Όταν στα τέλη του περασμένου χρόνου, μία νεαρή γυναίκα από τη Λατινική Αμερική πέρασε το κατώφλι της Ασφάλειας και κατήγγειλε τη δράση μίας «ροζ συμμορίας», οι αναλυτές δεν πίστευα στα μάτια τους με αυτό που διαπίστωσαν. Η «μαντάμ» της ροζ Αθήνας, η 73χρονη «Μαρίνα» μέσα από τον Κορυδαλλό με τη βοήθεια της 55χρονης κόρης της έστησε ένα δίκτυο μαστροπείας με 17 οίκους ανοχής και με νεαρές γυναίκες που άρπαζε απο φτωχές χώρες, βγάζοντας κέρδη χιλιάδων ευρώ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης του κυκλώματος μαστροπείας είναι ότι την 28 Δεκεμβρίου 2024, ένα μέλος με τη χρήση βίας και απειλών προέβη στην αρπαγή γυναίκας από την Κολομβία και στην παράνομη κατακράτησή της σε διαμέρισμα της Αθήνας για έξι ημέρες. Εκεί, της χορήγησε εν αγνοία της άγνωστες ναρκωτικές ουσίες και προέβη σε γενετήσιες πράξεις, ενώ με τη χρήση απειλών προσπάθησε να την εξαναγκάσει να εκδίδεται για λογαριασμό του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα στη «ροζ συμμορία» είχε στρατολογηθεί από την κόρη της αρχηγού του κυκλώματος ένας άνδρας που ήταν επιφορτισμένος με την τακτική επέμβαση επί των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχούσαν στους οίκους ανοχής εκμετάλλευσής τους, με σκοπό την καταγραφή μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση την μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
Σύμφωνα με τη δικογραφία:
«Το Τμήμα Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων, με έναυσμα ένορκη κατάθεση θύματος πραγματοποίησε πολύμηνη έρευνα, η οποία συμπεριέλαβε την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών (άρση απορρήτου επικοινωνιών – καταγραφή δραστηριότητας εκτός κατοικίας με κάμερες), την αστυνομική επιτήρηση των εμπλεκομένων ατόμων και χώρων, τις αναζητήσεις σε ηλεκτρονικές εφαρμογές δεδομένων, την αλληλογραφία με άλλες υπηρεσίες, τις έρευνες σε οικίες και χώρους, και την εξέταση περισσότερων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Η σταχυολόγηση και συσχέτιση του συνόλου του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού, κατέδειξε την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2024, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή, επιδιώκοντας τη διάπραξη με χρήση διαφόρων απατηλών μέσων, στρατολόγηση, προώθησή εντός της ελληνικής επικράτειας, μεταφορά και παραλαβή πλήθους αλλοδαπών γυναικών με σκοπό τον πορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους από την γενετήσια εκμετάλλευσή τους σε οίκους ανοχής στην Αθήνα».
Η «μαντάμ» μέσα από τη φυλακή
Η 73χρονη, κατείχε ηγετική θέση στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης και το γεγονός ότι ήταν έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της δραστηριότητας, καθώς η εποπτεία αυτής επιτυγχανόταν μέσω τηλεφωνικών και διά ζώσης (επισκεπτήριο) επικοινωνιών με την 55χρονη κόρη της, η οποία δρούσε υπό την καθοδήγηση και τις εντολές της.
Τα δύο αρχηγικά μέλη είχαν υπό τον έλεγχό τους και εκμεταλλεύονταν πλήθος οίκων ανοχής στην Αθήνα και τουλάχιστον αυτούς που βρίσκονται στις οδούς Φυλής, Φωκαίας, Κασσάνδρας.
Μάλιστα, προς αποφυγή στοχοποίησής τους, είχαν τοποθετήσει διάφορους αλλοδαπούς «αχυράνθρωπους», κυρίως υπηκόους Βουλγαρίας, ως «μπροστινούς» στη μίσθωση των ακινήτων που λειτουργούσαν ως οίκοι ανοχής. Οι αλλοδαποί αυτοί, είτε δεν είχαν φυσική παρουσία στην Ελλάδα, είτε σε άλλες περιπτώσεις είχαν αποβιώσει πριν από την κατάρτιση των μισθωτηρίων συμβολαίων.
Ως εκ τούτου, σε περίπτωση ελέγχου στους οίκους ανοχής από διωκτικές αρχές, θα ήταν αδύνατος ο εντοπισμός τους.
Δύο συλληφθέντες, ηλικίας 55 και 40 ετών, είχαν αναλάβει το επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης και ήταν επιφορτισμένοι με την παραλαβή, μεταφορά και εγκατάσταση ευάλωτων γυναικών από χώρα της Λατινικής Αμερικής σε διαμερίσματα της οργάνωσης στην Αθήνα, με τη κατακράτηση και έλεγχο-επιρροή των γυναικών με τη φυσική του παρουσία σε αυτά, προκειμένου να μην έχουν ελευθερία κινήσεων και διαφύγουν από τον έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης.
Δύο γυναίκες που έπεσαν στα χέρια της Ασφάλειας ήταν επιφορτισμένες με τη στρατολόγηση ευάλωτων γυναικών και την εύρυθμη λειτουργία των οίκων ανοχής της οργάνωσης.
Η έφοδος
Μετά τη χαρτογράφηση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τη διαπίστωση του βαθμού εμπλοκής του κάθε μέλους και την εξακρίβωση των χώρων (οίκοι ανοχής, διαμερίσματα εγκατάστασης γυναικών, κατοικίες δραστών), εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο, με σκοπό αφενός τον εντοπισμό των ευάλωτων γυναικών, αφετέρου την προσαγωγή των εμπλεκομένων ατόμων.
Από μεσημβρινές ώρες της 14-02-2025 έως μεσημβρινές ώρες της 15-02-2025, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία προσήχθησαν εννέα μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτόχρονα διενεργήθηκε έλεγχος σε 17 οίκους ανοχής, οι οποίοι λειτουργούσαν τη δεδομένη χρονική περίοδο, όπου προσήχθησαν και 16 άτομα, ως προσωπικό των οίκων ανοχής, οι οποίοι εν συνεχεία συνελήφθησαν.
Περαιτέρω, παρασχέθηκε προστασία και αρωγή σε 24 αλλοδαπές γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Κατά τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
•Το χρηματικό ποσό των 21.762 ευρώ
•Δύο αυτοκίνητα
•Ένα αεροβόλο όπλο
•Παραστατικά μεταφοράς χρημάτων στην Κολομβία
•Πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάμερες και καταγραφικά μηχανήματα)
•Πλήθος εγγράφων σχετικών με τις μισθώσεις ακινήτων, ονόματα «αχυρανθρώπων» και ιδιόχειρες σημειώσεις αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής και ονόματα αλλοδαπών γυναικών.
•Σπασμένες πλαστικές σφραγίδες μετρητών ΔΕΗ.