Site icon NewsIT

Λειψυδρία: «Καμπανάκι» από τον Κώστα Συνολάκη – «Την Ελλάδα που γνωρίζαμε ίσως την ξαναδούμε τον 22ο αιώνα»

30.07.2024 | 13:12
Λειψυδρία: «Καμπανάκι» από τον Κώστα Συνολάκη – «Την Ελλάδα που γνωρίζαμε ίσως την ξαναδούμε τον 22ο αιώνα»

A drone view shows the Eggares irrigation dam, on the island of Naxos, Greece, June 20, 2024. REUTERS/Stelios Misinas

«Την Ελλάδα που γνωρίζαμε ως παιδιά θα την ξαναδούμε, αν πάρουμε μέτρα, τον 22ο αιώνα». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Συνολάκης ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας.

«Χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Συνολάκης μιλώντας για τη λειψυδρία. 

Μέσα στο καλοκαίρι, σημείωσε, «δεν μπορούμε να έχουμε σπάταλη νερού. Θυμάμαι παλιότερα και στα ελληνικά ξενοδοχεία… έλεγε ακόμα και σε απλά πράγματα όπως “τις πετσέτες σας, τα σεντόνια σας, αν δεν θέλετε να σας τα πλένουμε κάθε μέρα, να τα αφήνετε στις κρεμάστρες έτσι ώστε να ξέρουμε” για να μην υπάρχει σπατάλη».

Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα, πριν από περίπου 30 χρόνια, στην αρχή της δεκαετίας του 90, υπήρξε τεράστια λειψυδρία.

Αναφέρθηκε και στην Αττική που είναι συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της χώρας λέγοντας πως: «Φυσικά μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας και το έχει αντιμετωπίσει. Το αντιμετώπισε πριν από 30 χρόνια (…). Γνωρίζω ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να κάνει ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την οικονομία νερού, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι μπροστά από τις πόρτες μας».

 

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ»

Τόνισε πως αυτό που δεν έχουμε καταλάβει σαν κοινωνία είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι «εδώ». «Του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα να είναι το ίδιο», εξήγησε ενώ, πρόσθεσε πως, «πρέπει να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση στο νερό».

Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα του υπερτουρισμού. «Πρέπει να κάνουμε κι αυτή την κουβέντα. Πόσο τουρισμό μπορούν να αντέξουν οι υποδομές μας», είπε.

Ο κ. Συνολάκης ανέφερε πως, «τον επόμενο χρόνο θα είναι όπως φέτος. Είμαστε σε μία καινούργια πραγματικότητα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε με την κλιματική αλλαγή» και τόνισε πως, «αυτή την Ελλάδα που γνωρίζαμε σαν μικρά παιδιά, δυστυχώς θα την ξαναδούμε – αν πάρουμε τα μέτρα μας – ίσως τον 22ο αιώνα».

Έκλεισε λέγοντας: «Μας χρειάζεται μια εθνική πολιτική για το νερό, την οποία αυτή τη στιγμή δεν την έχουμε».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version