Ελλάδα

Λουκέτο στην Ακρόπολη και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Κλειστές τις εισόδους της Ακρόπολης αλλά και όλων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Ελλάδας, θα βρουν την Πέμπτη (11.10.2018) οι επισκέπτες.

Ο λόγος είναι η 24ωρη απεργία στην οποία κατέρχεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, “ενάντια στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το πέρασμά της στο Υπερταμείο”.

“Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την πρώτη ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την απαράδεκτη και παράνομη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και άλλων κτιρίων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά στην ΕΤΑΔ ΑΕ – και μέσω αυτής στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να παρουσιαστεί ως ‘ένα λάθος που θα διορθωθεί’, πέρα από δελτία Τύπου και δηλώσεις, καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί”, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΑ.

Αρχαιολόγοι για τα αρχαία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύλλογο, “δεν έχει διορθωθεί η Υπουργική Απόφαση ώστε να μην περιλαμβάνει τα μνημεία, δεν έχει προωθηθεί καμία αλλαγή του Ν. 4389/16, καμία θεσμική ρύθμιση για την εξαίρεση όλων των ακινήτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ, όχι μόνο από την κυριότητα και τη νομή αλλά και από τη διαχείριση της ΕΤΑΔ, δεν έχει δοθεί η πλήρης λίστα με τα ακίνητα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ που περιλαμβάνονται στα ΚΑΕΚ των 10.119 ακινήτων (μεταξύ αυτών η Κνωσός, το Μουσείο Ηρακλείου, ο Λευκός Πύργος, το παλαιό και νέο Μουσείο Μυτιλήνης), ενώ αποκρύπτεται και η λίστα με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που έχουν περιληφθεί στο ‘χαρτοφυλάκιο’ της ΕΤΑΔ ήδη πριν από την ψήφιση του Ν. 4389/16 (όπως η Σπιναλόγκα, το Ιλίου Μέλαθρον, τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα κ.ά.)Akropoli

Υψώνουν ασπίδα στην πολιτιστική κληρονομιά

Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων προσθέτουν, στην ανακοίνωσή τους, οι αρχαιολόγοι του ΣΕΑ, οι οποίοι απεργούν “σε όλη την Ελλάδα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ”, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, “την άμεση ταύτιση των σχετικών Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), με σύνταξη και δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία”. Επίσης, ζητούν και “την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης ονομαστικής εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων των παραπάνω και του περιβάλλοντος χώρου αυτών ή μέρους των ακινήτων αυτών που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 προς την ΕΤΑΔ ΑΕ και οποιαδήποτε συναφή εταιρεία ή οργανισμό στο διηνεκές. Το ίδιο να ισχύσει και για τυχόν άλλα παρόμοια ακίνητα, που θα αποκαλύπτονται ή θα χαρακτηρίζονται στο μέλλον συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μετανιωμένος ο οδηγός που έτρεχε με 212 χλμ και είχε μέσα στο αυτοκίνητο τα 2 ανήλικα παιδιά του - «Ήταν τραγικό λάθος μου»
«Είναι τραγικό λάθος μου για πέντε δευτερόλεπτα. Τόσα χρόνια δεν έχω καμία κλήση για τέτοια παράβαση. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου», λέει στο newsit.gr
Κοντέρ αυτοκινήτου «γράφει» 212 χιλιόμετρα 7
Η ανάρτηση της πρώην συζύγου του Γιώργου Μοσχούρη μετά την στυγερή δολοφονία του - «Δεν μετάνιωσα στο ελάχιστο που έκανα οικογένεια μαζί σου»
«Ήσουν ο πιο "μάγκας και καλός πατέρας" που υπήρχε, για μένα ήσουν προστάτης μου, βοηθός μου, πατέρας μου "πάντα"» γράφει η πρώην σύζυγος του 55χρονου
Ο Γιώργος Μοσχούρης και η πρώην σύζυγός του