Site icon NewsIT

Λαύριο: Έλληνες σεσημασμένοι πίσω από τη ληστεία στη χρηματαποστολή – Το κλεμμένο αυτοκίνητο και το δρομολόγιο διαφυγής

03.10.2024 | 14:56
Λαύριο: Έλληνες σεσημασμένοι πίσω από τη ληστεία στη χρηματαποστολή – Το κλεμμένο αυτοκίνητο και το δρομολόγιο διαφυγής

Ληστεία σε χρηματαποστολή σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 26-9 στο Λαύριο. Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Νέα στοιχεία για την κινηματογραφική ληστεία της χρηματαποστολής στο Λαύριο,  έχουν στα χέρια τους οι  αναλυτές της Ασφάλειας.

Μια εβδομάδα μετά το χτύπημα στη χρηματαποστολή στο Λαύριο οι αξιωματικοί γνωρίζουν ότι το παλιό αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες είναι κλεμμένο και δεν το εγκατέλειψαν για ένα σημαντικό λόγο: είναι σεσημασμένοι και φοβήθηκαν μήπως αφήσουν πίσω τους κάποιοι ίχνη dna ή δακτυλικό αποτύπωμα.

Παράλληλα, προέκυψε από τις καταθέσεις των δύο υπαλλήλων ότι μιλούσαν σπαστά  ελληνικά, όμως οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το έκαναν επίτηδες για  να θολώνουν τα νερά.

Όλα δείχνουν πως πρόκειται για Έλληνες υπήκοους, σεσημασμένους με βαρύ  παρελθόν. Ποιοί λοιπόν είναι οι ληστές με τις λευκές φόρμες και τις μάσκες; Οι αστυνομικοί προσπαθούν μέσα από τα προφίλ σεσημασμένων κακοποιών να εντοπίσουν κοινά στοιχεία με τους δράστες.

Εκτιμούν πως έχουν πρόσβαση με κυκλώματα διακίνησης όπλων, είναι έμπειροι, σκληροί και κυρίως εκπαιδευμένοι  σε τέτοιου είδους χτυπήματα. Θεωρούν ότι ετοίμαζαν καιρό τη δουλειά και πιθανότατα έκαναν πολλές φορές πρόβα τον τρόπο δράσης τους.

Η ληστεία της χρηματαποστολής στο Λαύριο, δεν ήταν μια τυχαία δουλειά από μια συμμορία που «χτυπούσε» ψιλικατζίδικα και σούπερ μάρκετ.

Οι δράστες, έψαξαν, «ρώτησαν» κι έμαθαν απίστευτες λεπτομέρειες πριν «κλειδώσουν» το στόχο τους και στήσουν το χτύπημα. Στοιχεία που χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία και ειδικές γνώσεις για να αποκτηθούν.

Η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει να παρακολουθεί διακριτικά τις έρευνες χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιοι συγκεκριμένο στοιχείο που να παραπέμπει σε αντάρτικο πόλης.

Δεκάδες βίντεο και το δρομολόγιο

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ανέλαβαν τα λύσουν το μυστήριο της αρπαγής του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ έχουν μαζέψει δεκάδες βίντεο από την ευρύτερη περιοχή σε μια προσπάθεια να φτιάξουν το δρομολόγιο διαφύγει των δραστών. Για το λόγο αυτό ξεσκονίζει τις περίπου 12 στάσεις που έκανε το όχημα της χρηματαποστολής για να δουν σε βίντεο αν τους ακολουθούσαν κάποιοι.

Μάλιστα, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε στάση που έκανε το ειδικό όχημα σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ λίγο πριν το χτύπημα για να πάρουν τις εισπράξεις.

Εκείνη την ημέρα το βανάκι είχε ξεκινήσει από τα κεντρικά της εταιρείας για να πάρει χρήματα μόνο από επιχειρήσεις.

Θωράκιση μόνο στο παρμπρίζ

Η συγκεκριμένη εταιρεία σεκιούριτι δεν τηρούσε αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφάλειας.

Το όχημα δεν είχε ούτε ελαφριά  θωράκιση  πάρα μόνο στο παρμπρίζ. Ήταν ένα παλιό βανάκι της δεκαετίας του ’90 και δεν ήταν τα βαριά φορτηγά  που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιπτώσεις. Ακόμα οι αναλυτές της Ασφάλειας δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν πως γνώριζαν οι ληστές ότι τα χρήματα που μεταφέρουν δεν τα τοποθετούν σε ειδικές κασετίνες ασφάλειας, αλλά τα βάζουν σε απλούς σάκους.

Γιατί αν τα μετέφεραν σε κασετίνες, θα υπήρχε σύστημα αντίδρασης με μπογιά που θα κατέστρεφε τα χαρτονόμισμα, σε περίπτωση που κάποιες προσπαθούσε να τις παραβιάσει.

Επίσης, γνώριζαν ότι τα χρήματα είναι «φρέσκα» από τα ταμεία καταστημάτων και συνεπώς «καθαρά».

Άρα, δεν υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού τους, όταν θα τα ρίξουν στην αγορά, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα λεφτά από τα λύτρα απαγωγών, που είναι προσημειωμένα και άμεσα εντοπίζονται.

Πώς τα γνώριζαν όλα αυτά οι ληστές με τα καλάσνικοφ; Είχαν κάποια πληροφόρηση από άτομο που γνώριζε όλες αυτές τις λεπτομέρειες; Μέσα από καταθέσεις που παίρνουν οι αστυνομικοί από στελέχη και υπαλλήλους της εταιρείας προσπαθούν να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version