«Θέμα εγκαταστάσεων επί τόπου πάνω στα σύνορα και ειδικά στην Ειδομένη που είναι ένα χωριουδάκι με μια σιδηροδρομική γραμμή και είναι και λίγο γούβα και μόλις βρέξει λίγο λασπώνει, δεν υπάρχει τέτοιου είδους σχέδιο. Και δεν υπάρχει και κανένας λόγος στο μέτρο που τα σύνορα είναι κλειστά, και αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους, αν και θα βγάλουμε και flyer σε διαφορές γλώσσες να τους τα λένε, αλλά θεωρούμε κιόλας ότι η πληροφορία θα κάνει και τον κύκλο της και θα γίνει feedback σε αυτούς από τις πατρίδες τους ότι η κατάσταση έχει αλλάξει. Εμείς τους ενθαρρύνουμε να μετακινηθούν νοτιότερα στις εγκαταστάσεις που ήδη έχουμε, που έχουν ασφάλεια, έχουν στέγαση, τουαλέτες, εξασφαλισμένη διατροφή, υγειονομική περίθαλψη», είπε ο κ. Κυρίτσης.
Στο ερώτημα τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι απάντησε:
«Θέλω να επαναλάβω ότι η Ειδομένη δεν είναι ένας οργανωμένος καταυλισμός από το ελληνικό κράτος, είναι ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός τον οποίο το κράτος προσπαθεί να τον κρατάει υπό στοιχειώδη έλεγχο με την έννοια του να μην πεινάνε οι άνθρωποι εκεί. Τα ελάχιστα υγειονομικά αλλά δεν είναι και ούτε μπορούμε να τον δεχτούμε ως μια εγκατάσταση του ελληνικού κράτους κτλ. Άρα εμείς έχουμε ως σχέδιο και ως προτεραιότητα αυτόν τον κόσμο να το εξυπηρετήσουμε κατεβάζοντας τον προς τα κάτω. Θεωρούμε ότι αυτό σε μερικές μέρες, ήδη από χθες έχουμε την πληροφορία ότι και κατ’ ιδίαν κάποιοι και σε ομάδες αλλά και απευθυνόμενοι στις τοπικές αρχές ζητάνε να μετεγκατασταθούν σε αλλά σημεία αλλά γενικά θεωρούμε ότι μέσα στην επομένη εβδομάδα, δέκα μέρες, πλέον θα έχει καταστεί τόσο σαφές ότι είναι μάταιο να κάθεται κανείς εκεί που ακόμα και όσοι σήμερα μπορεί να τρέφουν μια κρυφή ελπίδα ότι κάτι θα γίνει, θα καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να πάνε σε οργανωμένες δομές».
Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο των ελληνικών αρχών στην περίπτωση που δεν πεισθούν να φύγουν από την Ειδομένη απάντησε ότι: «Το ελληνικό κράτος θα πείσει όλο τον κόσμο. Και το καλό και το κακό σενάριο είναι ότι θα πειστούν και ειρηνικά και χωρίς βία, και χωρίς τέτοια πράγματα θα γίνει δουλειά. Θέλει καλό τρόπο, υπομονή, κατανόηση στα προβλήματα και την ιδιαίτερη κατάσταση των ανθρώπων, επεξήγηση στους ανθρώπους του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε εμείς. Χρειάζονται επίσης χρήματα που δεν έχουμε και δεν μας δίνει η ΕΕ παρά μόνο με το σταγονόμετρο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί σχεδόν 278 εκατομμύρια τα οποία έχουν προέλθει όλα από κρατικούς πόρους.