Φως στο “τούνελ” της πανδημίας, αρχίζουν να βλέπουν για πρώτη φορά μετά από καιρό οι επιστήμονες.
Αν και σήμερα ο δείκτης θετικότητας ήταν σε υψηλά επίπεδα (12,9) δικαιολογείται από τον πολύ χαμηλό αριθμό των τεστ λόγω της εθνικής μας εορτής. Συγκεκριμένα έγιναν μόλις 11.542 τεστ, όταν το τελευταίο διάστημα, μια τυπική καθημερινή, γίνονται 50.000 με 60.000…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης έχει σταθεροποιηθεί στο 6%
Όπως είπε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πανδημία, η Β. Παπαευαγγέλου, μετά από 7 εβδομάδες, φαίνεται επιτέλους μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα με 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες φτάνει τις 2.500 αλλά όπως τόνισε υπάρχει σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων σε άτομα άνω των 75 ετών.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ενώ για πρώτη φορά -όπως τόνισε- ο δείκτης θετικότητας έμεινε σταθερός στο 6%, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη.
Σαρηγιάννης: Βλέπουμε αρχή αποκλιμάκωσης πανελλαδικά
Αισιόδοξος για το μέλλον της πανδημίας, εμφανίστηκε στην ΕΡΤ ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Θεωρώ ότι είμαστε στην κορύφωση. Βλέπουμε μια αρχή αποκλιμάκωσης πανελλαδικά. Κυρίως στην Αθήνα και μια σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη” είπε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα τεστ δεν αποτελούν εργαλείο για να υπάρχει επιδημιολογική εικόνα. Αλλά “για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά”.
“Θεωρώ ότι αν εφαρμόσουμε το μέτρο των self test, για να βάλουμε τους θετικούς σε καραντίνα, θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία”.
Αναφερόμενος πάντως, στο άνοιγμα των σχολείων, ο κύριος Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι θα ήθελε άνοιγμα μόνο για τα λύκεια, το επόμενο διάστημα. “Για το γυμνάσιο και το δημοτικό, με τα σημερινά δεδομένα θα συνιστούσα να πάμε μετά το Πάσχα” πρόσθεσε.