Σενάρια για κούρεμα καταθέσεων - Μόλις μία ημέρα πριν το κρίσιμο "ΝΑΙ" ή "ΌΧΙ" των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα, η συζήτηση... αναγκαστικά κινείται γύρω από τα... πρακτικά, που δεν είναι άλλα από τις καταθέσεις στις τράπεζες.
Όλα ξεκίνησαν από το δημοσίευμα “βόμβα” των Financial Times, το οποίο έκανε λόγο για “κούρεμα” των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 8.000 ευρώ, κάτι που έσπευσε ήδη να διαψεύσει από εχθές το βράδυ η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.
Λίγο αργότερα ήρθε και η οργισμένη διάψευση του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η επιστολή… “καμπανάκι” της Κομισιόν, η οποία… υπενθυμίζει το δικαίωμα του EFSF να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς την Ελλάδα!
Το “κούρεμα” ή όχι των καταθέσεων δεν μπορεί να το αποτρέψει ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε πολύ περισσότερο ο Γιάνης Βαρουφάκης για έναν πολύ απλό λόγο. Δεν εξαρτάται από αυτούς, αλλά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αν αυτή αποφασίσει είτε να κουρέψει τα ενέχυρα, είτε να ζητήσει την επιστροφή του ELA από τις ελληνικές τράπεζες, τότε θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη κατά σειρά οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και στη συνέχεια οι καταθέτες.
Πράγμα που σημαίνει πολύ απλά “κούρεμα” του οποίου το ύψος εξαρτάται από την απόφαση της ΕΚΤ πάλι, αφού αυτή θα αποφασίσει πόσο θα κουρέψει τα ενέχυρα ή ποιο ποσό του ELA θα ζητήσει να επιστραφεί.
Τούτων λεχθέντων και με βάση τις κατά καιρούς δηλώσεις του Ντράγκι η απόφαση για να ανοίξει η στρόφιγγα του ELA ή να κοπούν τα ενέχυρα ή να ζητηθεί η επιστροφή όλου ή μέρους του ELA βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αν πάρουμε κατά γράμμα τις δηλώσεις τους τότε η απόφασή τους εξαρτάται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Επομένως με βάση τις δηλώσεις τους αν επικρατήσει το ΟΧΙ δεν θα μας διώξουν μεν από την ευρωζώνη ευθέως γιατί δεν μπορούν, δεν προβλέπεται νομικά, αλλά μπορούν να βάλουν την ΕΚΤ να μας στραγγαλίσει οικονομικά και μεταξύ άλλων να υποχρεώσει τις εγχώριες τράπεζες σε ¨κούρεμα¨ των καταθέσεων.
Η κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει και η μόνη διαφυγή για να τροφοδοτηθεί η χώρα με ρευστό είναι η ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και η επιστροφή στη δραχμή καθαρά και ξάστερα.
Στην περίπτωση όμως που επικρατήσει το ΝΑΙ, τότε, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων πολιτικών πάλι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία.
Στην περίπτωση αυτή τη Δευτέρα μπορεί να συνεδριάσει το Eurogroup να εξεταστεί η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση ή το κείμενο του Γούνκερ και να καταλήξει με τη διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη συμφωνία, απόφαση που θα αποτελεί σινιάλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει τη στρόφιγγα του ELA από την επομένη μέρα και οι τράπεζες να ανοίξουν μόλις ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα.
Βεβαίως, υπάρχουν και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία το ΟΧΙ θα την ισχυροποιήσει να κάνει μία καλύτερη συμφωνία. Αν τα κυβερνητικά επιχειρήματα πείθουν και τους Ευρωπαίους κανείς δεν το γνωρίζει και στους πολίτες απομένει να σταθμίσουν αν πείθονται από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ή τις υποθέσεις της κυβέρνησης.