Ελλάδα

«Μάξιμος Σαράφης»: «Έχω πέσει κι εγώ θύμα» φέρεται να υποστηρίζει

«Αν ισχύει η απάτη, τότε έχω πέσει κι εγώ θύμα», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν για την εξαπάτηση τουλάχιστον επτά επιχειρηματιών, ο προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis, «Μάξιμος Σαράφης».

Ο πρώην υψηλόβαθμος υπάλληλος της φαρμακευτικής εταιρείας που βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες, φέρεται μαζί με ακόμα δύο άτομα που έχουν συλληφθεί και άλλους τέσσερις που κατηγορούνται και διαμένουν στο εξωτερικό να είχαν στήσει μια κομπίνα, από την οποία απέσπασαν μεγάλα χρηματικά ποσά από Έλληνες επιχειρηματίες. Αν και οι άνδρες του τμήματος Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής κατάφεραν να εξιχνιάσουν -μέχρι στιγμής- επτά περιπτώσεις απάτης, υπολογίζουν ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα ανέλθει στα 15-20.

Ο “Mάξιμος Σαράφης” που κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αρνείται όλες τις κατηγορίες, ενώ αναμεσά στα θύματα του είναι ένας ξενοδόχος της Αθήνας, ένας έμπορος τυριών, ένας επιχειρηματίας στην εστίαση και ένας ιδιοκτήτης εταιρείας λογισμικού.

Η εικονική εταιρεία… σωτήρας

O «Μάξιμος Σαράφης» που φαίνεται ως το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, παρουσίαζε μια εικονική εταιρεία με έδρα στο Άμπου Ντάμπι ως τον «σωτήρα» των εταιρειών που ήθελαν να λάβουν κάποια δανειοδότηση και δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η «μαϊμού» εταιρεία που διαθέτει και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και ήταν υπό την καθοδήγηση του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis “μεσολαβούσε” έναντι μεγάλων αμοιβών (κυρίως της τάξεως των 100.000 ευρώ) για να δοθούν δάνεια στους ενδιαφερομένους από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι πελάτες φυσικά έδωσαν τα χρήματα που τους ζητήθηκαν, πότε όμως δεν έγιναν αποδέκτες των ποσών που περίμεναν.

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχει κι άτομο το οποίο πούλησε το σπίτι του, προκειμένου να δώσει την προμήθεια που του ζητήθηκε για την εκταμίευση του δανείου από την χώρα του περσικού κόλπου, ενώ κάποιοι άλλοι δεν πίστευαν τους αστυνομικούς όταν τους ενημέρωσαν ότι έπεσαν θύματα απατεώνων. Μάλιστα, θεώρησαν ότι όλα αυτά προέρχονται από ανταγωνιστές του «Μάξιμου Σαράφη».

«Έλυναν» τα… προβλήματα με επιπλέον χρήματα

Το κύκλωμα -σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές- ήταν πολύ καλά οργανωμένο, καθώς κάλυπτε με αληθοφάνεια όλες τις ενέργειες του. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο υπήρχε θύμα το οποίο περιπλανιόταν από τους «αετονύχηδες» για 18 ολόκληρους μήνες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου απέσπασαν ακόμα και δύο φορές χρηματικά ποσά από τον ίδιο επιχειρηματία. Σε κάποιους έλεγαν ότι ήταν μέσα σε μια ομάδα ατόμων, για τους οποίους έχει εγκριθεί συνολικά το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ και τους προέβαλαν διάφορα προβλήματα, τα οποία θα λύνονταν εάν τους έδιναν κάποια επιπλέον χρήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση απέσπασαν από έναν επιχειρηματία 25.000 ευρώ, ενώ σε κάποιον άλλον πήραν 55.000 ευρώ για να του ανοίξουν τον “κατάλληλο” τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα εκταμιευθεί το δάνειο.

Η γυναίκα στην Κύπρο

Από τα τέσσερα άτομα που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και κατηγορούνται για την υπόθεση, τα τρία βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το τέταρτο που είναι γυναίκα διαμένει στη Κύπρο. Οι τρεις στο Άμπου Ντάμπι είχαν αναλάβει να μιλούν τηλεφωνικά ή ακόμα και με βιντεοκλήσεις σε υποψήφια θύματα, προκειμένου να τους πείσουν για την ύπαρξη της εταιρείας σε περίπτωση που είχαν κάποιες αμφιβολίες. Όσον αφορά στη γυναίκα στην Κύπρο, φαίνεται να είναι δικηγόρος και διαχειρίστρια των τραπεζικών λογαριασμών που έμπαιναν τα χρήματα των θυμάτων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα