Ο διαβόητος Ιταλός μαφιόζος της μεγάλης φαμίλιας των Γκαλντερόνε, που παρίστανε τον «συνταξιούχο» στα παράλια της Λάρισας, περνώντας ανέμελα τον χρόνο του με την Ελληνίδα σύντροφό του, φέρεται να είναι ένα απ’ τα «βαριά πιστόλια» στην πυραμίδα της Σικελικής Καμόρα.
Ο 63χρονος μαφιόζος που συνελήφθη στη Λάρισα, με τη συνομήλικη Ελληνίδα συνδέεται από πολύ παλιά, καθώς εκείνη είναι μεν γεννημένη στο Κάιρο αλλά ζούσε την περίοδο της γνωριμίας τους στη Σικελία.
Click4more Πιάστηκε στην Ελλάδα ένας από τους πιο σκληρούς εκτελεστές της ιταλικής μαφίας
Ο Ιταλός μαφιόζος, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας βάσει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης. Ο Μάριο Γκαλντερόνε, εμφανιζόταν τα τελευταία 7 χρόνια ως ένας φιλήσυχος και καλοσυνάτος πολίτης και έβλεπε τον χρόνο να κυλά ήρεμα μαζί με την Ελληνίδα σύντροφό του, σε βίλα στο Πολυδένδρι Λάρισας.
Ντόπιοι τους έβλεπαν πολύ συχνά να περπατούν στην παραλία με μοναδική συντροφιά τον σκύλο τους, απέφευγαν όμως τις πολλές συναναστροφές, αλλά έστω σε ανύποπτο, για τον ίδιο, χρόνο, το ένοχο μυστικό αποκαλύφθηκε, μετά από συνεχή και «διακριτική» παρακολούθηση των τελευταίων ημερών.
Σόι πάει το βασίλειο
Ο 63χρονος που έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη, είχε ενταχθεί στη φαμίλια του αδελφού του Αλεξάνδρο Γκαλντερόνε. Ο φυγόδικος Μάριο Καλντερόνε, καταδικάστηκε ερήμην σε 7 χρόνια φυλάκισης από το δικαστήριο της Μεσσήνας στις 26 Ιουλίου 2006, ενώ στο παρελθόν τελούσε υπό ειδική αστυνομική επιτήρηση, αφού οι Ιταλικές αρχές αναζητούσαν τότε στοιχεία σε βάρος του, μεταξύ άλλων και για την δολοφονία του Ιταλού δημοσιογράφου Μπέπε Αλφάνο.
Μπέπε Αλφάνο, ο δημοσιογράφος που εκτελέστηκε στις 8 Ιανουαρίου 1993, επειδή έγραφε για την Ιταλική μαφία
Προπύργιο της μαφιόζικης οργάνωσης Γκαλντερόνε ήταν η Μεσσήνα, το βορειοανατολικό άκρο της Σικελίας και συνορεύει δυτικά με την επαρχία του Παλέρμο, νότια της Κατάνης, ενώ στα βόρεια βρέχεται από τη θάλασσα που χωρίζει τη Σικελία από την ηπειρωτική Ιταλία αλλά και από το Ιόνιο πέλαγος.
Πολλοί συγκατηγορούμενοί του έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη Μιστρέττα, 90 χιλιόμετρα ανατολικά του Παλέρμο αλλά και στην αχανή Λομβαρδία, περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας, από τις μεγαλύτερες της χώρας.
Πάντως για τη δολοφονία του Ιταλού δημοσιογράφου ως «εντολέας» καταδικάστηκε ο Τζουζέπε Τζουλιότι, αφεντικό των αφεντικών, που μίσθωσε τον «Αντόνιο» ως εκτελεστή της μαφίας.
Σκουπίδια από χρυσάφι
Σύμφωνα με τους Ιταλούς καραμπινιέροι, η μαφιόζικη συμμορία όπου ανήκε ο 63χρονος εκτέλεσε τον Τραμοντάνα το βράδυ μεταξύ 3 και 4 Ιουνίου 2001. Ο 33χρονος, ήθελε να μπει στην πλούσια επιχείρηση υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών, «άβατο» που ελέγχεται απόλυτα από την μαφία τόσο στην Ιταλία αλλά όσο και στη Βαρκελώνη.
Η δολοφονία το 2001 του 33χρονου Τραμοντάνα, που φέρεται να συνδέεται με το ενδιαφέρον του για την προσοδοφόρα επιχείρηση ταφής σκουπιδιών
Στη νότια Ιταλία, πάντως, η Καμόρα εξακολουθεί να παίζει το ρόλο της. Κατ’ ουσίαν, οι μαφιόζοι λειτουργούν ένα παράλληλο, και φυσικά παράνομο, σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων. Χρεώνοντας πολύ λιγότερα χρήματα από τις νόμιμες εταιρείες και τους δήμους, αναλαμβάνουν «να ξεφορτωθούν» σκουπίδια και βιομηχανικά απόβλητα μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας τα σε ανεξέλεγκτους χώρους στα γύρω βουνά. Στη συνέχεια τα καίνε, καταστρέφοντας την ατμόσφαιρα και υποβαθμίζοντας τη ζωή των κατοίκων.
Το ινστιτούτο των φτωχών…
Η συμμορία που ανήκε η οικογένεια Γκαλντερόνε, είχε ιδρύσει ένα ινστιτούτο «δημόσιας βοήθειας στους φτωχούς», για τους οποίους φρόντιζε να αποκατασταθούν ακόμη και προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν από σοβαρές ασθένειες.
Ως «μαξιλάρι» για την νομιμοφάνεια των «δουλειών» τους μάλιστα φέρεται να χρησιμοποιούσαν τον γιο του γενικού εισαγγελέα της επαρχίας τους.
Ο Ιταλός θα κρατηθεί στην Ελλάδα μέχρι το συμβούλιο εφετών Λάρισας να αποφασίσει, για το αν συντρέχουν πράγματι τόσο σοβαροί λόγοι για να εκδοθεί στην χώρα του.
Βασίλης Χήτος