Ελλάδα

Λίμνη Κάρλα: Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης στα πλημμυρισμένα νερά της από την κακοκαιρία

Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης στα πλημμυρισμένα νερά της λίμνης Κάρλας, μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία, σημειώνει σε σημερινή (23.9.2023) ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι μετρήσεις θα συνεχιστούν.

Οι μετρήσεις στα πλημμυρισμένα νερά της λίμνης Κάρλας ξεκίνησαν κατόπιν εντολής του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας από τη Θεσσαλία.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) έκανε τις μετρήσεις σε 5 σημεία στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, εκ των οποίων τα δύο μέσα στη λίμνη και τα υπόλοιπα 3 έξω από αυτή, στις πλημμυρισμένες εκτάσεις.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αφορούν σε σειρά φυσικοχημικών παραμέτρων (αγωγιμότητα, pH, αιωρούμενα στερεά, διαλυμένο οξυγόνο κ.λπ.), σε ορισμένες χημικές ουσίες (αμμωνία, πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες και φαινόλες), καθώς και σε σειρά βαρέων μετάλλων.

Ο χάρτης με τα σημεία των μετρήσεων:

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, διεξήχθη συγκριτική ανάλυση των μετρήσεων με σκοπό να αξιολογηθεί η επίπτωση της πλημμύρας στην ποιότητα των υδάτων σε σχέση με αντίστοιχες μετρήσεις προηγούμενων ετών εντός της λίμνης Κάρλας.

Από τις μετρήσεις διαπιστώνεται, πως το pH εντός της λίμνης είναι ελαφρώς αυξημένο (8,9 έναντι 8,7). Το σύνολο των υπολοίπων φυσικοχημικών παραμέτρων που μετρήθηκαν, εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με τις τιμές τους στη λίμνη πριν από την πλημμύρα.

Πιθανότατα αυτό συνέβη, διότι ο όγκος του νερού εντός της λίμνης έχει αυξηθεί πολύ από την εισροή μεγάλων ποσοτήτων νερού ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Daniel.

Οι ίδιες φυσικοχημικές παράμετροι στα σημεία δειγματοληψίας εκτός της λίμνης παρουσιάζουν τιμές εμφανώς χαμηλότερες, από αυτές που έχουν μετρηθεί στη λίμνη πριν από την πλημμύρα (π.χ. το pH κυμαίνεται από 7,90 έως 8,26).

Ενδεικτικά επισημαίνεται, επίσης, ότι τόσο εντός όσο και εκτός της λίμνης δεν ανιχνεύονται πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες, φαινόλες και χλωριόντα.

Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης.

Συνολικά εκτιμάται, ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει επιβαρυνθεί ουσιωδώς ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα