Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα τερμάτιζε τον διχασμό ανάμεσα στο Ην. Βασιλείου και την ΕΕ
Μήνυμα να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έστειλε ο ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς,, προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.
«Ο Κιρ Στάρμερ θα πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα προκειμένου να αποδείξει ότι είναι σοβαρός στις προθέσεις του για μια επαναφορά των σχέσεων με την ΕΕ μετά το Brexit», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην βρετανική Telegraph.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είπε ότι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα τερματίσει τους διχασμούς που προκάλεσε το Brexit και θα ανοίξει μια νέα εποχή «αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας».
Σε άλλο σημείο, προέτρεψε τον Βρετανό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτή τη χειρονομία αυτόν τον μήνα, ώστε να «πέσει» με την 200η επέτειο του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στον αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
«Η επιστροφή των Μαρμάρων θα ήταν ένα ισχυρό σύμβολο της δέσμευσης της Βρετανίας να ενισχύσει τους δεσμούς και να γυρίσει σελίδα στις πρόσφατες διαιρέσεις», συνέχισε.
«Το 2024 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για μια ουσιαστική χειρονομία που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική μας εταιρική σχέση», πρόσθεσε.
Η στάση του Κιρ Στάρμερ
Εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του νόμου.
Ένας νόμος του 1963 εμποδίζει επί του παρόντος το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά θα μπορούσαν να δανειστούν σε μακροπρόθεσμη βάση, κάτι που σκοντάφτει στην «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για την ιδιοκτησία των Γλυπτών.
Μετά από συνάντηση του Κιρ Στάρμερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε τον Δεκέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι χαιρετίζει «το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο αν υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο».
Ο Κιρ Στάρμερ δέχεται πιέσεις από τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να επαναφέρει τους κανονισμούς σύμφωνα με την ΕΕ, ενώ τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια ζητούν «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευθυγράμμιση».
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη αποκλείσει την επανένταξη στην ενιαία αγορά ή στους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία, γεγονός που πιθανότατα θα περιπλέξει επίσης τις διαπραγματεύσεις.
Οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διέρρευσαν αυτόν τον μήνα, αποκάλυψαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει για μια μη νομικά δεσμευτική εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας, η οποία, όπως δημοσιεύει το i Paper, θα βασιστεί στη συνέχεια από ένα πιο επίσημο σύμφωνο.
Οι Βρυξέλλες όπως φαίνεται, ετοιμάζονται να ονομάσουν υψηλό τίμημα από το Ηνωμένο Βασίλειο για στενότερες σχέσεις, απαιτώντας μια νέα αλιευτική συμφωνία ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Ο Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων σε μια συμφωνία ανταλλαγής κτηνιατρικών προϊόντων για τη διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου τροφίμων.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται να οριστικοποιούν τη διαπραγματευτική εντολή για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την επίσημη πρόταση που αναμένεται τους επόμενους μήνες.