Ελλάδα

Κορονοϊός – ΥΠΑ: Στις 90 ημέρες το χρονικό όριο ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης και για τις πτήσεις εσωτερικού

Αλλαγές ανακοίνωσε η ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) για τις αεροπορικές μετακινήσεις και στο εσωτερικό μετά το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, αλλάζει το χρονικό όριο ισχύος του πιστοποιητικού / βεβαίωσης νόσησης από κορονοϊό και για τις πτήσεις εσωτερικού.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), η notam για τα αεροπορικά ταξίδια πτήσεων εσωτερικού στην Ελλάδα προβλέπει μετά και την τελευταία αλλαγή ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό / βεβαίωση νόσησης από κορονοϊό που εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα ημέρες μετά από αυτόν.

Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 15/7/2021 έως και τις 31/10/2021, η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι παραμένουν σε ισχύ.

Ειδικότερα η νέα notam πτήσεων εσωτερικού προβλέπει:

Οι επιβάτες προς όλους τους προορισμούς της χώρας οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση / πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), είναι επίσης αποδεκτό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.

2) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

3) Οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού που δεν έχουν εμβολιαστεί για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορoνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών με rapid test πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.

Κορονοϊός – ΥΠΑ: Οι ανήλικοι επιβάτες

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις αεροπορικές μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης.

Τα παραπάνω πιστοποιητικά / βεβαιώσεις επιδεικνύονται – είτε εκτυπωμένα από τις πλατφόρμες www.gov.gr και HTTPS://SELF-TESTING.GOV.GR – είτε σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό μπορούν να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή την βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έγγραφα να έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, με τις οποίες επετράπη η είσοδος τους στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση.

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Ο έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές μετακινήσεις πτήσεων εσωτερικού εφαρμόζονται από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα