Τρίτη, 17 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Λειψυδρία: Αδειάζουν οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ στην Αττική – Μειώθηκαν στο μισό τα αποθέματα νερού μέσα σε 2 χρόνια

Λειψυδρία: Αδειάζουν οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ στην Αττική – Μειώθηκαν στο μισό τα αποθέματα νερού μέσα σε 2 χρόνια
Eurokinissi

Μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο ανησυχητική γίνεται η κατάσταση με τα αποθέματα νερού της Αττικής, τα οποία μειώνονται δραματικά.

Η καμπάνα του κινδύνου χτυπάει δυνατά, ακούει στο όνομα της λειψυδρίας και τα νούμερα αποτυπώνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο ότι πλησιάζει ο καιρός που θα πούμε το νερό, νεράκι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 τα συνολικά αποθέματα νερού σε Εύηνο, Μαραθώνα, Μόρνο και Υλίκη ανέρχονταν στα 659.899.000 κυβικά νερού. 

Ο συναγερμός για τα αποθέματα νερού του λεκανοπεδίου άρχισε να χτυπά την τελευταία διετία, όπου καταγράφεται πρωτοφανής ανομβρία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ ήταν γεμάτοι με 1.113.666.000 κυβικά μέτρα νερού, που σημαίνει ότι μέσα σε δύο χρόνια μειώθηκαν κατά 50%.

Το νερό χάνεται, οι βροχοπτώσεις γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες και οι ταμιευτήρες αδειάζουν. Τα υπάρχοντα αποθέµατα αρκούν για περίπου τέσσερα έτη σε περίπτωση συνέχισης της ανοµβρίας, σύµφωνα µε την ΕΥ∆ΑΠ.   Τα προγραµµατισµένα µέτρα για την αντιµετώπιση της κατάστασης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στα βραχυπρόθεσµα περιλαµβάνεται η ενεργοποίηση γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα και εφεδρικών γεωτρήσεων µέσου όρου του Βοιωτικού Κηφισού (75 εκατ. m3/έτος).

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης μεσοπρόθεσμα, με βασικότερο την παροχέτευση νερού στον ταμιευτήρα του Εύηνου, από τη λίμνη Κρεμαστών. Όμως το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης κάποια χρόνια, ενώ η κατάσταση απαιτεί πιο άμεση αντιμετώπιση, που βασίζεται και στην αλλαγή της χρήσης του νερού από πλευράς καταναλωτών.

Ανεπιτυχής καμπάνια

«Ακόμη, όσο και να φωνάζουμε για ορθή χρήση νερού, το μήνυμα δυστυχώς δεν έχει περάσει. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας, να ξεκινήσει η εκπαίδευση από τα σχολεία για να μπορεί να μεταφερθεί το ερέθισμα στα νοικοκυριά από τα παιδιά», επισημαίνει η διδάκτωρ υδρολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ελισάβετ Φελώνη.

«Αντίστοιχη κρίση στα αποθέματα νερού, αντιμετώπισε η Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα μέτρα τότε είχαν πετύχει μια μείωση της κατανάλωσης περίπου στο 30%, ωστόσο υπάρχει μια διαφορά, ότι τότε το λεκανοπέδιο τότε δεν χρησιμοποιούσε τα νερά του Εύηνου, ο ταμιευτήρας του οποίου ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του 2000. Οπότε σήμερα δεν είμαστε στα ίδια επίπεδα επικινδυνότητας με τότε, παρόλο που περιβαλλοντικά μιλάμε για ίδια μεγέθους κρίση στην ποσότητα νερού», επισημαίνει η κ. Φελώνη.

Σημαντική εξοικονόμηση υδάτινων πόρων αναμένεται να επιτευχθεί και μέσα από την ενοποίηση των ΔΕΥΑ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να επεκταθεί σε Κορινθία, Βοιωτία και Φθιώτιδα και η ΕΥΑΘ στη λοιπή Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ενώ θα υπάρξει αντίστοιχος φορέας για τα νησιά και την Κρήτη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις