Site icon NewsIT

Λαμία: Σταφυλόκοκκος βρέθηκε στα γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

20.05.2024 | 19:29
Λαμία: Σταφυλόκοκκος βρέθηκε στα γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Σταφυλόκοκκος είναι το βακτήριο που βρέθηκε στα σχολικά γεύματα τα οποία προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση σε αρκετούς μαθητές στη Λαμία.

Η ανάλυση έγινε από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, όπου απομονώθηκε ο σταφυλόκοκκος σε 10 δείγματα φαγητού από τη Λαμία, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται το πρόβλημα να προκλήθηκε στην παρασκευή των τροφίμων.

Δηλαδή, η μόλυνση του φαγητού να προκλήθηκε από πλημμελείς συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας και μάλιστα πιθανότατα μετά το μαγείρεμα των γευμάτων. Τα παραπάνω είναι τα πρώτα αποτελέσματα και την Τετάρτη αναμένονται τα τελικά.

Πληροφορίες του iatropedia.gr αναφέρουν πως από τον σταφυλόκοκκο προβλήθηκαν 56 παιδιά και ένας δάσκαλος, ενώ ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τη επιδημιολογική διερεύνηση.

Αυτό που προσπαθούν να διαπιστώσουν οι επιστήμονες είναι εάν τα παιδιά που κατανάλωσαν τα γεύματα είχαν παραπάνω πιθανότητες να νοσήσουν από σταφυλόκοκκο σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν κατανάλωσαν τα συγκεκριμένα γεύματα, ενώ στο τελικό πόρισμα θα συμπεριληφθούν και πληροφορίες από τις εργαστηριακές εξετάσεις των παιδιών, ώστε να εξαχθούν ακόμη πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν καταστρέφεται εύκολα με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος.

Μάλιστα πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου ενώ τα συμπτώματα που προκαλεί είναι έντονος πόνος στην κοιλιά, εμετός,ναυτία και διάρροια.



 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version