Site icon NewsIT
17:28 | 27.03.13

Κύπρος: Από τον Αττίλα και το σχέδιο Ανάν στο…κούρεμα – Σπάνιες ΦΩΤΟ

Κύπρος: Από τον Αττίλα και το σχέδιο Ανάν στο…κούρεμα – Σπάνιες ΦΩΤΟ
Newsit Newsroom

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ιστορίας της Κύπρου. Από την ανεξαρτησία του 1960 και τον Μακάριο στον Αττίλα του 1974 και το όχι του κυπριακού λαού στο σχέδιο Αναν το 2004. Από το αίτημα για υπαγωγή του νησιού στο μηχανισμό διάσωσης τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το...κούρεμα των καταθέσων στις τράπεζες.

Στο σταυροδρόμι τω τριών ηπείρων, στο σημείο συνάντησης των μεγάλων πολιτισμών, βρίσκεται η Κύπρος, το νησί της Θεάς Αφροδίτης. Παρά το γεγονός οτι στη μακραίωνη ιστορία της αντιμετώπισε πολυάριθμους κατακτητές, η Κύπρος ανέπτυξε και για χιλιάδες χρόνια διατήρησε το δικό της πολιτισμό, αφομοιώντας τις κάθε ειδους επιδράσεις που δέχτηκε. Παρέμεινε έτσι κέντρο ελληνικού πολιτισμού με τα δικά της ωστόσο χαρακτηριστικά.

Τα παλαιότερα δείγματα ανθρώπινης παρουσίας στο νησί ανάγονται στη 10η χιλιετία π.Χ δηλαδή στην προνεολιθική περίοδο.

Το 1571 οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην Κύπρο και η Λευκωσία έπεσε ύστερα από πολιορκία έξι εβδομάδων, ενώ η Αμμόχωστος κάτω αππό τις διαταγές του Ενετού Διοικητή Μαρκαντώνιου Βραγαδίνου, ο οποίος είχε την ευθύνη της άμυνας, αντιστάθηκε ηρωϊκά για 11 μήνες. Οταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τελικά και αυτό το προπύργιο, έγδαραν ζωντανό τον Ενετό και γέμισαν το δέρμα του με άχυρο. Ετσι η Κύπρος προσαρτήθηκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία και οι σχέσεις της με την Ευρώπη διακόπηκαν.

Το 1878 ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Βενιαμιν Ντισραέλι εξανάγκασε τον Τούρκο Σουλτάνο να παραχωρήσει την Κύπρο στη Βρετανία με αντάλλαγμα της προστασία της Τουρκίας από τους επεκτατικούς στόχους της τσαρικής Ρωσίας.

Το 1955 οι Ελληνοκύπριοι πήραν τα όπλα ενάντια στην αποικιακή δύναμη ύστερα από μακρά αλλά ανεπιτυχή ειρηνική πολιτική και διπλωματική προσπάθεια να επιτύχουν την απελευθέρωση τους από τον αποικιακό ζυγό. Ο αντιαποικιακός αγώνας έληξε το 1959 με τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου μεταξύ της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

ΤΟ 1960 Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Κύπρος ανακηρύχθηκε στις 16 Αυγούστου του 1960 ανεξάρτητη Δημοκρατία και σύμφωνα με το Σύνταγμα προσφέρθηκε στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα που αποτελούσε το 18% του πληθυσμού, πολιτιστική και θρησκευτική αυτονομία. Το Νοέμβριο του 1963, ο πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, υπέβαλε προτάσεις για τροποποιήσεις στο σύνταγμα με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του κράτους. Η Τουρκία και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας απέρριψαν κατηγορηματικά τις προτάσεις.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ – 1974
Στις 15 Ιουλίου 1974, η στρατιωτική χούντα της Ελλάδας που βρισκόταν στην εξουσία, διενήργησε πραξικόπημα για να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της Κύπρου. Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, δήθεν για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη. Κατέλαβε το 36,2% του εδάφους του νησιού στο βορρά, ενέργεια που καταδικάστηκε παγκόσμια ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.

Από το καλοκαίρι του 1974 μέχρι σήμερα η “Γραμμή Αττίλα” (επιχείρηση “Αττίλα” ήταν η κωδική ονομασία που έδωσε η Τουρκία στη στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο) διαμελίζει τεχνητά το νησί και το λαό του.

Η εισβολή και κατοχή είχαν καταστροφικές συνέπειες. Περισσότεροι από 160.000 Ελληνοκύπριοι που διέμεναν στο Βορρά, σχεδόν το 1/3 του τότε πληθυσμού της Κύπρου, εκδιώχθηκαν βίαια από το κατεχόμενο βόρειο μέρος του νησιού, όπου αποτελούσαν το 80% του πληθυσμού.

Άλλα 20.000 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι που παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές, εξαναγκάστηκαν σταδιακά, με εκφοβισμό και στέρηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η εισβολή είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο σε καθαρά ανθρώπινο όσο και οικονομικό επίπεδο. Η οικονομία στην ουσία καταστράφηκε, ως αποτέλεσμα της εισβολής, και χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.

ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2004
Το 75,83% των Ελληνοκυπρίων είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν, ενώ το 24,17% του κυπριακού λαού ψήφισε υπερ στο σχετικό δημοψηφισμα που έγινε τον Απρίλιο του 2004.

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2012
Επίσημο αίτημα για υπαγωγή στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης υπέβαλλε η Κύπρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας στις 25 Ιουνίου 2012.

ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
1η Ιανουαρίου 1973: Εφαρμόζεται η συμφωνία σύνδεσης της Κύπρου με την τότε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) με στόχο την εγκαθίδρυση μαις συμφωνίας τελωνειακής ένωσης σε δύο φάσεις και για μια περίοδο 10 χρόνων. Η εφαρμογή της πρώτης φάσης της συμφωνίας ωστόσο καθυστέρησε λόγω της τουρκικής εισβολής.

1η Ιανουαρίου 1988: Συμπληρώνεται η πρώτη φάση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης και τιθεται σε ισχύ το Πρωτόκολλο για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

4 Ιουλίου 1990: Η Κυπριακή Κυβέρνηση υποβάλλει αίτηση για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

30 Ιουνίου 1993: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει θετική γνωμοδότηση (avis) για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

13 Δεκεμβρίου 2002: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κοπεγχάγη αποφασίζει οτι η Κύπρος με άλλες 9 χώρες θα προσχωρήσουν στην Ε.Ε την 1η Μαϊου 2004.

9 Απριλίου 2003: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

1η Μαϊου 2004: Η Κύπρος καθίσταται επίσημα πλήρες μέλος της Ε.Ε

13 Δεκεμβρίου 2007: Η Κύπρος με τα άλλα 26 κράτη – μέλη της Ε.Ε υπογράφει τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

– 1η Ιανουαρίου 2008: Η Κύπρος υιοθετεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ.

Πηγή πληροφοριών και φωτό: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξηλώθηκε ο διοικητής της Τράπεζας Κύπρου κατ’ εντολή της τρόικας!

Ουρές στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα – “Πήρα τα λεφτά μου και έφυγα” λέει καταθέτρια

Κύπρος: Μια χώρα μπροστά στην στάση πληρωμών! – Άγνωστο πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες! – Σε κώμα η αγορά
 
Το δραματικό παρασκήνιο του Eurogroup για την Κύπρο – Τα σοκολατάκια της Λαγκάρντ, το αρνάκι με πατάτες και η μπλόφα που δεν έπιασε

Κύπρος: κλειστές μέχρι 2 Απριλίου οι τράπεζες; – Κραχ στην οικονομία

Απώλειες 180€ εκατ. στα ταμεία συντάξεων από το κούρεμα

Πόλεμος στην Ευρώπη για τα πακέτα στήριξης – Οργή κατά Γερμανών

Στάση πληρωμών στην Κύπρο! Εργοδότες: Με κλειστές τις τράπεζες δεν μπορούμε να πληρώσουμε τίποτα και κανέναν!

Γιούνκερ: ”Ντροπή δεν είναι όλοι οι Κύπριοι γκάνγκστερ”

Ετοιμάζουν νόμο για να “βάζουν χέρι” στις καταθέσεις σε όλη την ευρωζώνη!

Θέλουν να “βάλουν χέρι” στις καταθέσεις όλης της ευρωζώνης; Δεν θεωρείται τυχαία η δήλωση Νταϊσενμπλουμ

Reuters: Πως τις τελευταίες μέρες βγήκαν από την Κύπρο εκατομμύρια ευρώ

Τους τα πήραν όλα! Το Eurogroup “γονάτισε” την Κύπρο – Αναστασιάδης: Είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version