Ελλάδα

Κρήτη: «Παραλύουν» τα νοσοκομεία λόγω τεράστιας υποστελέχωσης – Με 4 κλίνες ΜΕΘ το Λασίθι

Σε αναβρασμό η Κρήτη. Τα προβλήματα υποστελέχωσης στο ΕΣΥ είναι ανυπέρβλητα, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία του νησιού.

Τεράστια προβλήματα με επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη των πολιτών έχουν συσσωρευτεί στις νοσοκομειακές δομές της Κρήτης κατά τους τελευταίους μήνες, λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης του ΕΣΥ.

Αναστατωμένοι είναι κάτοικοι και υγειονομικοί στο Λασίθι, καθώς καταρρέουν πολλά τμήματα του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου και μεταξύ αυτών και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με την πρόσφατη μείωση των κλινών ΜΕΘ, από 6 σε 4.

Αυτό συνέβη μετά και την αναγκαστική μετακίνηση Επιμελητή Α΄ Αναισθησιολόγου προς το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στο Σεληνάρι Αγίου Νικολάου μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους και φορείς της περιοχής, που ξεπέρασαν τα 4.000 άτομα.

Οι κάτοικοι ζητούν αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία και προσλήψεις στο ΕΣΥ. Επίσης, την αποτροπή κάθε κίνησης αλλαγής του χάρτη υγείας με υποβαθμίσεις νοσοκομείων και νέες συγχωνεύσεις.

Τέλος ζητούν τη στελέχωση όλων των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, σύμφωνα με τους οργανισμούς λειτουργίας τους, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων.

ΜΕΘ Αγίου Νικολάου: Με λιγότερους από τρεις γιατρούς

Η Μονάδα του Νοσοκομείου έχει μείνει πλέον με μόλις 3 γιατρούς, ο ένας εκ των οποίων οδεύει προς την συνταξιοδότηση και παραμένει στο ΕΣΥ με παράταση μόνο και μόνο για να «βάλει πλάτη», όπως λένε οι συνάδελφοί του. Το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει για να εξυπηρετήσει τις απαιτητικές ανάγκες των ασθενών της ΜΕΘ κάνει πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα.

Το Νοσοκομείο Λασιθίου εξυπηρετεί περιστατικά από όλη τη νότια Ελλάδα, τονίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγίου Νικολάου», Γιώργος Μανουσάκης.

«Το νοσοκομείο μας εξυπηρετεί περιστατικά από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, τη Σαντορίνη και την Κω, καθώς σε αυτά τα νησιά δεν υπάρχουν ΜΕΘ. Κατά την περίοδο του κορονοϊού είχαμε 9 κλίνες, τώρα μείναμε με 4 και από αυτές, σήμερα είναι κατειλημμένες οι 3», τονίζει ο ίδιος.

«Κανείς δεν θέλει να εργαστεί στο ΕΣΥ»

Από πέρυσι ο αριθμός των γιατρών του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά 20 άτομα. Το 2019 δούλευαν 62 μόνιμοι γιατροί και τώρα έχουν απομείνει 52 γιατροί.

Ο πρόεδρος του Σωματείου εξηγεί πως υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργή προκήρυξη για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, όμως, είναι άγνωστο αν θα τελεσφορήσει, καθώς οι θέσεις που προκηρύσσονται πολύ συχνά μένουν ακάλυπτες, λόγω της περιορισμένης διάθεσης των γιατρών να εργαστούν στο ΕΣΥ.

Για τη εύρυθμη λειτουργία της η ΜΕΘ απαιτείται η κάλυψη έξι οργανικών θέσεων κι αυτή τη στιγμή εργάζονται στο Νοσοκομείο μόνο τρεις γιατροί.

Αίτηση για διορισμό έχει κάνει μόνο μία γιατρός, η οποία όμως έχει δηλώσει διαθεσιμότητα για την κάλυψη θέσης και σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, όπως π.χ. στο νοσοκομείο της Σητείας.

