Ελλάδα

Λιβύη – Reuters: Τέσσερις Έλληνες νεκροί στο τροχαίο της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας

Τραγωδία μεταδίδεται ότι εκτυλίχθηκε το μεσημέρι στη Λιβύη, όπου, όπως μεταδόθηκε νωρίτερα σήμερα (17.9.2023), έγινε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε μέλη της ελληνικής αποστολής, η οποία είχε μεταβεί στη χώρα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Λιβύη. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους από τη Λιβύη, τέσσερα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο που έγινε λίγο μετά τις 12 μεσημέρι (ώρα Βεγγάζης) έξω από την πόλη Ντέρνα. Την είδηση έχει μεταδώσει και το Al Arabiya. 

Για τέσσερις νεκρούς από την ελληνική αποστολή μεταδίδεται ότι έχει κάνει λόγο και ο Οθμάν Αμπντουλτζαλέλ, ο υπουργός Υγείας της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης. Από τη χώρα μεταδόθηκε ότι οι νεκροί είναι συνολικά επτά. 

Η σύγκρουση ήταν μετωπική, ενώ οι τραυματίες είναι πολλοί. Μετά από το τροχαίο, από την Ελλάδα απεστάλησαν στη Λιβύη εξειδικευμένοι γιατροί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίες από το τροχαίο χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι 7 από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση. 

Τα πλάνα που έρχονται από τη Λιβύη δείχνουν το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής να είναι κατεστραμένο.  

Νωρίτερα σήμερα, το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν ανακοινώσει τα εξής:  

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς.

Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα.

«Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αυτόπτης μάρτυρας μιλά για την στιγμή που είδε τον Βασίλη Καλογήρου να μπαίνει στο αυτοκίνητο - «Φαινόταν σαν να τα είχε "χαμένα"»
Ο βασικός μάρτυρας ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Βασίλης Καλογήρου, αλλά η περιγραφή που έδωσε μοιάζει πολύ με τον 39χρονο
Το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του Βασίλη Καλογήρου στον Τύρναβο
Την Πέμπτη δημοσιεύεται το πόρισμα για τα Τέμπη - Δεν έγινε δεκτό το αίτημα συγγενών των θυμάτων για αναβολή
Στο πόρισμα αναμένεται να υπάρξουν αναφορές για την έκρηξη, τη δημιουργία της πυρόσφαιρας, τον ρόλο του σταθμάρχη το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης αλλά και πληροφορίες για την ασφάλεια των σιδηρόδρομων
Τα τρένα μετά την σύγκρουση στα Τέμπη
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Χειρόφρενο για 24 ώρες τραβούν τα ταξί στην Αθήνα – Εθελοντές θα μεταφέρουν δωρεάν τους πολίτες στο Σύνταγμα
Εκτός ταξί η Αθήνα από το πρωί της Παρασκευής έως και το πρωί του Σαββάτου. Σε ποια σημεία οι πολίτες θα μπορούν να βρουν τους εθελοντές για την δωρεάν μετακίνησή τους
Ταξί