Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Λιανεμπόριο: Αναλυτικά τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση για «μπλόκο» σε τρεις περιοχές

Λιανεμπόριο: Αναλυτικά τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση για «μπλόκο» σε τρεις περιοχές

Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτυπώθηκε σαφώς και στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων -τόσο αυτή της Τετάρτης, όσο και στην έκτακτη το βράδυ της Παρασκευής.

Ως γνωστόν, εκεί αποφασίστηκε τελικά ολική υπαναχώρηση στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Τι μεσολάβησε.

Μουδιασμένοι είναι οι επιστήμονες με την επιδημιολογική αύξηση που εμφανίζει συνολικά η χώρα και την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία, γεγονός που τους κάνει εξαιρετικά φειδωλούς στα πάσης φύσεως “ανοίγματα”.

Με… μισή καρδιά το «οκ» για το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής ενέδωσαν με … μισή καρδιά στο συνολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου την Τετάρτη (31/3) το μεσημέρι.

Στη συγκεκριμένη μάλιστα τηλεδιάσκεψη, ήταν από τις λίγες φορές που δεν υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις -αλλά ομοφωνία- στις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. “Η επιδημιολογική εικόνα και η πίεση στα νοσοκομεία δεν επιτρέπει χαλάρωση, αλλά μελετημένες κινήσεις”, ήταν η φράση που αντιπροσώπευε την πλειοψηφία.

Από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώθηκε δραματικά στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας. Έχοντας μπροστά τους οι ειδικοί να διαχειριστούν μια τεράστια αύξηση της επιδημίας στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μετά την Αθήνα, δηλαδή την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, οι αποφάσεις έμοιαζαν να είναι μονόδρομος.

Τη μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων μετέφερε στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Στην Αττική, η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνσή σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε ποσοστό 4%. Στη Θεσσαλονίκη ωστόσο, η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και φτάνει το 25%. Η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι αισθητά μεγαλύτερη. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις δύο πόλεις, δείχνουν επιβάρυνση, με τη Θεσσαλονίκη να επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο απ’ ότι η Αττική εντός της τελευταίας εβδομάδας”, ανέφερε.

“Ισχυρότατη σύσταση και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων στις επόμενες ώρες”, έκανε για τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως “είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα”.

Τι έγινε στην έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής

Οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά το δίλημμα να επιτρέψουν να ανοίξει το λιανεμπόριο και στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που έχουν αύξηση στα κρούσματα και ταυτόχρονα ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας, ή να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις συνέπειες.

Με ενιαίο το Σύστημα Υγείας, που λειτουργεί ως “συγκοινωνούντα δοχεία”, όμως, η ταυτόχρονη “κατάρρευση” του ΕΣΥ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε νέα λουκέτα και θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο το Πάσχα, αλλά ακόμη και το καλοκαίρι. Και μάλιστα όχι μόνο στις περιοχές αυτές, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Όσον αφορά για την πιθανότητα αναστολής της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Αττική, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας μετέφερε στους επιστήμονες, ότι αυτό είναι για την κυβέρνηση «κόκκινη γραμμή». 

Αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι οι επιστήμονες στη συνεδρίαση – θρίλερ της Παρασκευής ήταν κάθετοι και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, για τις οποίες γνωμοδότησαν να μην επιτραπούν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. Η κυβέρνηση, όμως, και σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε διαφορετικά.

Ποιες ήταν οι εισηγήσεις των Επιστημόνων στη συνεδρίαση της Τετάρτης

Στην πραγματικότητα οι επιστήμονες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iatropedia.gr, ήταν επιφυλακτικοί από την αρχή στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και για την Αττική. Ωστόσο, κάτω από την πίεση της κοινωνίας και των αρμόδιων αρχών, η πλειοψηφία των ειδικών είπε τελικά το “ναι”, θέτοντας ταυτόχρονα “αστερίσκους” και σοβαρές προϋποθέσεις στην τήρηση των υγειονομικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα ζήτησαν, πριν από την επαναλειτουργία των καταστημάτων να διεξαχθούν υποχρεωτικά rapid -και όχι self- test σε όλους τους εργαζόμενους και μάλιστα και στους εργαζόμενους στα super market, στα οποία παρατηρείται τελευταία, επίσης, σημαντική διασπορά.

click4more: Κορονοϊός: «Η επιτροπή θέλει self test πριν το ταξίδι με πλοίο»

Κάθετα αντίθετος υπήρξε κορυφαίος επιστήμονας, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της οριζόντιας παράτασης όλων των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο και τα σχολεία, για όσο διάστημα απαιτούν οι κρίσιμες επιδημιολογικές συνθήκες. “Είμαστε σε τρομερό κίνδυνο να μην ανοίξουμε τίποτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των επιστημόνων δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. “Πράσινο φως, όταν θα είμαστε έτοιμοι” γνωμοδότησαν χαρακτηριστικά. Η απόφαση για την εσπευσμένη επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τη Δευτέρα (5/4) ήταν καθαρά κυβερνητική.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης οι ειδικοί δεν ερωτήθηκαν ευθέως από τους εκπροσώπους της πολιτείας. Στις τοποθετήσεις τους ωστόσο, δήλωσαν σαφώς ότι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μεταξύ των δήμων.

Στην έκτακτη συνάντηση της Παρασκευής, όμως, που αφορούσε τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαϊας, είπαν σαφώς “όχι”.

Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη

Η αύξηση της επιδημίας στις Περιφερειακές Ενότητας Θεσσαλονίκης, Αχαϊας και Κοζάνης, όπως παρουσιάστηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αποτυπώνεται με τα εξής στοιχεία:

Θεσσαλονίκη:

το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69%, με την αύξηση να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους (Δέλτα, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Κορδελιού – Ευόσμου και Χαλκηδόνας).

  • στα 3.776 τα ενεργά κρούσματα, με τα 9 στα 10 να παρουσιάζουν συμπτώματα
  • από την ιχνηλάτηση έχουν εντοπιστεί επιπλέον 7.250 στενές επαφές, με πάνω από το 44,07% να έχει συμπτώματα. Δηλαδή υπάρχουν 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα.
  • η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-COVID αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών στα Νοσοκομεία τον Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 270,97%.

Αχαΐα:

Από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται κατά 46,89%. Συγκεκριμένα,

  • στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062, με τα 8 στα 10 να παρουσιάζουν συμπτώματα.
  • η ιχνηλάτηση έφερε στο φως 2.124 στενές επαφές, με τις 4 στις 10 να έχουν συμπτώματα. Άρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα
  • την ίδια στιγμή υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ-COVID.
  • οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα Νοσοκομεία της Αχαΐας για το Μάρτιο, έχουν αυξηθεί κατά 164,29%.

Κοζάνη:

  • σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%, με την αύξηση να συμπαρασύρει και γειτονικούς δήμους μέσω των μετακινήσεων (αύξηση πάνω από 90% σε Σέρβια και Εορδαία)
  • στο 13,2% ο δείκτης θετικότητας στη Σιάτιστα
  • στα 738 τα ενεργά κρούσματα, με σχεδόν τα 9 στα 10 από αυτά, να εμφανίζουν συμπτώματα
  • από την ιχνηλάτηση έχουν εντοπιστεί 1.771 στενές επαφές, με τα 4 στα 10 άτομα να παρουσιάζουν συμπτώματα. Δηλαδή, υπάρχουν συνολικά 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα στην Κοζάνη
  • Οριακή η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ-COVID
  • ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο Νοσοκομείο Κοζάνης από 1η Μαρτίου και μέχρι την Παρασκευή, παρουσίασε αύξηση κατά 221,43%.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις