Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα που σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, ξεκινά με την ορκωμοσία των βουλευτών της νέας Βουλής των Ελλήνων.
Η νέα κυβέρνηση επιταχύνει το βηματισμό της για την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία. Καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα.
Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών της νέας Βουλής, σήμερα Δευτέρα 3 Ιουλίου, θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη 6 Ιουλίου, ενώ το Σάββατο 8 Ιουλίου, η κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Αμέσως μετά, αναμένονται τα πρώτα «φλέγοντα» νομοθετήματα της νέας κυβέρνησης.
Στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να σημειωθεί η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στο επίκεντρο της “κόντρας” αυτής, θα είναι και τα θέματα της Υγείας.
Το τρίπτυχο, πρωτοβάθμια περίθαλψη, πρόληψη και καλύτερη νοσοκομειακή περίθαλψη, θα απαιτήσει ωστόσο, βαθιές τομές στον χώρο της δημόσιας Υγείας, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να έχει δείξει ήδη τα πρώτα δείγματα, με τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ.
Χρυσοχοΐδης: Ενίσχυση ΕΚΑΒ και αλλαγές στους Διοικητές των Νοσοκομείων
Ψηλά στην ατζέντα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι οι μεταρρυθμίσεις στα Νοσοκομεία, αλλά και η ενίσχυση του ΕΚΑΒ.
Μέσα στις επόμενες μέρες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα περάσει στη Βουλή την πρώτη νομοθετική πράξη, «διορθωτική» νόμου του 2016 του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά στη συμμετοχή οδηγών του στρατού και της πυροσβεστικής στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτουν 24ωρες βάρδιες στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές.
Στις πρώτες προτεραιότητες, οι οποίες προετοιμάζονται πίσω από την μονίμως κλειστή πόρτα του γραφείου του, περιλαμβάνεται και η αλλαγή των διοικήσεων των νοσοκομείων, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του νέου Υγειονομικού Χάρτη στην Υγεία, ο οποίος περιλαμβάνει συγχωνεύσεις Υγειονομικών Δομών.
Ως προς τους Διοικητές, αναμένεται να αντικατασταθούν όσοι παρέμειναν στις θέσεις τους στο τελευταίο “ξεκαθάρισμα”, που έγινε στις αρχές του 2023 από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, κάποιοι από τους Διοικητές που συμπλήρωσαν την τριετία τους και μετά από αξιολόγηση κρίθηκε ότι δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων των καθηκόντων τους, απομακρύνθηκαν χωρίς αποζημίωση, μέσω της διαδικασίας της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους.
Οι συμβάσεις όσων παρέμειναν λήγουν στο τέλος Ιουλίου του 2023.
Αλλαγή σκυτάλης αναμένεται να υπάρξει, επίσης, και σε πολλά υψηλόβαθμα στελέχη Οργανισμών (ΕΟΦ, ΕΚΑΠΤΥ κλπ).
Χρυσοχοΐδης προς Διοικητές Νοσοκομείων: Κάντε χρηστή διοίκηση
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται αποφασισμένος να βαδίσει από δω και πέρα, μόνο με όσους πέρασαν με επιτυχία όλα τα “crash tests” των προηγούμενων χρόνων.
Αποκάλυψε δε τις προθέσεις του σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τους Διοικητές Νοσοκομείων και ΥΠΕ, ανήμερα της παραλαβής του χαρτοφυλακίου του.
“Ήταν αποφασιστικός, όχι αυστηρός. Μας ζήτησε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας”, λέει στο iatropedia.gr, Διοικητής Νοσοκομείου που παραβρέθηκε στην τηλεδιάσκεψη, ο οποίος προσθέτει πως έγινε μια «καλή αρχή»:
“Μας είπε ότι θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Υγεία, γιατί αυτή είναι η ρητή εντολή που έχει λάβει από τον πρωθυπουργό. Μας είπε ότι μας θέλει μαζί του και ότι είμαστε το ίδιο μήκος κύματος. “Όποιος είναι μαζί μου να κάνουμε δουλειά. Όποιος δεν μπορεί να το πει τώρα για να το ξέρω”, είπε συγκεκριμένα. Μας ζήτησε να προβλέπουμε τα προβλήματα που προκύπτουν και να κάνουμε χρηστή διοίκηση. Νιώσαμε ότι είναι δίπλα μας. Νομίζω κάναμε πολύ καλή αρχή”, λέει ο Διοικητής.
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία δεν θα είναι σπαρμένος με “ρόδα”.
Η πρώτη σύγκρουση κορυφής κυβέρνησης – αντιπολίτευσης (και παρά το γεγονός ότι αυτή εμφανίζεται αποδυναμωμένη με τα προβλήματα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ), θα έχει έντονο ιδεολογικό πρόσημο.
Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν στις προγραμματικές δηλώσεις με την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα στο θέμα των μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με τη συμβολή στρατού και πυροσβεστικής.
Παρότι και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση το 2016, είχε περάσει παρόμοιο νόμο για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με στρατιώτες και υπαλλήλους των ΟΤΑ, σήμερα καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία για «κρυφή ατζέντα» στην Υγεία.
Με δεδομένο ότι το κόστος πλήρους στελέχωσης του ΕΚΑΒ είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως «το κίνητρο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι δημοσιονομικό. Απλά ετοιμάζει την είσοδο ιδιωτών και στο ΕΚΑΒ και μέχρι τότε θέλει να καλύψει τα κενά, δημιουργώντας άλλα κενά στην Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Αλλά και το ΠΑΣΟΚ, διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται να ανακατευθύνει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δραστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αφήνοντας πίσω την παθητική στρατηγική της που στοχεύει “στον κατακερματισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και τη χρήση του για πελατειακές προτεραιότητες”.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η κύρια ατζέντα της ΝΔ είναι η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα της Υγείας, κάτι που ενδεχομένως να επιδεινώσει τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr