Ελλάδα

Μαίρη Χρονοπούλου: Θλίψη και οδύνη για την αυλαία που έπεσε οριστικά για την ηθοποιό

Η αυλαία της ζωής της Μαίρης Χρονοπούλου έπεσε οριστικά την Παρασκευή (6.10.2023), τα φώτα έσβησαν και κίνησε για το πιο μεγάλο και μακρινό ταξίδι, καθώς η μεγάλη ηθοποιός πέθανε στα 90 χρόνια της στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν μετά από το σοβαρό ατύχημα που υπέστη (χτύπησε στο κεφάλι μετά από πτώση σε σκαλιά του σπιτιού της).

Η απώλειά της βύθισε σε θλίψη όλο τον κόσμο και ειδικά αυτόν της ηθοποιίας. Πολλοί συνάδελφοι της Μαίρης Χρονοπούλου έσπευσαν να την «αποχαιρετήσουν» με αναρτήσεις τους στα social media. Τα λόγια τους ήταν συγκινητικά.

Λόγια πάντως, που άξιζε 100% η Μαίρη Χρονοπούλου, καθώς όλοι σχεδόν είπαν ότι πέρα από μια σπουδαία ηθοποιός ήταν και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που πέρασε πολλά μα ποτέ δεν έχασε την ανθρωπιά του και ποτέ μα ποτέ δεν παρέδωσε τα όπλα παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Το συγκλονιστικό «αντίο» του Νίκου Σταγόπουλου

Εκείνος που ήξερε καλά την Μαίρη Χρονοπούλου και τα λόγια του πραγματικά ράγισαν καρδιές ήταν ο πρώην σύντροφος της, Νίκος Σταγόπουλος.

Ο ηθοποιός μίλησε στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ και συγκλόνισε καθώς αποκάλυψε τι του είχε ζητήσει ως τελευταία επιθυμία.

«Κάποια στιγμή ξέραμε ότι θα συμβεί αυτό το πράγμα. Μάλιστα, εγώ της έλεγα πως “θα φύγω πρώτος, μην ανησυχείς”. Με είχε παρακαλέσει, όταν θα έρθει αυτή η στιγμή, να της βάλω ένα τραγούδι. Το «Άγγελος, αρχάγγελος» του Δημήτρη Μητροπάνου γιατί η Μαίρη Χρονοπούλου ήταν μάγκας και σαν μάγκας ήθελε να φύγει πάνω απ’ όλα», ανέφερε ο ηθοποιός.

«Της άρεσε αυτό το τραγούδι, της άρεσε. Μέσα στα λόγια του θα βρείτε πολλά. Δεν ήθελα τόσο να το κοινοποιήσω όσο να της το κάνω πράξη. “Να είσαι κοντά μου εκείνη την ώρα, να πιείς ένα κρασάκι, να καπνίσεις ένα τσιγάρο και να μου βάλεις αυτό το τραγούδι”, μου είχε πει» πρόσθεσε, με τρεμάμενη φωνή, ο γνωστός ηθοποιός δίχως να μπορέσει να ολοκληρώσει τον λόγο του μιας και ξέσπασε σε δάκρυα.

Εκεί «λύγισε» και η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Νάνσυ Ζαμπέτογλου που δάκρυσε κι αυτή.

 

«Καλό ταξίδι στο φως γλυκό πλάσμα»

Ο Σπύρος Μπιμπίλιας ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook μια φωτογραφία του με την  συνάδελφό του ηθοποιό και φίλη, Μαίρη Χρονοπούλου και έγραψε συγκινητικά λόγια για το θάνατο της.

«Αντίο αγαπημένη μου… Μαιρούλα μου σε ευχαριστώ που με τίμησες με τη φιλία και την αγάπη σου! Καλό ταξίδι στο φως γλυκό και αισιόδοξο πλάσμα… Θα σε θυμάμαι πάντα με αγάπη…» έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας στην ανάρτησή του.

 

Η Καίτη Φίνου ανέφερε στο δικό της μήνυμα για τη Μαίρη Χρονοπούλου: «Δεν μπορώ να πω τίποτα ακόμα… Τα λίγα αλλά υπέροχα που ζήσαμε… Δεν γίνεται… Δεν μπορεί εκεί που “άνθισες” πάλι…».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη kaitifinou (@kaitifinou)

 

Το Εθνικό Θέατρο σε ανακοίνωσή του έκανε μια αναδρομή μεταξύ άλλων στη «μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία της Μαίρης Χρονοπούλου στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση» όπως ανέφερε και έστελνε τα θερμά του συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανέφερε: ότι ήταν μια «επιφανή σταρ με διαχρονικό εκτόπισμα» και ότι υπήρξε «μία μεγάλη κυρία του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου».

Ο Βασίλης Μπισμπίκης ανέβασε μια φωτογραφία της και έγραψε: «Καλό ταξίδι».

 

«Ήταν ένα από τα παιδιά μας»

Η Φίνος Φιλμς, με την οποία γύρισε πολύ μεγάλες ταινίες, τόνισε ότι η Μαίρη Χρονοπούλου ήταν ένα από τα «παιδιά της» που «με την λάμψη της, το ταλέντο και το ταπεραμέντο της σφράγισε κάθε ρόλο της επάξια» και επισήμανε ότι: «Η Μαίρη δεν ήταν απλά μια γυναίκα. Ήταν «γυναίκα του γλεντιού και σύμβολο του ελληνικού κινηματογράφου».

Η Φίνος Φιλμς της αφιέρωσε και ένα σπουδαίο βίντεο με στιγμές από τις μεγάλες ταινίες που έπαιξε.

 

Η ζωή και η καριέρα της

Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στις 16  Ιουλίου 1933 στο Κολωνάκι. Έχασε μικρή τον πατέρα της, αλλά η μητέρα της ήταν πάντα δίπλα της.

Φοίτησε στο Εθνικό Θεάτρο και αρχικά είχε μυηθεί στην αρχαία τραγωδία. Όταν αποφοίτησε από τη Σχολή άρχισε να παίζει με το Εθνικό σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το Ελεύθερο Θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».

Στον κινηματογράφο η Μαίρη Χρονοπούλου πήρε το βάπτισμα του πυρός το 1954 όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια στο Εθνικό. Έπαιξε σαν κομπάρσος στην ταινία «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ. Η τεράστια γκάμα των υποκριτικών ικανοτήτων της άρχισε να την κάνει σιγά σιγά διάσημη και από το 1963 και μετά έγινε ένα από τα σύμβολα του (παλιού καλού) ελληνικού κινηματογράφου.

Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στις ταινίες: «Τα κόκκινα φανάρια» (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων, «Χωρίς ταυτότητα» (1963, Φίνος Φιλμ), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου, υποψήφιο για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966, «Πολύ αργά για δάκρυα» (1968, Φίνος Φιλμ), «Όταν η πόλις πεθαίνει» (1969, Φίνος Φιλμ), «Οι αδίστακτοι» (1965, Σάβας Φιλμ), «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966, Φίνος Φιλμ), «Η λεωφόρος του μίσους» (1968, Φίνος Φιλμ), «Ορατότης μηδέν» (1970, Φίνος Φιλμ).

Το μεγάλο «μπαμ» με τα μιούζικαλ

Ανάμεσα σε αυτές τις δραματικές ταινίες εμφανίστηκε και σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, στα οποία έκανε το μεγάλο «μπαμ».

«Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Γοργόνες και μάγκες» ήταν οι τρεις ταινίες μιούζικαλ που την απογείωσαν.

Εκεί έδειξε ότι μπορεί και να τραγουδήσει καλά. Το «Είμαι γυναίκα του γλεντιού» και το «Του αγοριού απέναντι» αποτελούν τραγούδια – σύμβολα πλέον.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου.

Το 1972 συγκρότησε τον δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη» του Σόμερσετ Μομ και «Ένα καυτό κορίτσι» του Ιάκωβου Καμπανέλη.

Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Οι κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα», ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Οι θυελλώδεις έρωτες και ο ένας και «μικρός» γάμος

Αγάπησε και έζησε δίπλα σε σπουδαίους συναδέλφους της, όπως τον Κώστα Πρέκα και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Με τον μεγάλο γυναικοκατακτητή Ανδρέα Μπάρκουλη μάλιστα, υπήρξε αρραβωνιασμένη για 3 χρόνια. Έκανε ένα και μοναδικό γάμο.

Τον Αύγουστο του 1975 παντρεύτηκε τον τότε δήμαρχο Σπάτων και αργότερα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δήμο Μπότσαρη. Ήταν ένας γάμος που δεν μακροημέρευσε. Κατέληξε γρήγορα σε διαζύγιο, αλλά βελούδινο.

Τα τραγικά ατυχήματα

Η μοίρα την σημάδεψε με κάποια πολύ σοβαρά ατυχήματα. Τον Αύγουστο το 1999 υπέστη ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα με το αυτοκίνητό της. Χτύπησε σοβαρά. Έμεινε κατάκοιτη για μεγάλο διάστημα, έχοντας μάλιστα φριχτούς πόνους στη σπονδυλική στήλη.

Το 2020 η μοίρα την χτύπησε ξανά με σφοδρότητα. Κόντεψε να καεί ζωντανή μέσα στο σπίτι της όταν έσκυψε κάτι να δει πάνω από ένα κερί και λαμπάδιασε η μπλούζα της.  Κάηκε σχεδόν παντού. Έκανε 11 εγχειρήσεις.

Κλινικά νεκρή

Πριν καιρό έφτασε μια ανάσα από τον θάνατο. Υπέστη ανακοπή κάνοντας μια επέμβαση στο ισχύο. Θεωρήθηκε κλινικά νεκρή για αρκετές μέρες μα ως εκ θαύματος συνήλθε και γλίτωσε από του σφιχταγκάλισμα του θανάτου.

Η κακοποίηση και ο «αδελφός» Νίκος Κούρκουλος

Η Μαίρη Χρονοπούλου έχει παραδεχτεί δημόσια ότι βίωσε την κακοποίηση σε μια από τις σχέσεις της. Την έσωσε όμως, ο Νίκος Κούρκουλος, τον οποίο δεν θεωρούσε απλά φίλο, αλλά «αδελφό της».

Οι δυο ηθοποιοί έκαναν παρέα από πολύ μικροί. Μάλιστα μια περίοδο που η Μαίρη Χρονοπούλου βίωνε την κακοποίηση μέσα στην εν λόγω σχέση καλούσε το Νίκο Κούρκουλο να την σώσει και μάλιστα ο αείμνηστος ηθοποιός κάποια στιγμή έδειρε τον σύντροφό της.

Ο τελευταίος ρόλος

Η τελευταία φορά που έπαιξε ως ηθοποιός ήταν στα τέλη του 2021 αρχές 2022. Είχε παίξει ένα μικρό ρόλο σε ένα από τα επεισόδια της τρίτης και τελευταίας σεζόν της τηλεοπτικής σειράς «Έτερος Εγώ» της COSMOTE TV.

Ο ρόλος ήταν μικρός, αλλά όπως είπε η αξία του σκηνοθέτη Λευτέρη Τσαφούλια και η γοητεία που ασκούσε στους πάντες την έκαναν να πει αμέσως το «ναι».  

 

Το παράπονο

Το μεγάλο της παράπονο ήταν ότι δεν κατόρθωσε να γίνει μητέρα. Αυτό το είχε εξομολογηθεί στην τελευταία της συνέντευξη που είχε δώσει στο OPEΝ, λίγο πριν υποστεί το μοιραίο ατύχημα.

 

«Ήμουν άτυχη στην ερωτική μου ζωή και δεν μπόρεσα να αποκτήσω παιδιά. Μοιραίες, άτυχες στιγμές. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα έκανα ένα παιδί. Μετά το σκέφτηκα αυτό», είπε η Μαίρη Χρονοπούλου.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Από τη Σαντορίνη στην απαγωγή και τη φωτιά του εργοστασίου – Ο «καταραμένος» Γενάρης για την οικογένεια Καραμολέγκου
Ο μήνας Ιανουάριος φαίνεται να είναι «καταραμένος» για την οικογένεια Καραμολέγκου, καθώς ακριβώς 11 χρόνια μετά την απαγωγή του επιχειρηματία οι εγκαταστάσεις στο εργοστασιακό χώρο στο Κορωπί παραδόθηκαν στις φλόγες
Από τη Σαντορίνη στην απαγωγή και τη φωτιά του εργοστασίου – Ο «καταραμένος» Γενάρης για την οικογένεια Καραμολέγκου