Για να συμβεί, όμως αυτό προηγουμένως θα πρέπει να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις και η ελληνική κυβέρνηση να τα ¨σπάσει¨ με τους εταίρους.
Από τη Δευτέρα το πρωί ξεκινάει τυπικά ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Και λέμε τυπικά γιατί ουσιαστικά και άτυπα οι ανταλλαγές απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είχε ποτέ σταματήσει.
Αν λοιπόν οι εταίροι επιμείνουν στις θέσεις τους και προπαντός αρνηθούν να ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους, πράγμα πολύ πιθανό αφού ο Αλέξης Τσίπρας με τον ελιγμό του δημοψηφίσματος όχι μόνο έχασε τη στήριξη της Μέρκελ, του Ολάντ ακόμα και του Ρέντσι, αλλά τοποθέτησε απέναντι τη Γερμανίδα καγκελάριο σε σημείο μάλιστα που οι Γερμανοί να απεργάζονται σενάρια για κυβέρνηση χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, όπως είδαμε τις τελευταίες δύο μέρες σε δημοσιεύματα.
Αν λοιπόν διαψευστούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως έγινε και με εκείνες που έκαναν πριν από τις εκλογές, τότε δεν αποκλείεται να βρεθούμε σε χειρότερη πρόταση για συμφωνία, όπως έγινε στην Κύπρο.
Στο σημείο αυτό αν η κυβέρνηση αρνηθεί να υπογράψει είναι ενδεχόμενο να αναλάβει δράση ο κύριος Ντράγκι ή ο κύριος Ρέγκλινγκ και το αποτέλεσμα θα είναι το ¨κούρεμα¨ των καταθέσεων ή η επιστροφή στη δραχμή.
Ο κύριος Ντράγκι μπορεί να προκαλέσει ¨κούρεμα¨ είτε κουρεύοντας τα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να πάρουν ρευστότητα μέσω του ELA ή να ζητήσει να επιστραφεί μέρος ή ολόκληρος ο ELA.
Από την πλευρά του ο κύριος Ρέγκλινγκ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση απαιτώντας την επιστροφή των 140 δις. περίπου που δάνεισε ο EFSF στη χώρα μας.
Πάντως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε περίπτωση «κουρέματος» των καταθέσεων θα προηγηθεί η συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων στις απαιτήσεις και στο τέλος θα επιστρατευθεί το ¨κούρεμα¨.