Τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στα δραματικά γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου περιγράφει ο 95χρονος γιατρός, Κώστας Χαρώνης, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν διευθυντής χειρουργικής κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο.
Ο γιατρός ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου», υποστηρίζοντας πως τα περισσότερα περιστατικά που ο ίδιος περιέθαλψε ήταν από σφαίρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν πιστεύαμε ότι ήμασταν σε πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά για να πει στη συνέχεια πως ο ίδιος ενημέρωσε και τα άλλα νοσοκομεία, προκειμένου το νοσηλευτικό προσωπικό να προετοιμαστεί για τις εισαγωγές τραυματισμένων.
«Μόλις είδα περί τίνος πρόκειται ενημέρωσα τα άλλα νοσοκομεία να ετοιμαστούν, αλλά μας απαντούσαν ότι δεν εφημερεύουν. Ωστόσο, τελικά είδαν τη σοβαρότητα του πράγματος» θυμάται.
«Κανένας στην αρχή δεν πίστευε τι πρόκειται να γίνει. Κοιτάξαμε να προετοιμαστούμε και τα πήγαμε αρκετά καλά» δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας, μάλιστα, πως σώθηκαν όλοι όσοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ήμασταν συνεχώς στο χειρουργείο. Εμείς δεν είχαμε κανένα θάνατο. Έφεραν δύο τρεις νεκρούς».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρώνη, οι περισσότεροι τραυματίες είχαν δεχθεί επίθεση με σφαίρες. «Οι περισσότερες από αυτές ήταν από ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν σε ταράτσες κτηρίων. Η βολή από τις σφαίρες είναι αδιάψευστη», συμπλήρωσε.
Ο 95χρονος έκανε λόγο και για κάποιους που στάθηκαν τυχεροί, με τον ίδιο να αναφέρει το παράδειγμα μίας κοπέλας περίπου 18 – 20 ετών, η οποία είχε τραυματιστεί από σφαίρα. «Η σφαίρα πέρασε από την αριστερή μασχάλη, μπήκε μέσα στο θώρακα, προχώρησε μπροστά από την καρδιά, πέρασε απέναντι, πέρασε στον άλλο πνεύμονα και έπεσε η σφαίρα μέσα εκεί. Είναι απίστευτο ότι δεν την μετρήσαμε στους νεκρούς. Πιθανώς και αν μας ακούν συνάδελφοι τώρα να μην το πιστεύουν. Έπειτα, βγάλαμε τη σφαίρα και το χειρουργείο πήγε πολύ καλά », τόνισε ο κ. Χαρώνης.