Ο θρύλος λέει πως μια νεράϊδα παγιδεύει στο βυθό της λίμνης τα παλικάρια.
Σήμερα είναι περισσότερο γνωστή για τα ιαματικά της νερά καθώς περιέχουν άλατα και μέταλλα, κυρίως υδρόθειο, ενώ τα νερά είναι ελαφρώς ραδιενεργά. Οι ιαματικές ιδιότητες της λίμνης συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία των ρευματικών, των γυναικολογικών και των δερματικών παθήσεων, για παράδειγμα, αρθρίτιδες, συνδεσμικά προβλήματα, εκζέματα αλλά και πονοκεφάλους, γι’ αυτό και οι λουόμενοι την επισκέπτονται χειμώνα – καλοκαίρι.
Ήδη από τα πρώτα βήματα μετά το ξύλινο κιόσκι των εισιτηρίων, η ατμόσφαιρα αυτή γίνεται αισθητή.
Μπλε ξαπλώστρες περιμένουν υπομονετικά, στοιβαγμένες σε μια γωνία, να μεταφερθούν στα λίγα τσιμεντόστρωτα σημεία που απολαμβάνουν το προνόμιο της σκιάς. Αν επιχειρήσετε να τις κατεβάσετε στα βότσαλα κοντά στη λίμνη, θα σας ενημερώσουν –ευγενικά πάντα– ότι για κάποιο μυστήριο λόγο απαγορεύεται. Το ίδιο ισχύει και για τα αντηλιακά, τις κρέμες, τα λάδια και ό,τι άλλο μπορεί να βλάψει τον ζωικό πληθυσμό της λίμνης, οπότε καλό θα ήταν να ξεχάσετε την ηλιοθεραπεία.
Η θερμοκρασία του νερού δεν πέφτει ποτέ κάτω από 22 βαθμούς κελσίου.Το καλοκαίρι κυμαίνεται από 25 μέχρι 30 βαθμούς, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στο ότι σε μεγάλο βάθος τα υποβρύχια σπήλαια της λίμνης επικοινωνούν με το ηφαιστειακό τόξο που διατρέχει τα ελληνικά νησιά.
Κολυμπώντας κατά μήκος της λίμνης, και μένοντας πάντα μέσα στην περισχοίνιση, θα καταλήξετε στο στενότερο σημείο της, εκεί όπου φαίνεται να τελειώνει. Στο σημείο αυτό, το νερό είναι μαύρο, γεγονός που χάρισε στη λίμνη κατά την Τουρκοκρατία την ονομασία Καράτσι (μαύρο νερό). Δύο βράχοι κλείνουν ένα στενό πέρασμα πίσω από τα σχοινιά σε αυτό το σημείο, μία σπηλιά ανοίγεται προς την άλλη πλευρά.
Φανατική κολυμβήτρια στα νερά της λίμνης έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια η κυρία Ελισσάβετ Γεωργίου η οποία δήλωσε στο Νewsit “είναι όμορφα και όλοι πρέπει να βοηθάμε να μένει καθαρή η λίμνη. Κάποιοι δεν προσέχουν και χρησιμοποιούν και αντιηλιακά ενώ απαγορεύεται”.
Τα τελεαυταία 5 χρόνια κολυμπάει στην λίμνη και ο κύριος Μανώλης Γαλανάκης ο οποίος μας είπε “έρχομαι κυρίως για τα ιαματικά νερά. Πρέπει όμως να γίνονται καλύτερες εργασίες συντήρησης για να μείνει καθαρή η περιοχή”.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Η λίμνη της Βουλιαγμένης λειτουργεί καθημερινά, από νωρίς το πρωί μέχρι τις 20.00 το απόγευμα.
Από τις 20.00 έως τις 2.00 ο χώρος λειτουργεί για ποτό και φαγητό, χωρίς εισιτήριο.
Το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ, 5 ευρώ για τους δημότες Βουλιαγμένης και 5 ευρώ για παιδιά από 5 έως 12 ετών. Παιδιά κάτω των 5 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.
Οι λουόμενοι που έχουν συνταγογράφηση από το ασφαλιστικό τους ταμείο πληρώνουν 3 ευρώ συμμετοχή στο εισιτήριο.
Ομπρέλες, καρέκλες και ξαπλώσρες συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ:
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Aυτές είναι οι 10 καλύτερες παραλίες του κόσμου! Εκπληκτικές ΦΩΤΟ
Oι 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας! Μαγευτικές ΦΩΤΟ