Θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς «Μεγάλη Παρασκευή» για σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον κορονοϊό. Όπως το και πόσο θα παραταθεί το (ας το πούμε) lockdown, το τι θα γίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca, το αν και πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, αν θα επιτραπούν και τις καθημερινές οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
Όλα τα παραπάνω (lockdown, εμβόλιο AstraZeneca, λιανεμπόριο, μετακινήσεις) θα κριθούν εντός της ημέρας σε δυο κρίσιμες συνεδριάσεις: μια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και μια της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η δεύτερη γίνεται όπως κάθε Παρασκευή και σήμερα (09.04.2021) θα εξετάσει το αν θα επιτραπεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, τις τρεις περιοχές όπου δεν άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα τα μαγαζιά. Θα εξετάσουν επίσης τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και το αν υπάρχει ενδεχόμενο να… ξεκινήσει η συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις (με τον κωδικό 6 στο 13033) και με αυτοκίνητο εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές.
Στη συνεδρίαση, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, η κυβέρνηση θα ζητήσει αξιολόγηση των δεδομένων για τις τρεις περιοχές και αν τα μαγαζιά μπορούν και με ποιο τρόπο να ανοίξουν τη Δευτέρα, 12 Απριλίου. Η Επιτροπή θα αποφασίσει και η κυβέρνηση θα ακολουθήσει, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο newisit.gr. Αν η εισήγηση των ειδικών είναι αρνητική, τότε εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα στις τρεις περιοχές έστω και και click away στις 19 Απριλίου.
Το εμβόλιο της AstraZeneca
Μέσα στην ημέρα αναμένεται και η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου. Ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία πρόταση που υπάρχει στο “τραπέζι” είναι να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών. Μια άλλη σκέψη είναι τα εμβόλια που δεν θα χορηγηθούν, να μπορούν να τα κάνουν εθελοντικά άτομα νεαρότερης ηλικίας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε σε δηλώσεις του ότι δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας και σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.
Σημειώνεται ότι κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου, άλλες προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. Πάντως παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca , το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca.