Ελλάδα

Κυπριακό: Νέο ναυάγιο! Ήθελαν άλλα 15 χρόνια “Αττίλα” οι Τούρκοι

- Ακόμη μια άκαρπη διάσκεψη για το Κυπριακό εξαιτίας της τουρκικής στάσης
- Επί πέντε ώρες προσπαθούσαν να "κάμψουν" την άκαμπτη στάση της Τουρκίας
- Ήθελαν διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων για άλλα 15 χρόνια και μετά... επανεξέταση
- Απαίτησαν οι Τούρκοι πολίτες στην Κύπρο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες
- Κοτζιάς: Το όνειρο παραμένει ζωντανό – Δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά τα παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας
- Θράσος Τσαβούσογλου: Ελλάδα και Κύπρος δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω!

Μοιάζει με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου. Και μάλλον έτσι είναι. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, από την πρώτη στιγμή είχε πάει στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για τη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό πρόθυμος να τα τινάξει όλα στον αέρα. Και το έκανε.

Ήταν 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (07.07.2017) όταν τελείωσε το μαραθώνιο δείπνο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Επί πέντε ώρες, λύση δεν είχε βρεθεί. Και δεν βρέθηκε γιατί η τουρκική πλευρά δεν μετακινήθηκε ούτε εκατοστό από τις αρχικές της θέσεις: στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους.

Η πλευρά της Τουρκίας ζητούσε να επανεξεταστούν και όχι να καταργηθούν οι εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα, ενώ στο στρατό ζητούσε μείωση στα συμφωνημένα επίπεδα. Αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό δέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου. Ζητούσαν επίσης οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες, οι οποίοι είναι πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε!

Κάπως έτσι, η διαδικασία οδηγήθηκε σε οριστικό ναυάγιο. Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωση αυτό που φοβούνταν όλοι: πως άλλη μια προσπάθεια πήγε στο βρόντο. Αλλά προσπάθησε να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή: «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» είπε και η απογοήτευση δεν μπορούσε να κρυφτεί.

«Λυπάμαι πολύ που ανακοινώνω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών και διαφορετικών πλευρών η Διάσκεψη για τo Κυπριακό έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία», ήταν η αρχική τοποθέτηση του γγ του ΟΗΕ, ο οποίος εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ευχήθηκε «το καλύτερο για όλους τους Κύπριους, το Βορρά και το Νότο», ενώ από τις ευχαριστίες τους δεν έλλειψαν οι εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η ομάδα του ΟΗΕ, υπό την ηγεσία του Έσπεν Άιντε, που «έκανε ό, τι είναι δυνατόν για να προσεγγίσει τις θέσεις των διαφόρων αντιπροσωπειών».

Επιχείρησε πάντως την πολιτική του… Πόντιου Πιλάτου και κράτησε ίσες αποστάσεις, μη ρίχνοντας το φταίξιμο στην Τουρκία. Μίλησε για διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες αλλά δεν κατονόμασε την Τουρκία και τις εμμονές της ως αιτία του νέου ναυαγίου. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα θέμα ιδιαίτερα», είπε, τονίζοντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητή, είναι να είμαστε πάντα στη διάθεση των μερών που επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αν το επιθυμούν»..

Η πίεση Κοτζιά στον Τσαβούσογλου και οι οδηγίες Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της (χθεσινής) ημέρας είχε αφεθεί να διαφανεί ότι υπήρχαν ορισμένες συνθήκες ακόμα και για μια συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας στην Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, εφόσον η Τουρκία έδινε δεσμεύσεις ότι θα δεχόταν να εγκαταλείψει τα παρεμβατικά της δικαιώματα και τις εγγυήσεις.

Αυτό στην πράξη δεν αποδείχτηκε, καθώς μετά από έντονες ώρες συζητήσεων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά από οδηγίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε να έχει γραπτώς τις προτάσεις της Τουρκίας ως προς το μέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Παρά την αντίθετη αίσθηση που είχε μέχρι τα ξημερώματα δημιουργηθεί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε επίμονα από τον Ν. Κοτζιά, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να συναινέσει στην κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της χώρας του επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι και τα δύο θα διατηρούνταν για τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν θα μπορούσε να γίνει μια αναθεώρησή τους, θέση που, φυσικά, απορρίφθηκε άμεσα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συμφωνία δεν υπήρχε ούτε ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και ως προς την απαίτηση της Τουρκίας, οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση με τους Έλληνες που είναι πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοτζιάς: Δεν θα γίνουν δεκτά τα παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας

Προσπάθεια να μην περάσει η άποψη πως χάθηκε και η τελευταία ελπίδα για λύση στο Κυπριακό έκανε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Φρόντισε όμως να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία, πως τα όσα… ονειρεύεται, δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά από την ελληνο-κυπριακή πλευρά.

«Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανό», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός, σε ενημέρωση που έκανε μετά το πέρας των συνομιλιών σε Έλληνες και Κύπριους δημοσιογράφους εξέφρασε τη βούλησή της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης ώστε η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και κηδεμόνες. Διατύπωσε δε την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία με την ηγεσία της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την άλλη, είπε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Κατηγόρησε την η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. “Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση”, είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι’ αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί. Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της. Φρόντισε δε να ρίξει και τα φαρμακερά βέλη του, λέγοντας ότι αν και δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

«Δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.

Σήμερα Παρασκευή (07.07.2017) αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Μουσταφά Ακιντζί, αφού πρώτα ενημερώσει τα τουρκοκυπριακά κόμματα, αντιπροσωπείες των οποίων βρίσκονται στην Ελβετία.

Με πληροφορίες από philenews.com

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πνιγμός η αιτία θανάτου του 27χρονου ποδοσφαιριστή στην Αμφιλοχία - Μυστήριο για το πώς έπεσε με το αυτοκίνητό του στη θάλασσα
Το γεγονός που προβληματίζει τους συγγενείς είναι ότι αδικοχαμένος Γιάννης φαίνεται ότι δεν πάτησε φρένο σε κανένα σημείο πριν το όχημα βρεθεί στον Αμβρακικό Κόλπο
Αμφιλοχία: Πνιγμός η αιτία θανάτου του 27χρονου ποδοσφαιριστή – Μυστήριο για το πώς έπεσε με το αυτοκίνητό του στη θάλασσα