Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Έξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα – Ανάγκη να εμβολιαστούν έγκυες και παιδιά

Για έξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη έκανε λόγο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα Κυριακή (9.6.240.

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, ο κοκκύτης δεν είναι ιός αλλά βακτήριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιώσεις ενώ το βασικό στοιχείο της πρόληψής του γίνεται εδώ και χρόνια μέσω του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, κατά καιρούς υπάρχουν εξάρσεις κοκκύτη. «Αυτή η φορά είναι μια από αυτές, ωστόσο δεν είναι στα επίπεδα του βλέπαμε προ της πανδημίας, το οποίο και δεν το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος ό,τι τα κρούσματα ήταν χιλιάδες», ανέφερε.

«Αυτό που συστήνεται είναι οι έγκυες γυναίκες στην 25η με 26η εβδομάδα κύησης μέχρι το τέλος να κάνουν έναν αναμνηστικό εμβολιασμό ώστε να πάρει το μωρό τα αντισώματα που θα παράξει η μητέρα και να προστατευθεί τους πρώτους μήνες μέχρι να αναπτύξει ανοσία από τα εμβόλια που θα γίνουν στο 2ο 3ο μήνα, αφού θα έχουν γεννηθεί», υπογράμμισε.

Τα συμπτώματα

Όσον αφορά τα συμπτώματα ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε: « Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια σε αρχικές φάσεις, δηλαδή συνήθως εάν κάποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλιο, αυτό που παρουσιάζει είναι ένα συνάχι και ίσως να μην έχει και καν πυρετική κίνηση. Και μετά από τις πρώτες 2 εβδομάδες αρχίζει ένας εντονότατο βήχας, παροξυσμός, δηλαδή βήχει για αρκετά λεπτά μέχρι που μπορεί να κάνει και εμετό. Στα παιδάκια μπορεί να είναι τόσο βαρύς ο βήχας που μπορεί να καταλήξουν και γι’ αυτό είχαμε και θανάτους από το συγκεκριμένο βακτήριο σε κάποια μωρά».

«Αυτό που συστήνουμε είναι ο εμβολιασμός των εγκύων και των παιδιών. Όλες οι έγκυες θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους γυναικολόγους τους για να κάνουνε το εμβόλιο τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε να προστατεύσουν τα μωράκια όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ πρέπει να τονιστεί ό,τι η κάλυψη του εμβολίου είναι αρκετά υψηλή», σχολίασε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τελική ευθεία για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων – Οι ημερομηνίες ορόσημα της σχολικής χρονιάς
Το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς θα «χτυπήσει» στις 16 Μαΐου στα λύκεια και στις 28 Μαΐου στα γυμνάσια - Το διδακτικό έτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα λήξει στις 13 Ιουνίου 2025
Πανελλήνιθες εξετάσεις
Καιρός σήμερα: Μέχρι τους 26 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο – Βροχές στα ηπειρωτικά, καταιγίδες σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 5 μποφόρ
Άνθρωποι περπατούν με ομπρέλες στη βροχή