«Καμπανάκι» για επικίνδυνες συνθήκες στην εφημερία τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό χτυπούν οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας, μετά από συνεδρίαση την περασμένη Τρίτη (18.06.24) αποφάνθηκε ότι τόσο οι ασθενείς, όσο και οι ίδιοι, εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο λόγω της συσσώρευσης πολλών προβλημάτων και εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν στην καθημερινή λειτουργία, αλλά και στην εφημερία του νοσοκομείου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η υποστελέχωση του τμήματος νεότερων απεικονιστικών μεθόδων και η παραχώρηση της υπηρεσίας διάγνωσης των αξονικών τομογραφιών σε ιδιωτική εταιρεία, έχει ως αποτέλεσμα -όπως λένε οι γιατροί- η νέα σύμβαση που υπογράφηκε με την εταιρεία να βάζει πλαφόν 120 αξονικών σε κάθε γενική εφημερία.
«Το όριο αυτό που μπαίνει με καθαρά οικονομικά κριτήρια είναι αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο. Ποιος θα κρίνει ποιος ασθενής χρειάζεται αξονική τομογραφία αν όχι ο θεράπων ιατρός; Ποιος θα πάρει την ευθύνη να κινδυνεύσει έστω και ένας ασθενής επειδή εξαντλήθηκε το όριο των 120 αξονικών τομογραφιών και δεν πρόλαβε να κάνει; Θα περιμένει ο πολυτραυματίας που θα έρθει πχ στις 4 το πρωί να αλλάξει η βάρδια για να κάνει αξονική;», σημειώνουν οι γιατροί.
Επίσης προσθέτουν πως η ευθύνη για όποιον ασθενή τεθεί σε κίνδυνο λόγω μη δυνατότητας απεικόνισης βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προβλήματα και δυσλειτουργίες, όμως, όπως λένε, προκύπτουν και σε άλλα κομμάτια της λειτουργίας του νοσοκομείου, λόγω παλαιότητας μηχανημάτων αλλά και έλλειψης προσωπικού.
«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν είχε χαλάσει ο βιοχημικός αναλυτής εν μέσω γενικής εφημερίας, τα ακτινολογικά μηχανήματα δυσλειτουργούσαν στην τελευταία γενική εφημερία. Σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο δηλαδή, παραλίγο να μην μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες!», επισημαίνουν.
Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς και παθολόγοι
Τεράστιες είναι οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων, όπως λένε οι γιατροί, «αν η διοίκηση ισχυρίζεται ότι είναι περισσότεροι από ποτέ».
«Να μας πει γιατί για παράδειγμα στο παθολογικό ιατρείο στις γενικές εφημερίες μπορεί να υπάρχει μόνο ένας στη βάρδια. Η γιατί σε έναν ολόκληρο όροφο του νοσοκομείου μπορεί να υπάρχει ένας τραυματιοφορέας και μάλιστα στην πρωινή βάρδια που πρέπει να γίνουν όλες οι μεταφορές για τις εξετάσεις. Γνωρίζει κανένας αυτή η καθυστέρηση στη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην υγεία των ασθενών;», αναρωτιούνται οι γιατροί.
Επίσης, εξηγούν πως η έναρξη της απαραίτητης ανακαίνισης του πρώτου ορόφου του νοσοκομείου γίνεται χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.
Το να δοθούν σε μία παθολογική κλινική 35 κρεβάτια διάσπαρτα σε όλο το νοσοκομείο θέτει υπό αίρεση την σωστή παρακολούθηση και τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης σε ένα επείγον περιστατικό, σημειώνουν και προσθέτουν πως «οι παθολογικές κλινικές κατά μέσο όρο πραγματοποιούν τουλάχιστον 50 εισαγωγές, ενώ ήδη έχουν νοσηλευόμενους ασθενείς» κι αυτό δημιουργεί το ερώτημα που θα νοσηλευτούν οι υπόλοιποι ασθενείς.
Ο αριθμός υπηρετούντων ειδικευμένων παθολόγων, προσθέτουν, παραμένει αναλογικά πάρα πολύ χαμηλός σε σχέση με άλλα νοσοκομεία αντίστοιχης κίνησης ασθενών (πχ Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Αττικό).
«Συνέπεια του παραπάνω είναι ότι το νοσοκομείο μας προτιμάται πλέον για μερική και όχι πλήρη εκπαίδευση στην Παθολογία. Η ταχεία ανακύκλωση των ειδικευόμενων γιατρών αφήνει τα τμήματα με ελάχιστους γιατρούς με εμπειρία στην διαχείριση των ασθενών, ιδιαίτερα των βαρέως πασχόντων. Πέραν τούτου, οι τελευταίοι μήνες μας δημιούργησαν σοβαρές αμφιβολίες για την δίκαιη τήρηση της σειράς αποχώρησης των παρατασιακών ειδικευόμενων από το νοσοκομείο», καταλήγουν οι γιατροί.