Site icon NewsIT
10:56 | 01.10.24

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός: Ποιοι και πότε πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός: Ποιοι και πότε πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη

epa10902875 Healthcare worker Rena Charchian prepares a syringe with a dose of the Pfizer-BioNTech Comirnaty Omicron XBB 1.5 Covid-19 vaccine during a free walk-in clinic hosted by L.A. Care and Blue Shield of California Promise Health at the Community Resource Center in Pacoima, California, USA 05 October 2023. The US Food and Drug Administration approved Pfizer-BioNTech Comirnaty Omicron XBB 1.5 Covid-19 vaccines last month for people 12 years of age and older. EPA/CAROLINE BREHMAN

Newsit Newsroom

Ο Οκτώβριος μπήκε και μαζί του ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, με το υπουργείο υγείας να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην αμελήσουν τον φετινό εμβολιασμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος επικράτησης της γρίπης είναι κάθε χρόνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, επομένως είναι σημαντικό οι πολίτες να προχωρήσουν έγκαιρα στον εμβολιασμό ώστε να αποφύγουν τις επιπλοκές της νόσου.

Δείτε την εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό του Υπουργείου Υγείας, την οποία συνέταξαν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την προηγούμενη αντιγριπική περίοδο, καταγράφηκαν 149 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας [Μ.Ε.Θ.] έναντι 68 πέρυσι, και 71 θάνατοι έναντι 26 την περσινή περίοδο γρίπης. Παρά το γεγονός ότι οι υπότυποι της γρίπης Α (Η3N2), Α (Η1N1)pdm09 και Β/Victoria, που κυκλοφορούσαν πέρυσι καλύπτονταν από το περσινό αντιγριπικό εμβόλιο, η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. ή απεβίωσαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Αντιγριπικά εμβόλια: Πότε, πώς και που χορηγούνται

Να σημειωθεί πως όλα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα φαρμακεία. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει και φέτος όπως και πέρυσι, τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης. Τα νέου τύπου εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη γρίπη, καθώς προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη συνολική μείωση της διασποράς του ιού. Συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός και μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο κατά του COVID-19, σε διαφορετικά ανατομικά σημεία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Επισημαίνεται με έμφαση μάλιστα, ότι αναμένεται -όπως και κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2024-2025- ο ιός της γρίπης να κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. «Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Αντιγριπικός Εμβολιασμός: Ποιοι πρέπει να τον κάνουν

Οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου, οι οποίες δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από το φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή για τα τετραδύναμα αδρανοποιημένα συμβατικά εμβόλια QIVe – QIVc.

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών

3. Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική
    πνευμονοπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down

4. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

8. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

9. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

10. Άστεγοι.

11. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μίνκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

Ποια εμβόλια θα κυκλοφορήσουν φέτος

Τα εμβόλια κατά της γρίπης που θα κυκλοφορήσουν φέτος είναι τα εξής:

Τέλος, οι επιστήμονες της Επιτροπής επισημαίνουν και την σημασία που έχει -ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης- η σχολαστική τήρηση και η συστηματική εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

«Εμβολιαστείτε έγκαιρα και προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας«, καταλήγει το Υπουργείο Υγείας.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version