Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου λαμβάνει χώρα ο Μαραθώνιος 2017 της Αθήνας. Ένας αγώνας αντοχής 42,195 χιλιομέτρων και ένα αθλητικό γεγονός με σπουδαία ιστορία.
Ο Μαραθώνιος 2017 πραγματοποιείται αυτήν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει για τον σπουδαία αγώνα αντοχής και κοινωνικής σημασίας. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Μαραθώνιος 2017
Ο Μαραθώνιος 2017 είναι ένα αθλητικό γεγονός που φιλοξενεί δρομείς από όλον τον κόσμο. Στις πιο πολυπληθείς ομάδες που θα ταξιδέψουν για τον Μαραθώνιο συγκαταλέγονται οι δρομείς που ζουν στη Βρετανία με 1.054 άτομα. Ακολουθεί η γειτονική Ιταλία με 1.000 δρομείς. Τους 834 φτάνουν εκείνοι που έρχονται από τις ΗΠΑ, τους 815 από τη Γαλλία και τους 741 από τη Γερμανία.
Δίνουν το «παρών» μεταξύ άλλων, δρομείς από την Ανδόρα και την Ανταρκτική, την Αρμενία και τις Μπαχάμες. Ακόμη από τη Βολιβία και το Μπρουνέι, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Γουατεμάλα, τη Γεωργία και την Ινδία. Την Ισλανδία, την Ινδονησία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Τζαμάικα, την Ιορδανία, το Κόσοβο, τη Μαδαγασκάρη, το Μαρόκο, τη Νιγηρία. Το Πακιστάν, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σαμόα, το Σουδάν και την Τανζανία.
Ο Μαραθώνιος 2017 επιλέχτηκε και από πολλούς δρομείς από την Πολωνία (496), την Ολλανδία (480), την Κύπρο (381), τη Νότιο Κορέα (325). Εκτός όμως από τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες ομάδες του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού αξίζει να αναφέρουμε και ορισμένους δρομείς που ταξιδεύουν επίσης από χώρες μακρινές. Όπως η Βραζιλία με 103 άτομα, η Νέα Ζηλανδία με 10, το Βιετνάμ με τέσσερα κι η Κολομβία με δύο.
Η ιστορία του Μαραθωνίου Αθήνας
Η ιδέα της γέννησης αυτού του αθλήματος και η ένταξή του στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται στον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Michel Breal φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν που πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα «την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος».Έτσι ο Μαραθώνιος κατέστη ένα από τα πρώτα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα των αγώνων του 1896.
Ο Μαραθώνιος προέρχεται από την ιστορία του Φειδιππίδη, ενός Έλληνα αγγελιοφόρου. Σύμφωνα μ΄ αυτή ο Μιλτιάδης αμέσως μετά την περίφημη εκείνη μάχη απέστειλε τον Φειδιππίδη, που θεωρούνταν ο ταχύτερος τότε ημεροδρόμος του αθηναϊκού στρατού, από το πεδίο του Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη κατά των Περσών. Λέγεται ότι έτρεξε όλη την απόσταση χωρίς διακοπή και μπήκε στην Συνέλευση της Βουλής, όπου αναφώνησε «Νενικήκαμεν» (νικήσαμε) πριν καταρρεύσει και πεθάνει.
Ο νικητής του πρώτου ολυμπιακού μαραθωνίου το 1896 (μόνο για άνδρες) ήταν ο Σπύρος Λούης, ένας Έλληνας μεταφορέας νερού. Νίκησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Η απόσταση των 42,195 μέτρων καθορίστηκε αρχικά κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου του 1908. Η απόσταση των 42 χιλιομέτρων είναι η απόσταση μεταξύ των ανακτόρων του Ουίνδσορ και του Ολυμπιακού σταδίου στο Shepherd’s Bush στα δυτικά του Λονδίνου.
Το παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών για τον Μαραθώνιο είναι 2 ώρες, 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα. Σημειώθηκε στον Μαραθώνιο του Βερολίνου από τον Ντένις Κιμμέτο από την Κένυα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2014.
Η έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Με αφορμή τη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνίου στην Αθήνα την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει δωρεάν θεματικές περιηγήσεις στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» για τους μαραθωνοδρόμους των 42 χλμ.
Η επετειακή έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αναδεικνύει έναν διαφορετικό αγώνα, διαχρονικό και οικουμενικό: το μακρύ χρονικό του δοκιμαζόμενου ανθρώπου, το περιπετειώδες ταξίδι του στον χρόνο, προκειμένου να τιθασέψει το περιβάλλον, να γνωρίσει νέους τόπους, να πλουτίσει τους ορίζοντες του, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα της ύπαρξης του με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικής πράξης. Η είσοδος στην περιήγηση είναι ελεύθερη με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής στον μαραθώνιο.
Η εκκίνηση του αγώνα και οι μέχρι τώρα δηλώσεις
Tην εκκίνηση του αγώνα δρόμου των 10 χιλιομέτρων θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στις 8.35, από τη Λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη.
«Ο Μαραθώνιος ανήκει σε όλο τον κόσμο. Είναι μία έννοια πανανθρώπινη. Ενώνει ανθρώπους από όλες τις γωνίες του κόσμου με την ιστορική μνήμη και τελικά με την ταυτότητα του ίδιου του Μαραθώνιου της Αθήνας, του Αυθεντικού Μαραθώνιου» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Ο Μαραθώνιος 2017 δεν είναι απλώς η κυριότερη έκφραση μαζικού αθλητισμού αλλά και μια σημαντική αφορμή να γνωρίσει όλος ο κόσμος την ιστορική, ζωντανή και δυναμική πόλη της Αθήνας» πρόσθεσε ο κ. Καμίνης.
Στους υπόλοιπους αγώνες η εκκίνηση για τους δρομείς του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας θα δοθεί στις 9 στην Ιστορική Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου, στο Μαραθώνα.
Η εκκίνηση των 5 χιλιομέτρων θα δοθεί στις 7.45 στη Λεωφόρο Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη και του αγώνα των Αθλητών Special Olympic Hellas στις 8.50 από τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής. Η εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου Παιδιών ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ θα δοθεί από τις 10.25 στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και του Αγώνα Δρόμου 3χλμ ERGO από τις 10.35 στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο ύψος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Όλοι οι δρομείς τερματίζουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
«Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, ένας δύσκολος αγώνας δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων. Αποτελεί μια δεξαμενή αξιών, κοινωνικής συνείδησης, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, φιλίας και αλληλεγγύης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.
Ταλαιπωρία στις μετακινήσεις
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από το βράδυ του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των αγώνων. Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Τροχαίας.