Έτσι, ακόμη κι αν -στην καλύτερη περίπτωση- εμφανιστούν οι γιατροί, μέχρι να τοποθετηθούν στις θέσεις τους θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 4 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ θα παραμείνουν κλειστές.

Στο πρόσφατο παρελθόν, λένε οι εργαζόμενοι, η προκήρυξη 5 θέσεων γιατρών άλλων ειδικοτήτων έμεινε “άγονη”, καθώς εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους τρεις γιατροί και τελικά δεν πήγε κανείς.

Σημαντικός λόγος της άρνησης των γιατρών να εργαστούν στον Άγιο Νικόλαο, είναι και τα ακριβά ενοίκια που υπάρχουν στην περιοχή, τα οποία σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς καθιστούν αδύνατη την επιβίωση και αξιοπρεπή διαβίωση των γιατρών στην περιοχή.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Τεράστιες ελλείψεις παντού

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στα εξής τμήματα:

Αναισθησιολογικό

Νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετούσε περίπου 1.800 χειρουργεία τον χρόνο μέχρι πέρυσι, έχει μείνει με μία μόνιμη αναισθησιολόγο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οκτώ εφημερίες τον μήνα να είναι “κενές” δηλαδή χωρίς αναισθησιολόγους.

Πολύ συχνά, σε σοβαρά έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία, οι αναισθησιολόγοι αφήνουν τις οικογένειές τους και πηγαίνουν οικειοθελώς στο νοσοκομείο για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Ακτινολογικό

Υπάρχουν μόνο δύο ακτινολόγοι και τις μισές μέρες του μήνα δεν υπάρχει γιατρός στην εφημερία. Όποιος ασθενείς χρειάζεται απεικονιστικές εξετάσεις χρειάζεται να πηγαίνει σε άλλο νομό, διανύοντας απόσταση άνω των 30 χιλιομέτρων.

Για αξονική, μαγνητική, υπέρηχο, μέτρηση οστικής πυκνότητας, μαστογραφία, οι πολίτες του Λασιθίου θα πρέπει να πηγαίνουν στο Ηράκλειο ή σε ιδιωτικό κέντρο.

«Στον Άγιο Νικόλαο παλαιότερα είχαμε μόνο ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, τώρα έχουμε τρία. Σε κανένα νοσοκομείο του ΕΣΥ στον νομό δεν μπορεί να γίνει απεικονιστική εξέταση. Και μάλιστα, τώρα έρχεται και καλοκαίρι που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός λόγω του τουρισμού», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Γιώργος Μανουσάκης.

Νοσηλευτικό προσωπικό

Προβλήματα υπάρχουν και με το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο για να καλύψει τις ανάγκες, δεν παίρνει τις νόμιμες άδειες που δικαιούται. Στο τεχνητό νεφρό για παράδειγμα, υπάρχουν οφειλόμενες άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό από το 2017.

Πρόσφατα παραιτήθηκαν ακόμη δύο νοσηλεύτριες, λόγω υπερκόπωσης.

Λουκέτο ξανά στην παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ

«Λουκέτο» μπαίνει και πάλι στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), καθώς χθες Πέμπτη 4/4, ήταν η πρώτη εφημερία χωρίς παιδοψυχίατρο. Ο μόνος εξειδικευμένος γιατρός της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής αδυνατεί να εφημερεύει 30 μέρες κάθε μήνα.

«Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εργαζόμενοι και γονείς έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τη χρόνια υποστελέχωση και την αδικαιολόγητη παραμέληση αυτής της κλινικής. Η περίθαλψη παιδιών και εφήβων υφίσταται συνεχή αποδυνάμωση, ενώ οι υπηρεσίες υγείας προς τους μικρούς ασθενείς περιορίζονται», αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ.

πηγή: Iatropedia.grΡεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα