Ελλάδα

Ξαφνικός θάνατος στο Δημόσιο – 1.270 απολύσεις μέσα στους επόμενους δύο μήνες με… στρατιωτικό νόμο

- Δεν μετράει ως απολύσεις τις αποχωρήσεις από την αμυντική βιομηχανία η τρόικα
- Με ΕΡΤ και επίορκους η κυβέρνηση δεν βρίσκει πάνω από 2.500 απολύσεις μέσα στο 2013
- Ψάχνουν σχεδόν 1.500 υπαλλήλους βάζοντας λουκέτα - εξπρές σε φορείς και οργανισμούς χωρίς αξιολόγηση υπαλλήλων

Η τρόικα δεν χαρίζεται και δεν κάνει πίσω. Αυτό είπε με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ουσιαστικά αποκάλυψε ότι η όποια διαπραγμάτευση έπεσε σε τοίχο.
Έτσι η κυβέρνηση αναζητά άμεσα και μάλιστα μέσα στους επόμενους δύο μήνες μια τεράστια δεξαμενή υπαλλήλων, ανάλογη της ΕΡΤ ή πολλούς μικρούς οργανισμούς για να απολύσει με συνοπτικές διαδικασίες σχεδόν 1.500 άτομα.

Απολύσεις με ξαφνικό θάνατο οργανισμών και εταιρειών του Δημοσίου

Μέχρι στιγμής απ’ τις 4.000 απολύσεις που απαιτούνται από το Δημόσιο μέσα στο 2.013 έχουν γίνει 2.000 στην ΕΡΤ.
Αυτές είναι και η μόνες επί της ουσίας απολύσεις.
Από ‘κει και ύστερα η κυβέρνηση ελπίζει σε περίπου 230 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων, αλλά και σε περίπου 500 αποχωρήσεις λόγω ψυχικών μκαι άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Και πάλι όμως το “νούμερο” δεν βγαίνει. Η τρόικα δεν θα μετρήσει, ακόμη και αν γίνουν, τυχόν απολύσεις από την αμυντική βιομηχανία αφού έχει γίνει μεταβίβαση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ στο ΤΑΙΠΕΔ και έτσι με … μπακαλίστικο τρόπο η τρόικα δεν μετράει τους υπαλλήλους στο Δημόσιο.
Κάπως έτσι στην καλύτερη περίπτωση απομένουν 1.270 απολύσεις ως το τέλος του έτους.
Από που θα τους βρει η Κυβέρνηση;
Μεγάλη δεξαμενή όπως η ΕΡΤ δεν υπάρχει για να μπει λουκέτο και έτσι όπως όλα δείχνουν θα επιλεγεί ο “ξαφνικός θάνατος” πολλών μικρότερων φορέων.

Είναι σαν στρατιωτικός νόμος οι απολύσεις στο Δημόσιο

Σύμφωνα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 11.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν το 2014 υπάρχουν εργαζόμενοι στο δημόσιο (συμβασιούχοι) που παραμένουν στη θέση τους με αποφάσεις δικαστηρίων.

Σε ότι αφορά το σχέδιο κινητικότητας υπογράμμισε οτι την επόμενη βδομάδα το Υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει το προσωπικό που υπολείπεται ώστε να συμπληρωθούν οι σχετικοί κατάλογοι.

Θα ακολουθήσουν άλλοι 12.500 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του έτους για τους οποίους όμως η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση από την Τρόϊκα. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα προέλθουν κυρίως από τους τομείς της υγείας και τους ΟΤΑ, ενώ ένα μεγάλο μέρος θα έχει τη μορφή εθελοντικής κινητικότητας, για παράδειγμα από δήμους με πλεονάζουν προσωπικό σε δήμους που έχουν ελλείψεις.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απολύσεις πέραν των 15.000 φέτος και του χρόνου. “Ουδέποτε η Τρόικα έθεσε θέμα αύξηση των απολύσεων πέραν του παραπάνω αριθμού”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, “όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφʼ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης”.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εξαφανίστηκε 11χρονος στην Αθήνα
Η εξαφάνιση του 11χρονου Μοχάμεντ Αλ Ιμπραχιμ από τη Συρία, έγινε στις 27/11/24 στην Αθήνα όπου είχε πάει από χώρο φιλοξενίας που διέμενε. «Το...
Εξαφανίστηκε 11χρονος στην Αθήνα