Με την άρση του περιορισμού χρηματοδότησης από το Εθνικό ΠΔΕ όπου οι ΔΕΥΑ καλούνταν να συμμετάσχουν με 65% ίδια συμμετοχή στα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης «ξεκλειδώνει» η χρηματοδότηση σημαντικών έργων, απαραίτητων για την εξασφάλιση υδροδότησης, την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού και την κατασκευή και αναβάθμιση δικτύων αποχέτευσης, αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πρόβλημα της υδροδότησης οικισμών με ανεπαρκείς ποσότητες και επιβαρυμένης ποιότητας νερό, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις, δεν πληροί τα όρια της Οδηγίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι ανάγκες υδρευτικών έργων έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς οι υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης έχουν ήδη ολοκληρώσει την 40ετία που αποτελεί τον κύκλο ζωής και την περίοδο σχεδιασμού ενός υδρευτικού έργου στη χώρα μας. Προκειμένου, λοιπόν, να δοθεί διέξοδος στις ΔΕΥΑ να εκτελέσουν τα σημαντικά και απαραίτητα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στις περιοχές ευθύνης τους, κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, τροπολογία η οποία καταργεί τη συμμετοχή των ΔΕΥΑ, ύψους 65% στα αντίστοιχα έργα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε σχετικά: «Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα των δήμων και εξασφαλίζουμε στις τοπικές κοινωνίες την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών στην ύδρευση και αποχέτευση. Υποδομές που προστατεύουν την υγεία των πολιτών και διασφαλίζουν την περιβαλλοντική ισορροπία.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών αίρουμε τον περιορισμό του 35% στη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που ίσχυε από το 1980 και ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν μεγάλα έργα υποδομών στους συγκεκριμένους τομείς λόγω έλλειψης πόρων, ιδίως στην περιφέρεια. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν, τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, με τρόπο αντίστοιχο με αυτό του ΕΣΠΑ.
Τα έργα αυτά θα μπορούν πλέον να χρηματοδοτούνται έως και 100% από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ή να κατασκευάσουν νέα σύγχρονα, ικανοποιώντας τις τοπικές ανάγκες και προστατεύοντας το περιβάλλον. Με έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση χρηματοδοτούμε όλες τις αναγκαίες υποδομές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και πολλαπλασιάζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