Με την κωδική ονομασία «Μίνωας 2024», ξεκινά σήμερα Δευτέρα (22.04.2024) η τελική φάση της επιχειρησιακής άσκησης πεδίου πλήρους ανάπτυξης σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Περιφέρεια Κρήτης.
Η τελική φάση της άσκησης αντισεισμικής προστασίας στο πεδίο θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και θα περιλαμβάνει και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, με κέντρο διεύθυνσης της άσκησης το Ηράκλειο.
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός δράσεων σε όλη την Κρήτη και η άσκηση επί χάρτου στις 15-16 Φεβρουαρίου 2024.
Την άσκηση διοργανώνουν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης και πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ενώ θα αποτελέσει τη βάση, με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
«Η άσκηση η οποία θα εκτελεστεί στις 22, 23, 24 Απριλίου με την γενική επωνυμία ‘Μίνωας 2024’ είναι μία άσκηση σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων με ανάπτυξη σε όλη την Κρήτη. Είναι μία άσκηση πλήρους ανάπτυξης πεδίου στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και τοπικοί και κεντρικοί φορείς και η άσκηση αφορά ουσιαστικά έναν σεισμό μαζί με όλα τα συνοδά φαινόμενα, δηλαδή, κύματα τσουνάμι, κατολισθήσεις, καταρρεύσεις, μεταθέσεις ακτογραμμών, εγκλωβισμούς πολιτών σε φαράγγια, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε τμήματα της πόλης, εκκένωσης ορισμένων περιοχών λόγω των κυμάτων τσουνάμι, πυρκαγιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δηλαδή συμπεριλαμβάνει το φάσμα των καταστροφών οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν μετά από έναν μεγάλο σεισμό», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Περιγράφοντας τα στάδια της άσκησης, ο κ. Λέκκας εξηγεί ότι ο σεισμός ουσιαστικά θα εκδηλωθεί πρώτα στα Χανιά και θα έχει ισχύ 6,4 βαθμών. «Θα επηρεαστούν πρώτα τα Χανιά και στη συνέχεια το Ρέθυμνο. 24 ώρες μετά από αυτόν τον σεισμό θα εκδηλωθεί ένας νέος σεισμός μεγαλύτερος, 7,2 βαθμών έξω από το Ηράκλειο που θα επηρεάζει και την Π. Ε Ηρακλείου και την Π.Ε Λασιθίου. Είναι ένα σενάριο με κλιμακούμενη δυσκολία, είναι ένα σενάριο που θα ασκηθούν όλοι και ο στόχος της άσκησης ουσιαστικά είναι να δοκιμάσουμε τη διαλειτουργικότητα, την ετοιμότητα, τις δομές, τα μέσα, τον εξοπλισμό, τους εθελοντές. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που θα γίνει σε εθνικό επίπεδο. Θα πάρουν μέρος περίπου 100.000 κάτοικοι της Κρήτης εκ των οποίων περίπου 60-70.000 είναι παιδιά σχολείων. Όλα τα σχολεία της Κρήτης θα ασκηθούν. Θα γίνει εκκένωση των σχολείων κατά τη διάρκεια των σεισμικών δράσεων και στη συνέχεια βέβαια θα γίνουν εκκενώσεις και σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλα ξενοδοχεία, οικισμούς», σημειώνει ο κ. Λέκκας.
Πρόκειται, όπως αναφέρει, για μία άσκηση δηλαδή η οποία περιλαμβάνει όλο το φάσμα των κινδύνων που απορρέουν από τις σεισμικές δραστηριότητες. «Θεωρώ ότι θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν λέω ότι θα είναι επιτυχής η άσκηση, γιατί δεν θέλουμε να είναι επιτυχής η άσκηση, παρά μόνο να είναι καλά οργανωμένη έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε το τι μπορεί να βελτιώσουμε ακόμη στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό», υπογραμμίζει.
Στην άσκηση θα συμμετέχουν πάνω από 60 φορείς, και συγκεκριμένα κεντρικοί φορείς (υπουργεία, κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι εθελοντικές οργανώσεις, οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι φορείς τηλεπικοινωνιών, οι δομές υγείας, οι φορείς διαχείρισης λιμένων και αεροδρομίων, οι τουριστικές δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι εφορείες αρχαιοτήτων κ.ά..
Η προετοιμασία και οργάνωση της άσκησης έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, και όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, όλοι οι φορείς εργάζονται εντατικώς.
«Εργαζόμαστε στον σχεδιασμό της άσκησης και το σημαντικό είναι ότι η άσκηση αυτή χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό στα επεισόδια. Είναι περίπου 75 επεισόδια τα οποία θα εκτελεστούν, και τα οποία συνθέτουν το σενάριο κι αυτά τα επεισόδια χαρακτηρίζονται από έναν ρεαλισμό», σημειώνει και προσθέτει ότι πρόκειται για πραγματικά επεισόδια, όχι φανταστικά, τα οποία μπορεί να προκύψουν όταν εκδηλωθεί ο σεισμός.
«Είναι πραγματικά επεισόδια τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Δεδομένης της σεισμικότητας που υπάρχει στην Κρήτη», επισημαίνει. Ωστόσο, «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ούτε μπορούμε να προβλέψουμε κάτι για την Κρήτη. Γιατί υπάρχει μία πολύ μικρή ανησυχία, ότι ίσως γίνεται η άσκηση γιατί έχουμε κάποια δεδομένα. Δεν έχουμε κάποια δεδομένα, απλά και μόνο οι σεισμοί οι οποίοι διαμόρφωσαν αυτό το απαράμιλλο τοπίο της Κρήτης, το φυσικογεωγραφικό μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε και ο πολιτισμός, είναι νομοτελειακό φαινόμενο καθώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό και να το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσετο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο διεξαγωγής της άσκησης, θα γίνει χρήση του εξερχόμενου σκέλους της υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 (αποστολή μηνυμάτων).
Ειδικότερα, για τις ανάγκες της άσκησης θα σταλούν σε κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης συνολικά τρία μηνύματα: Ένα το πρωί της Δευτέρας 22/04/2024 και δύο την Τρίτη 23/04/2024.
Όλα τα μηνύματα θα ξεκινούν με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» (αντίστοιχη αναφορά θα περιλαμβάνεται και στην αγγλική γλώσσα: “EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE”), προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.