Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Κορυφώνεται η αγωνία στην Αμφίπολη – Το νέο σχέδιο εισόδου στον τρίτο θάλαμο

Κορυφώνεται η αγωνία στην Αμφίπολη – Το νέο σχέδιο εισόδου στον τρίτο θάλαμο

– Ενισχύονται οι εργασίες υποστύλωσης στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης
– Η αυτοψία έδειξε πως πρέπει να αναθεωρηθεί το σχέδιο εισόδου στον τρίτο θάλαμο
– Πως σχεδιάζουν να μπουν οι αρχαιολόγοι
– Άμεσα πρόκειται να αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες
– Νέες ανακοινώσεις και φωτογραφίες αναμένονται από το Υπουργείο Πολιτισμού

Νέες φωτογραφίες μέσα από τον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης αναμένονται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη πρόκειται να αποκαλύψει ολόκληρες τις Καρυάτιδες.

Οι εργασίες της ομάδας των αρχαιολόγων και των τεχνικών συνεχίζονται, με την αφαίρεση άμμου, ενώ ενισχύεται η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, με ισοδύναμα μέτρα αποχωμάτωσης και υποστύλωσης.

Παράλληλα οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών διεργασιών, κοσκινίζουν προσεκτικά την κάθε χούφτα χώμα που βγαίνει από τον τύμβο Καστά, καθώς βρέθηκαν κομμάτια από τη χαίτη του Λέοντα της Αμφίπολης.

Επίσης γίνονται οι διεργασίες αποχωμάτωσης ανατολικά και δυτικά των επιμέρους αρχαιολογικών ανασκαφών προκειμένου να απομακρυνθούν τα χώματα που καλύπτουν 14 περίπου μέτρα πάνω από τον τύμβο.

Πώς σκέφτονται να μπουν στον τρίτο θάλαμο

Μετά τη σχολαστική αυτοψία του τρίτου θαλάμου που άρχισε τη Δευτέρα, οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγονται με ειδικά όργανα, να αναθεωρηθεί ο τρόπος της εισόδου στον τρίτο θάλαμο.

Συγκεκριμένα οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι αδύνατη η πρόσβαση, καθώς δεν αναλαμβάνει κανείς την αποχωμάτωση του θυρώματος.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να εισέλθουν τελικά από τον τοίχο απέναντι από τις Καρυάτιδες με την αφαίρεση δύο ακόμη δόμων από τον τοίχο σφράγισης.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο από την είσοδο, που βρίσκεται κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Έτσι, ξεκίνησαν εργασίες αφαίρεσης των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο, διαδικασία, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη μιας και οι ανασκαφείς έχουν καταφέρει να απομακρύνουν μόλις 30 με 40 πόντους από τον όγκο του χώματος.

Η υπεύθυνη των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, είπε πως πρόκειται για συνθήκες σπηλαίου και πρόσθεσε ότι στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του μνημείου συνεχίζονται οι εργασίες στήριξης.

Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις Καρυάτιδες


Το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο  ενώ από την ανατολική λείπει.



Οι Καρυάτιδες έχουν σγουρά μαλλιά και μπούκλες που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν σκουλαρίκια, και φορούν χιτώνα με μανίκια. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών.

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις Καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ.

Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

Πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση.

Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο.

Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.


Στον ίδιο χώρο, που δημιουργείται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, διαπιστώθηκε σημαντική απομείωση διατομής των θολιτών, σε τμήματα τόσο του δυτικού, όσο του ανατολικού τμήματος της θόλου. Αντιστηρίχθηκε η στέψη της θόλου, με την τοποθέτηση ξύλινων δοκών σε επαφή με αφρώδες υπόστρωμα και κατακόρυφη υποστύλωση.

Διαπιστώθηκε ότι η κατακόρυφη ρωγμή του επιστυλίου εκτείνεται σε όλο το ύψος του και είναι διαμπερής. Στον χώρο μπροστά από το επιστύλιο τοποθετήθηκε τριγωνικό μεταλλικό πλαίσιο, παράλληλα με την νότια πλευρά του. Το επιστύλιο αντιστηρίχθηκε με τέσσερα πλάγια στηρίγματα, τα οποία εδράζονται στο μεταλλικό πλαίσιο.
Οι Καρυάτιδες... αποκαλύπτονται! Φωτό - ΥΠΠΟΑ
Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις.
Εκπληκτικές λεπτομέρειες στους χιτώνες - Φωτό - ΥΠΠΟΑ
Φωτό - ΥΠΠΟΑ
Οι καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους.
Ο ανασηκωμένος χιτώνας - Φωτό - ΥΠΠΟΑ
Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό.
Τμήματα του προσώπου της Καρυάτιδας - Φωτό - ΥΠΠΟΑ
Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης.

Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.

Ο “κόκκινος” τρίτος θάλαμος




Στους τρεις κατακόρυφους τοίχους-ανατολικό, δυτικό και βόρειο- στο ορατό μέρος, επαναλαμβάνεται η ίδια μορφή μαρμάρινης επικάλυψης, όπως και στους δυο προηγούμενους θαλάμους, με ορθοστάτες, στέψη και ιωνικό επιστύλιο.

Στο νότιο τοίχο -στο εμφανές μέρος του- δεξιά και αριστερά του θυρώματος, συνεχίζεται η μαρμάρινη επικάλυψη. Οι υπερκείμενοι πωρόλιθοι καλύπτονται με επίχρισμα κόκκινου χρώματος.

Έχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπέρθυρου.

Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της. Στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις και επιπλέον σε εκτεταμένες περιοχές, εκατέρωθεν της στέψης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού.

Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά, στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις, ενώ κάποια τα κομμάτια εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της επίχωσης, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν.

Οι αποκολλήσεις φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου. Συγκεκριμένα, το νότιο τμήμα του θαλάμου φορτίζεται από γαίες ύψους 2μ. περίπου, ενώ στο βόρειο τμήμα οι γαίες έχουν ύψος περί τα 12-13μ.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόλεμος αρχαιολόγων! Παλαγγιά: Επιμένω! Ο τάφος της Αμφίπολης είναι ρωμαϊκός – Περιστέρη: Βγαίνετε και μιλάτε για τα 5 λεπτά δημοσιότητας!

Ξεσπάει η Παλαγγιά κατά της Περιστέρη: Βιάστηκε να μιλήσει για τον τάφο της Αμφίπολης – Επιτέθηκε μόνο σ’ εμένα! – Ο τάφος είναι ρωμαϊκός

Αμφίπολη: “Μοιάζει με τον τάφο του Δεινοκράτη”, λέει η Περιστέρη για τον αρχαίο τύμβο – “Έγινε τεράστιος αγώνας για να μη συληθεί, αλλά….”

Αμφίπολη: Απόλυτη η Περιστέρη ότι το μνημείο δεν είναι ρωμαϊκό και χρονολογείται στο 325-300 πΧ – Ολομέτωπη επίθεση στους συναδέλφους της – VIDEO

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε