της οικονομίας.
Οπως εκτιμούν οι έμποροι 7 στις 10 επιχειρήσεις περιμένουν μείωση των πωλήσεών τους φέτος, ενώ ανάλογη είναι η εκτίμηση και για τα κέρδη τους. Για το 70% των επιχειρήσεων μειώθηκε η ρευστότητά τους, ενώ περυσι είχε μείωση ρευστότητας το 43%.
Ακόμα, οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι πολύ μικρές είναι αυτές που αυτοχρηματοδοτούνται ουσιαστικά, ενώ οι 9 στις 10 ΟΕ – ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δεν προβλέπουν για το 2010 ότι θα κάνουν επενδύσεις.
65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο “κόκκινο” και απασχολούν 100.000 εργαζόμενους και σ’ αυτές δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες!
Πέρυσι οι προβλέψεις για το 2010 ήταν σχετικά αισιόδοξες. Το 25% των επιχειρήσεων προέβλεπε ότι θα αυξήσει την απασχόληση μέσα στο 2010, ενώ φέτος η πρόβλεψη για το 2011 είναι ότι οι 9 στους 10 δεν σχεδιάζουν να αυξήσουν την απασχόλησή τους.
Οι έμποροι ζητούν άμεση ενεργοποίηση του τρίτου πακέτου μέτρων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το εμπόριο και κυρίως να υπάρξει άρση των εμποδίων που βάζει στην επιχειρηματικότητα το ίδιο το κράτος’.
Ο κ. Κορκίδης σχετικά με τα λουκέτα στην αγορά σημείωσε η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως εξής: ”δύο επιχειρήσεις κλείνουν μια επιχείρηση ανοίγει”.