Site icon NewsIT
06:43 | 09.02.21

Ξορκίζουν το σκληρό lockdown αλλά δεν το αποκλείουν – Τα βλέμματα σε Αττική και ΕΣΥ

Ξορκίζουν το σκληρό lockdown αλλά δεν το αποκλείουν – Τα βλέμματα σε Αττική και ΕΣΥ

Closed shops are pictured at a shopping arcade, amid lockdown restrictions due to the spread of the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Athens, Greece, February 6, 2021. REUTERS/Costas Baltas

Ευαγγελία Τσικρίκα

Σε αυξημένη επαγρύπνηση κυβέρνηση και ειδικοί. Πιθανό το ολικό lockdown αν αυξηθεί επικίνδυνα η πίεση στο ΕΣΥ. Ανησυχία για την Αττική. Φόβοι για 2.000 με 2.200 κρούσματα στο τέλος της εβδομάδας. Αγγίζουν το 60% οι ασυμπωματικοί, πάνω από 100.000 φορείς του ιού στην Αττική!

Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα παρακολουθούν ειδικοί και κυβέρνηση την πορεία των κρουσμάτων και κυρίως τον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία που παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητική τάση. Ακόμη κι ένα ολικό lockdown δεν αποκλείεται, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν ραγδαία τις επόμενες ημέρες, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι προτιμά μια γενική, σκληρή καραντίνα από το ενδεχόμενο «χάους» στα νοσοκομεία.

Click4more Κορονοϊός: Δείκτης θετικότητας, μεταλλάξεις και συνωστισμός φέρνουν στο τραπέζι γενικευμένο lockdown

«Μόλις υπάρξει επικίνδυνη αύξηση της πίεσης στον ΕΣΥ θα παρέμβουμε αμέσως» δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας στο newsit.gr, μη κρύβοντας την αγωνία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου από τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για 2.000 με 2.200 κρούσματα στο τέλος της εβδομάδας. Μεγάλος “πονοκέφαλος” η Αττική.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Την ανησυχία μεγαλώνει και η μετάλλαξη του ιού, ιδιαίτερα του Βρετανικού, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι ως και 40% πιο μεταδοτικός.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού  – στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά – και συνολικά, έξι είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα.

Το βλέμμα στραμμένο στην Αττική

Η ανησυχία αφορά κυρίως την Αττική, όπου μένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, η κατάσταση στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς… Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%, οι ασυμπωματικοί αγγίζουν το 60%, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 φορείς του ιού.

Μεγάλος «εχθρός»  η αυξημένη κινητικότητα…

Η αυξημένη κινητικότητα το Σαββατοκύριακο, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα προβληματίζει τους ειδικούς.

Ωστόσο τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή (λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με click away κ.α.) θα μπορούν να εκτιμηθούν αν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ως τότε – πάντα εκτός απροόπτου –  κυβέρνηση και ειδικοί συστήνουν αυξημένη προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων, ξορκίζοντας προς το παρόν το ολικό lockdown.

«Φως» τον Απρίλιο βλέπει ο Μητσοτάκης

«Αναμένω ότι έως τον Απρίλιο θα έχουμε περιορίσει την επιδημία πολύ περισσότερο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ισραήλ.

Βασικό «όπλο» στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας οι εμβολιασμοί. «Προχωρούμε γρήγορα με το σχέδιο εμβολιασμού και γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός έχει ξεκάθαρο στοιχείο εποχικότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Click4more Αττική: «Πάνω από 100.000 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού» – Συναγερμός από τις εκτιμήσεις Θωμαΐδη

Μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 410.000 και συνεχίζονται ανάλογα με τις δόσεις που παραλαμβάνει η χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων.

Μέσα στον Φεβρουάριο ενεργοποιούνται περισσότερα από 750 εμβολιαστικά Κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση και έτσι αυξάνεται σημαντικά η δυναμικότητα του συστήματος.

Μέσα στον Μάρτιο, αναμένεται να καλυφθούν οι ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 που αντιστοιχούν σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει ο εμβολιασμός στις υπόλοιπες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version