Site icon NewsIT
14:34 | 19.07.23

Λέναρσιτς: «Βιώνουμε κύμα καύσωνα σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη που προκαλεί ήδη καταστροφικές συνέπειες στην Ελλάδα»

Λέναρσιτς: «Βιώνουμε κύμα καύσωνα σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη που προκαλεί ήδη καταστροφικές συνέπειες στην Ελλάδα»
Newsit Newsroom

Αναφορά στις φωτιές στην Ελλάδα έκανε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, ο οποίος τόνισε ότι η Νότια Ευρώπη βιώνει ένα κύμα καύσωνα, το οποίο προκαλεί ήδη καταστροφικές συνέπειες στη χώρα μας με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει.

Ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, τόνισε για τον καύσωνα και τις φωτιές στην Ελλάδα: «Βιώνουμε ένα κύμα καύσωνα σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη που προκαλεί ήδη καταστροφικές συνέπειες στην Ελλάδα, με χιλιάδες εκτάρια να καίγονται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Γιάνες Λέναρσιτς τόνισε ότι η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας και το έδειξε με τη βοήθεια που έστειλε άμεσα στη χώρα μας για τις φωτιές.

«Η γρήγορη απάντηση της ΕΕ είναι ουσιαστική σε αυτή την κατάσταση και ευχαριστώ αυτές τις πέντε χώρες για την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πρόληψη και να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στον κίνδυνο πυρκαγιών», τόνισε ο επίτροπος της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή χείρα βοήθειας στην Ελλάδα

Η ΕΕ αναπτύσσει ήδη τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία μαζί με τρεις πυροσβεστικές ομάδες από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, που σημαίνει συνολικά 220 πυροσβέστες και 65 οχήματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Επιπλέον, τρεις προανεπτυγμένες επίγειες ομάδες πυρόσβεσης από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα επιχειρούν ήδη στην Ελλάδα ως μέρος του σχεδίου ετοιμότητας της ΕΕ για την περίοδο πυρκαγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ το πρωί της Τρίτης, οδηγώντας άμεσα στην ανάπτυξη δύο Canadair από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία από τον στόλο της ΕΕ, τα οποία θα ξεκινήσουν σήμερα τις επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία προσέφεραν καθεμία μονάδες πυρόσβεσης επίγειων δασών, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, τα οποία επίσης αναπτύσσονται τώρα. Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ παρέχει επίσης εκτίμηση ζημιών σε αρκετά σημεία στην περιοχή της Αττικής.

Η Επιτροπή συνεχίζει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια εάν χρειαστεί.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version