Ελλάδα

Κούρεμα καταθέσεων φοβούνται μετά το αδιέξοδο στη συμφωνία

Η συνεχείς αιμορραγία των τραπεζών σε συνδυασμό με το μπλοκάρισμα σε πολιτικό επίπεδο που έχει φέρει σε αδιέξοδο τις προσπάθειες για συμφωνία ενισχύει κατά πολλούς το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων. Με τις τράπεζες ήδη κλειστές και μετά την επιβολή capital control η κατάσταση είναι οριακή

Η χώρα από τα ξημερώματα, για την ακρίβεια από τη μία μετά τα μεσάνυχτα βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού προγράμματος. Η ΕΚΤ με βάση τον κανονισμό δεν μπορεί να συνεχίσει τη βοήθεια προς το τραπεζικό σύστημα, ενώ σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές στην ελληνική πλευρά ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση χωρίς πρόγραμμα, χωρίς δηλαδή την υπογραφή νέας συμφωνίας δηλαδή ενός νέου μνημονίου.

Μια διαδικασία που θα διαρκέσει καιρό με τις τράπεζες, όπως λένε πολλοί να μην έχουν την πολυτέλεια αυτής της καθυστέρησης.

Με βάση το καταστατικό το ΔΣ της ΕΚΤ που συνεδριάζει σήμερα μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση μέσω ELA και να απαιτήσει την επιστροφή των 89 δισ προς τις τράπεζες.

Αυτό θα σημάνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν κατά σειρά οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και τέλος οι καταθέτες.

Το καλύτερο σενάριο προβλέπει η ΕΚΤ να δείξει μια διαλλακτικότητα και σε πρώτη φάση να ζητήσει ένα μικρό ποσό, για παράδειγμα μόνο 9 ως 10 δισ ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν επιπλέον τίτλους. Εδώ θα υπάρξει κίνδυνος για τις τράπεζες εκείνες που δεν έχουν το λεγόμενο “μαξιλάρι”. Αν και από τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας φαίνεται ότι στην πλειοψηφία τους δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Να μην μετακινηθούν οι σεισμοί στο ρήγμα της Αμοργού» που έδωσε τα 7,7 R το '56 λέει η Εύη Νομικού
«Η πιο πιθανή όμως αιτία είναι η διέλευση ρευστών από μεγαλύτερους μαγματικούς θαλάμους από τα έγκατα της γης, τα οποία καθώς ανεβαίνουν μετακινούν τον υποθαλάσσιο πυθμένα»
Σαντορίνη