Μία ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησαν την πρώτη θέση στον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας VitiVini LAB, που διοργανώθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Η πρότασή τους, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Π. Ταραντίλη, αφορά τη δημιουργία προϊόντος μακιγιάζ για την περιοχή των χειλιών (κραγιόν). Το προϊόν θα βασίζεται σε φυσικές χρωστικές (πολυφαινόλες), που θα παράγονται από τα παραπροϊόντα οινοποίησης (στέμφυλα), δηλαδή τα απομεινάρια από το πάτημα των σταφυλιών και την αφαίρεση του μούστου. Η ομάδα αποτελείται από τους Αγγελική Μητροπούλου, Αθανάσιο Μπίζο, Πηνελόπη Λιόντου, Μαριγώ Αδαμοπούλου και Δήμητρα Αρβανιτάκη.\
Στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού και συγκεκριμένα στη φάση της επώασης περνούν συνολικά επτά προτάσεις που βραβεύθηκαν. Οι βραβευθέντες θα πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια από εξειδικευμένους επιστήμονες και διακεκριμένους επαγγελματίες, με στόχο την απόκτηση της αναγκαίας κατάρτισης (business plan κλπ), ώστε να μετουσιώσουν τις προτάσεις τους σε επιχειρηματική πράξη.
Οι υπόλοιπες βραβευθείσες προτάσεις-επιχειρηματικές ιδέες κατά σειρά επιτυχίας είναι οι ακόλουθες:
– 2o Βραβείο: ISTMOS-IDENTITY ΙΚΕ. Υποβλήθηκε από τους Τάσο Οικονομίδη και Σταμάτη Πουλημένο.
– 3o Βραβείο: Παραγωγή καλλυντικών από οινολάσπες. Υποβλήθηκε από την Μαρία-Χριστίνα Παπαγιαννάκου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
– 4o Βραβείο: Wine map with a Greek View. Υποβλήθηκε από τους Παναγιώτη Μανέτο και Δημήτρη Λαγκαδινό (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ).
– 5o Βραβείο: Μονάδα παραγωγής ενέργειας. Υποβλήθηκε από τον Στέφανο Τσιακμάκη (BIO2CHP)
– 6ο Βραβείο: Oeno Living Lab. Υποβλήθηκε από τη Χαρά Κόγκου (Εργαστήριο Οινολογίας & Αλκοολούχων ποτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών).
– 7ο Βραβείο: Διαδικτυακή υπηρεσία αμοιβαίου οφέλους (Vineyard Management as a Service) για την προσαρμογή των αμπελώνων στην αγορά. Υποβλήθηκε από τον Δημήτρη Τάσκο (Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου).