Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως έχει επικρατήσει στην αυγή του 2022 με το νέο στέλεχος να έχει προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε πως η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει για την πορεία της Όμικρον στη χώρα είναι ότι το φαινόμενο αυτό θα εξελιχθεί γρήγορα και ότι θα δούμε υψηλές «κορυφές» που θα μας τρομάξουν, ενώ θεωρείται αναμενόμενο ότι θα πιεστεί το σύστημα,
«Η Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα, αν δεν την έχει ήδη εκτοπίσει. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Ο κύκλος της ανόδου και της καθόδου με την Όμικρον, επειδή διασπείρεται ταχύτατα, θα εξελιχτεί γρήγορα. Είναι θέμα εβδομάδων. Η πίεση στα νοσοκομεία θα προέλθει από ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών», είπε και πρόσθεσε πως η Όμικρον δίνει ελαφρές νοσήσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους.
Απέτρεψαν ανθρώπους από το να εμβολιαστούν και τους οδήγησαν στις εντατικές
Ο κ. Εξαδάκτυλος ξέσπασε εναντίον όσων απέτρεπαν τους συμπολίτες τους να εμβολιαστούν και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
«Πιστεύω ότι αυτοί που απέτρεψαν ανθρώπους να εμβολιαστούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χθες και προχθές που ήταν η αλλαγή του χρόνου να κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη και βαθιά μέσα στη ψυχή τους, να δουν τι έκαναν όλους αυτούς τους μήνες. Απέτρεψαν ανθρώπους από το να εμβολιαστούν και τους οδήγησαν στις εντατικές. Ελπίζω χθες και προχθές να κοιτάχτηκαν βαθιά μέσα στη ψυχή τους και να αλλάξουν πορεία», κατέληξε.
Πότε θα φτάσουν τα φάρμακα κατά του COVID
Αισιόδοξο και ελπιδοφόρο θα είναι το 2022 όσον αφορά τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, τα οποία αναμένονται να καταφθάσουν μετά το πρώτο τρίμηνο.
Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ανέφερε πως τα εμβόλια έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, ενώ θα έχουν ενδείξεις για άτομα που έχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, όπως ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί και όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακά νοσήματα.
«Τα εμβόλια παρέχουν προστασία σε βαριά νόσο και σε πιθανότητα νόσου. Οι άνθρωποι με την τρίτη δόση θα θα περάσουν ελαφρά αδιαθεσία όταν θα συναντηθούν με την Όμικρον. Οι άνθρωποι με τα πολύ ελαφρά συμπτώματα θα πρέπει να έχουν το νού τους και να κάνουν test, γιατί μπορεί να κολλήσουν άλλους ανθρώπους», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχει συζητηθεί ακόμα η επαναλειτουργεία τους μετά τις διακοπές των εορτών. Εκείνο που έχει συζητηθεί είναι το «πάγωμα των σχολικών εκδρομών, ενώ έχει συζητηθεί και εκκρεμεί η αλλαγή του πρωτοκόλλου σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νόσου.
Μετά την Όμικρον θα έρθει νέα μετάλλαξη;
Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι εάν θα εμφανίστει και νέα μετάλλαξη μετά την Όμικρον. Οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν κάποια πρόβλεψη με βεβαιότητα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημική νόσος.
«Είναι βέβαιο ότι η νόσος κάποια στιγμή θα γίνει ενδημική. Σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός και η εξάπλωση της νόσους με τις διάφορες μορφές της. Η Όμικρον προκαλεί αναστάτωση, αλλά όλα συντείνουν ότι μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία. Εδώ θα ήταν καλό να βάλουμε το χεράκι μας και να εμβολιαστούμε».