Site icon NewsIT

Λάρισα: Απεργία πείνας μέχρι αύριο το πρωί!

26.05.2010 | 14:35
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Νέα τροπή πήρε το μεσημέρι η διαμαρτυρία των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας των Περιπτερούχων...  

ο πρόεδρος της οποίας ξεκίνησε το πρωί απεργία πείνας διαρκείας στη Λάρισα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας.

Έτσι, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αυριανής συνάντησης, αποφασίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κούγιας, να συνεχίσει για σήμερα την απεργία πείνας και να τη διακόψει αύριο, ώστε να μεταβεί στην Αθήνα για την συνάντηση με τον υφυπουργό. 

Από το αποτέλεσμα της συνάντησης θα εξαρτηθεί και το μέλλον της κινητοποίησης των περιπτερούχων. 

Όπως υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μείωσε δραματικά το δικό τους περιθώριο κέρδους. Αναφέρουν, επίσης, πως τα κέρδη από τις λοιπές κατηγορίες προϊόντων που διαθέτουν είναι πολύ μικρά και το 80% του τζίρου τους προέρχεται από την πώληση τσιγάρων. Με την υφιστάμενη κατάσταση, όμως, το κέρδος τους για μία κούτα τσιγάρα (που περιέχει δέκα πακέτα) ανέρχεται στα 1, 3 ευρώ.

Για το λόγο αυτό εκτιμούν ότι πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν “λουκέτο” στα περίπτερά τους – π.χ. στη Λάρισα έχουν κλείσει ήδη τέσσερα – ενώ οι απαισιόδοξοι υπολογίζουν ότι το 30% των περιπτέρων θα κλείσει μέχρι το φθινόπωρο.

Οι περιπτερούχοι ζητούν την απελευθέρωση της τιμής των τσιγάρων, ώστε να μπορούν να πουλάνε σε τιμή που θα καθορίζουν οι ίδιοι. Επίσης, ζητούν να συγκεκριμενοποιηθεί το περιθώριο κέδρους τους από τα τσιγάρα στο 8,2% ή να γίνει επαναπροσδιορισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και των ενδιάμεσων ποσοστών κέρδους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version