Σάββατο, 17 Αυγ.
29oC Αθήνα

Μαγιορκίνης: Δύο μεταλλάξεις της Όμικρον αυξάνονται, ρευστή η κατάσταση για να «πετάξουμε» τις μάσκες

Μαγιορκίνης: Δύο μεταλλάξεις της Όμικρον αυξάνονται, ρευστή η κατάσταση για να «πετάξουμε» τις μάσκες

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στο πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, αναφέρθηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (05.05.2022) στο MEGA. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν δύο μεταλλάξεις της Όμικρον που αυξάνονται, με τα στοιχεία μέχρι στιγμής ωστόσο να είναι ενθαρρυντικά. 

Όσον αφορά την χρήση μάσκας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να τις φοράνε. Οι ειδικοί παρατηρούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία βελτιώνονται, προκειμένου να αποφασίσουν για το πότε θα καταργηθούν. Μία πρώτη ημερομηνία, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, είναι η 1η Ιουνίου.

«Η συζήτηση γίνεται για να δούμε πως κινούνται τα επιδημιολογικά στοιχεία. Είναι μία κατάσταση ακόμα ρευστή. Είναι η μεγαλύτερη χρονική περίοδος που βλέπουμε ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Επιδημιολογίας. 

«Υπάρχουν δύο μεταλλάξεις της Όμικρον που είδαμε να αυξάνονται στην Αφρική. Είναι μία κατάσταση που ακόμα δεν την ξέρουμε, δεν την κατανοούμε πλήρως. Τα παγκόσμια στοιχεία όμως είναι καλά, έχουν πέσει τα κρούσματα σε ιστορικό χαμηλό και οι θάνατοι το ίδιο» είπε επίσης.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενισχυτικές δόσεις μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με στόχο να «προλάβουν» τον Οκτώβριο, όμως η πρόταση αυτή δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από MEGA

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις