δείτε εδώ την εξέλιξη των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες

27/12 9.284

28/12 21.657

29/12 28.828

30/12 35.580

31/12 40.560

01/01 30.010

02/01 17.633

03/01 36.246

04/01 50.126

05/01 43.386

Οι νεκροί από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον οργανισμό ανέρχονται σε 667 το τελευταίο 10ημερο ενώ ο τραγικός απολογισμός από την αρχή της πανδημίας έχει φτάσει τους 21.115 θανάτου. Όσον αφορά τους διασωληνωμένους στην ενημέρωση της Τετάρτης 05/01 από τον ΕΟΔΥ είναι 628 με διάμεση ηλικία τα 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 532 (84.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Βράζουν» Αττική και Θεσσαλονίκη

Αττική και Θεσσαλονίκη γονατίζουν από τα κρούσματα του κορονοϊού καθώς χιλιάδες μολύνσεις ανακοινώνονται κάθε μέρα, με τα νούμερα να ξεφεύγουν από κάθε όριο. Χαρακτηριστικό είναι πως η Αττική μετρά τις τελευταίες δέκα ημέρα το σοκαριστικό νούμερο των 128.197 κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη δεν πάει και αυτή πίσω καθώς μετρά πάνω από 35.000 κρούσματα και συγκεκριμένα καταγράφει 35.582 μολύνσεις.

Δύσκολη κατάσταση και σε Κρήτη, Θεσσαλία και Αχαία

Δεν είναι μόνο οι δυο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας που φλέγονται από τη μετάλλαξη Όμικρον και τα κρούσματα που προκαλεί αλλά είναι ολόκληρη η Ελλάδα με την Κρήτη, την Θεσσαλία και την Αχαία να προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς.

Ειδικά στην Κρήτη η κατάσταση είναι οριακή καθώς το νησί το τελευταίο 10ημερο καταγράφει 16.393 νέα κρούσματα κορονοϊού. Αντίστοιχη κατάσταση και στη Θεσσαλία που μετρά 18.873 κρούσματα ενώ στην Αχαία την ίδια ώρα οι μολύνσεις είναι 8764.

Πότε και για πόσο μπορεί να απουσιάσει ο εργαζόμενος λόγω νόσησης

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που αποτυπώνεται στη νέα ΚΥΑ για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από κορονοϊό χρειάζεται να αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα gov.gr από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα το θετικό αποτέλεσμα rapid test.

Ειδικότερα, όσοι εργαζόμενοι, εμβολιασμένοι ή μη, έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό με rapid test δικαιούνται πενθήμερη άδεια από την εργασία τους. Δεν απαιτείται δηλαδή η διενέργεια μοριακού τεστ για την χορήγηση της άδειας ασθενείας. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το rapid test για τη χορήγηση της άδειας.

Τι ζητά ο ΕΦΚΑ για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια

Ωστόσο ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια ασφαλισμένων που νοσούν με κοροναϊό μετά από επιβεβαιωμένο θετικό τεστ απαιτείται και ιατρική γνωμάτευση.

Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου να τους χορηγηθεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.

Προσοχή αν ο ασφαλισμένος δεν νοσεί αλλά τεθεί σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, λαμβάνει ιατρική γνωμάτευση, η οποία δεν αποτελεί άδεια ασθένειας, αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19.

Σε αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο που είχε αποφασιστεί κατά την πρώτη καραντίνα και προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ’ αποδοχών και αναπλήρωσης κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον δουλειάς πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα ασθενείας

Οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται, δικαιούνται επίδομα ασθενείας εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία (πλέον των 3 ημερών) από τον θεράποντα γιατρό των δημοσίων ιατρικών δομών και συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ. Ο γιατρός μπορεί να βεβαιώσει ανικανότητα για εργασία μέχρι δεκαπέντε [15] ημέρες συνολικά, μέσα σε χρονική περίοδο ενός ημερολογιακού έτους είτε συνεχόμενη είτε διακεκομμένη.

Σε περίπτωση παράτασης της ανικανότητας ή εμφάνισης νέας πάθησης, μετά την συμπλήρωση των 15 ημερών, η ανικανότητα βεβαιώνεται πάντοτε με γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

Για να κατατεθούν άδειες στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας, οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες».

Το Τμήμα απαντά με μήνυμα στο e-mail που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό αίτημα παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες (τυποποιημένα μηνύματα ανά κατηγορία αιτήματος) για το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και τον τρόπο κατάθεσής τους.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα