Ελλάδα

Κυψέλη όπως λέμε… Μανχάταν! Αυξήσεις φωτιά στα ενοίκια λόγω Airbnb

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ανεβάζουν στα ύψη τα ενοίκια και διώχνουν τους νοικάρηδες. Τα ενοίκια ανεβαίνουν όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Πόσο έχουν πάρει πάνω οι τιμές στα ενοίκια στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Σαφάρι της εφορίας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη: Διαμέρισμα 45 τ.μ., κατασκευής του 1977, δευτέρου ορόφου. Τιμή ενοικίασης 390 ευρώ. Μία τέτοια αγγελία, που πριν από μία πενταετία θα αποτελούσε… είδος προς εξαφάνιση -ειδικά για ακίνητα σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές- σήμερα συνιστά τον κανόνα. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο κτηματομεσιτικοί παράγοντες, το «ρεύμα» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb και HomeAway, έχει παρασύρει ανοδικά τα ενοίκια όχι μόνο στις δημοφιλείς για τους χρήστες των επίμαχων πλατφορμών συνοικίες, αλλά και στις πέριξ αυτών.

Πέραν της Κυψέλης, όπου οι τιμές μίσθωσης ενδέχεται να “αγγίξουν” ακόμη και τα εννέα ευρώ/τ.μ – έναντι σχεδόν επτά ευρώ/τ.μ πέρυσι – υπάρχουν και πολλές άλλες περιοχές με ενοικια εξίσου υψηλά, σε σχέση, για παράδειγμα, με την κατάσταση των κτιριακών τους υποδομών ή το γενικότερο περιβάλλον», τονίζουν χαρακτηριστικά. Προς επίρρωση, όπως προκύπτει από την έρευνα του πανελλαδικού δικτύου Ε-Real Estates, που παρουσιάζει ο «Ε.Τ.», τόσο στην Πλατεία Αμερικής όσο και στην Πλατεία Αττικής τα ενοικια ξεκινούν από τα τέσσερα ευρώ/τ.μ. για να φτάσουν έως και τα επτά ευρώ/τ.μ.

«Ένα μέσο διαμέρισμα, δηλαδή από 70 τ.μ. έως 95 τ.μ., 1ου ορόφου, στις επίμαχες συνοικίες μπορεί να μισθώνεται σήμερα έως και 660 ευρώ/μήνα. Τέτοιες τιμές είπαν να δουν οι ιδιοκτήτες τους από εποχές προ κρίσης», προσθέτουν οι παραπάνω παράγοντες. Ακόμη υψηλότερα κινούνται τα ενοίκια σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο, φθάνοντας ακόμη και τα 10 ευρώ/τ.μ. – 12 ευρώ/τ.μ. Αξίζει να επισημανθεί πως, με βάση την έρευνα, το κόστος μίσθωσης για ένα διαμέρισμα αντίστοιχων προδιαγραφών, για παράδειγμα στο Κολωνάκι ξεκινά από 13 ευρώ/ τ.μ.

«Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, όσον αφορά στις συμβατικές μισθώσεις, παρατηρούνται στις άλλοτε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας και κυρίως στις όμορες των πολυδιαφημιζόμενων περιοχών, που έχουν “κατακτηθεί” από τη βραχυχρόνια μίσθωση», εξηγεί, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ε-Real Estates, Θεμιστοκλής -Ανδρέας Μπάκας, για να συνεχίσει: «Στην αύξηση των τιμών, βέβαια, συντελούν και μία σειρά από άλλοι παράγοντες, όπως η εγγύτητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η απόσταση από το κέντρο της πόλης, καθώς και τα λιγοστά διαθέσιμα ακίνητα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το προσεχές διάστημα η μια μετά την άλλη οι συνοικίες… δορυφόροι θα «ενδώσουν» ,επίσης, στη βραχυχρόνια μίσθωση, εις βάρος, βέβαια, των παραδοσιακών ενοικιαστηρίων.

«Οι επενδυτές δίνουν το “ρυθμό”. Σταδιακά, λοιπόν, παρατηρείται μία στροφή προς λιγότερο δημοφιλείς περιοχές. Γιατί, άλλωστε, να διαθέσουν υψηλά ποσά για την αγορά μιας κατοικίας σε Κολωνάκι ή Λυκαβηττό και να μην επιλέξουν να τοποθετηθούν,για παράδειγμα, στα Εξάρχεια; Οι τιμές στην περιοχή είναι σαφώς χαμηλότερες, αλλά τα ενοίκια φαίνεται πως “τσιμπάνε”, φθάνοντας ακόμη και τα επτά ευρώ/τ.μ.», υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.

Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με την AirDna, την ιστοσελίδα που αναλύει τα δεδομένα Airbnb και HomeAway, οι ενεργές αγγελίες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κυψέλη είναι 156, ενώ ο αριθμός τους σε Πλατεία Αττικής και Πλατεία Αμερικής υπολογίζεται σε 384 και 89 αντίστοιχα. Τέλος, περισσότερα από 230 είναι τα διαθέσιμα προς… βραχυμίσθωση ακίνητα στον Κεραμεικό.

Υπόλοιπη Αθήνα

Εξίσου ανοδική πάντως είναι η πορεία των μισθωμάτων και στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας, με τους ενδιαφερόμενους να βρίσκονται πολλές φορές αντιμέτωποι με το δίλημμα “μίσθωση ή αγορά”. Σύμφωνα με την έρευνα του E-Real Estates, σπίτια άνω της 15ετιας, που πέρσι προσφέρονταν προς μακροχρόνια μίσθωση σε τιμές, οι οποίες ξεκινούσαν από τα τέσσερα ευρώ/τ.μ., πλέον έχουν «καπέλο» κοντά στα δύο ευρώ/τ.μ. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Βύρωνας, που ενώ πέρυσι τα ενοίκια κυμαίνονταν από τέσσερα ευρώ/τ.μ. έως και έξι ευρώ/τ.μ. σήμερα διατίθενται από έξι ευρώ/τ.μ, έως οκτώ ευρώ/τ.μ. Το ίδιο ισχύει και για τον Γέρακα ( από ενοίκια έξι ευρώ/τ.μ. με οκτώ ευρώ/τ,μ. σήμερα έναντι τεσσάρων ευρώ/τ.μ. Το 2018).

«Σε περίπτωση που οι ενοικιαστές επιθυμούν ένα νεότερο σπίτι, τότε θα χρειαστεί να βάλουν.. βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Προς επίρρωση, η τιμή μίσθωσης ενός διαμερίσματος έως 15 ετών μπορεί, να “αγγίξει” στις παραπάνω περιοχές έως και τα εννέα ευρώ/τ.μ.», καταλήγει ο επικεφαλής του Δικτύου. Σε κάθε περίπτωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) συνιστά στους ενδιαφερόμενους να ξεκινήσουν την αναζήτηση στέγης “πόρτα πόρτα”. “Ρωτήστε παντού, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Περιφέρεια

«Τσιμπημένα» σε σύγκριση με το 2018 εμφανίζονται τα μισθώματα και στην περιφέρεια, με τους μεσίτες, ωστόσο, να σημειώνουν τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρατηρούνται από περιοχή σε περιοχή. Ενδεικτικά, ένα νεόδμητο διαμέρισμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μπορεί να διατεθεί έναντι 11 ευρώ/τμ., όταν, για παράδειγμα, το ίδιο σπίτι στην Κάτω Τούμπα ή στην Καλαμαριά νοικιάζεται από έξι ευρώ/τ.μ. Τιμολογιακές διαφορές υπάρχουν, όπως είναι αναμενόμενο, και μεταξύ παλαιών και νέων ακινήτων Έτσι, ένα σπίτι 70 τ.μ άνω της 15ετίας στα Ιωάννινα ή στην Κόρινθο μισθώνεται για περίπου 210 ευρώ/μήνα, όταν το κόστος ενοικίασης για ένα νέο ακίνητο με τα ίδια, ωστόσο, τετραγωνικά υπολογίζεται σε 350 ευρώ μηνιαίως.

Σαφάρι της εφορίας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες, που επιλέγουν να μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού, χωρίς, ωστόσο, να τα έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα, που σύστησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΜΕ) ειδικά για αυτό τον σκοπό, απηύθυνε η υφυπουργός Οικονομικών, κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου. “Υπάρχουν στοιχεία, τα οποία θα συλλέξουμε από τις τρεις πλατφόρμες (AirBnb, HomeAway και Booking) και πολύ γρήγορα θα προβούμε σε διασταυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συμμετοχή της σε διαδικτυακή συζήτηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εκφράζοντας την άποψη πως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να διευρυνθεί. Αξίζει να τονιστεί πως το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει ανοίξει μία συζήτηση γύρω από τη συνεργασία κράτους τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να υπάρξει μία κάποιου είδους χαρτογράφηση των ακινήτων, που διατίθενται μέσω πλατφορμών.

«Οι δήμοι Θα μπορούσαν κάλλιστα να συλλέξουν δεδομένα, αναφορικά τις περιοχές, οι οποίες υπολείπονται στο επίμαχο κομμάτι και η κυβέρνηση από την πλευρά της, να παρά κίνητρα στους ενδιαφερόμενο εξηγούν στον «Ε.Τ.» αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας πως στην περίπτωση των υπερκορεσμένων συνοικιών μπορούσαν να ισχύσουν μία από περιορισμούς.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα