Από...λάθος έφτασε ξανά στο ακροατήριο η δίκη με κατηγορούμενους τον καταζητούμενο Αρτέμη Σώρρα και τον συνεργάτη του Μανώλη Λαμπράκη για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων από κοινού. Αποτέλεσμα ήταν η συζήτηση να κηρυχθεί απαράδεκτη.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα και το αν διαθέτει να 600 δισ. βρέθηκε και πάλι στα δικαστήρια, κάτι που νομικά δεν μπορούσε να γίνει, αφού έχει παρέλθει το χρονικό περιθώριο για υποβολή έφεσης στην απόφαση του Αρείου Πάγου.
Έτσι λοιπόν όταν ήρθε η σειρά της να δικαστεί, η έδρα επί της ουσία έριξε… “άκυρο”.
Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες οπαδοί του Αρτέμη Σώρρα οι οποίοι ξέσπασαν σε ειρωνικά χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης,φωνάζοντας «άξιοι» στον δικαστή και τον εισαγγελέα, «εμπρός Αρτέμη Σώρρα να πάρουμε τη χώρα» και «άκουσε Αρτέμη, το καθεστώς σε τρέμει». Ακολούθησε ομιλία από το συνήγορο του Σώρρα.
Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην πλατεία εντός των δικαστηρίων και φώναξαν όλοι μαζί τον όρκο στην ένωση του Σώρρα και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.
Οι προηγούμενες αποφάσεις για Σώρρα
Η υπόθεση έφτασε ξανά στο ακροατήριο μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου στην απόφαση που είχε εκδώσει το μονομελές Πρωτοδικείο το 2013, η οποία αθώωνε τους δυο κατηγορούμενους και στο σκεπτικό της δεχόταν ότι ο Αρτέμης Σώρρας είναι ενδεχομένως διαχειριστής του μυθικού ποσού των 600 δις ευρώ.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση έφτασε κατά λάθος στο ακροατήριο καθώς δεν επρόκειτο να δικαστεί ξανά.
Επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και παρήλθε η προθεσμία της έφεσης υπέρ του νόμου δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης.
Ο Αρτέμης Σώρρας φυσικά δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο. Ο συνεργάτης του ήταν απών και δεν εκπροσωπείτο ούτε από δικηγόρο.
Ο συνήγορος του Σώρρα του υπέβαλε μια σειρά από ενστάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν. Το γεγονός προκάλεσε λογομαχία με τον εισαγγελέα, η οποία κατέληξε με τον πρώτο να υποβάλει μήνυση σε βάρος του δικαστικού λειτουργού για συκοφαντική δυσφήμιση. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την πολύωρη διακοπή της διαδικασίας.
Ο συνηγορος του Αρτέμη Σώρρα υποστήριξε στο δικαστήριο για την αναιρεση ότι αποτελεί κατάργηση της έννοιας δικαίου καθώς η τότε πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου θα έπρεπε να έχει αυτοεξαιρεθεί από την ολομέλεια που δίκασε την υπόθεση επειδή στη συνέχεια ανέλαβε θέση στο πρωθυπουργικό γραφείο ενώ ο κ. Σώρρας είχε ήδη καταθέσει μήνυση σε βάρος του πρωθυπουργού.
Άλλως τελικά εισαγγελέας ανεβηκε στην έδρα και προτεινε να κριθεί απαραδεκτη η συζητηση οπως κι εγινε.