Τμήματα γαλλικής και ιταλικής φιλολογίας των πανεπιστημίων, αλλά και διάφορα τμήματα σχολών τουριστικών επαγγελμάτων των ΤΕΙ που ήδη από πέρυσι
δεν είχαν… ζήτηση μεταξύ των υποψηφίων ίσως από φέτος να μην υπάρχουν καν στο μηχανογραφικό των υποψηφίων, αφού όλα δείχνουν ότι απλά στο μέλλον … δεν θα υπάρχουν!
Το υπουργείο δέχεται εισηγήσεις οι σχολές αυτές να κλείσουν στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μελετά τις αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες, κοινωνική αναταραχή σε περίοδο εξετάσεων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να μελετηθούν και πιθανά ζητήματα νομικής φύσεως, που μπορεί να προκύψουν.
Όμως προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται εδώ και καιρό το υπουργείο καθώς δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις θέσεις των εισακτέων…
Παράγοντες του υπουργείο λένε όμως με νόημα δεν είναι δυνατόν να εισάγονται πλέον νέοι φοιτητές σε τμήματα που δεν έχουν ζήτηση, αλλά και καμία ανταπόκριση στη σημερινή αγορά εργασίας, και μάλιστα όταν δέχονται φοιτητές οι οποίοι ποτέ δεν αποφοιτούν, καθώς ενδιάμεσα τα εγκαταλείπουν βλέποντας μπροστά τους ένα ζοφερό μέλλον.
Για παράδειγμα, το 2008 τμήματα όπως αυτά της Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Δ. Μακεδονίας, της Ιχθυοκομίας Ηπείρου, των Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου κ.ά. δεν δέχτηκαν ούτε έναν νέο σπουδαστή!! Και όμως αυτά τα τμήματα συνεχίζουν να λειτουργούν και το υπουργείο Παιδείας να τους παρέχει τεράστιο αριθμό θέσεων, που κανείς όμως δεν καταλαμβάνει.
Πέρυσι, παρά το γεγονός ότι καταργήθηκε η βάση του δέκα, 26 τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων και 3 πανεπιστημιακά δεν κατάφεραν να καλύψουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ οι βάσεις εισαγωγής κυμάνθηκαν από 975 μόρια έως 8.785!
Τα τμήματα τα οποία δεν συμπλήρωσαν όλες τις θέσεις αφορούν ΤΕΙ της περιφέρειας, όπως Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυοκομίας Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης κ.ά. Ωστόσο, στον πίνακα περιλαμβάνονται και τρία τμήματα των ΑΕΙ: Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, όπου καλύφθηκαν οι μισές θέσεις, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης και Αθήνας
Οι σχολές στα “αζήτητα” που κινδυνεύουν με λουκέτο
ΤΕΙ:
Τουριστικών επαγγελμάτων Ρόδου, Αγ. Νικολάου Κρήτης
Τουριστικών επιχειρήσεων Ηπείρου, Λάρισας, Πάτρας, Κρήτης, Πειραιά
Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Ηπείρου,Καλαμάτας
Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων Λάρισας, Πάτρας
Βιλο. Θερμ. Καλ. Ανθοκομίας Καλαμάτας, Μεσολογγίου
Ζωικής Παραγωγής Ηπείρου, Μακεδονίας
Τεχν. Βιολογικής Γεωργίας Ιονίων Νήσων
ΑΕΙ:
Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης
Ιταλικής Φιλολογίας Αθήνας, Θεσσαλονίκης