Μετανάστες που βρίσκονται στον Έβρο, παραδέχονται σε δηλώσεις τους ότι έφτασαν εκεί με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών, μετά την απόφαση “βόμβα” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα.
Αφγανός μίλησε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η στρατοχωροφυλακή και η αστυνομία μάς κοροϊδεύουν. Αστυνόμοι και στρατοχωροφύλακες μας λένε ‘δώστε μας 100 δολάρια και θα σας περάσουμε από τα μονοπάτια να περάσετε απέναντι στην Ελλάδα’. Μας βοήθησαν να περάσουμε απένταντι, όμως οι Έλληνες στρατιώτες και αστυνομικοί μάς πήραν τα κινητά και τα χρήματα και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε”.
Η μαρτυρία στο BBC
Ο ανταποκριτής του BBC, Jonah Fisher, βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου και πραγματοποιεί οδοιπορικό στον Έβρο καταγράφοντας την έκρυθμη κατάσταση. Εκεί, ο Fisher μίλησε με έναν Αφγανό, ο οποίος δήλωσε: “Φτάσαμε στα σύνορα με λεωφορείο. Οι τουρκικές Αρχές μας έφεραν οδικώς στα σύνορα και μας είπαν να τα διασχίσουμε. Κόψαμε το σύρμα και περάσαμε”.
Κατόπιν, βρήκε άλλους μετανάστες από τη Γουϊνέα, τους οποίους και ρώτησε γιατί αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Ένας από αυτούς απάντησε: “Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία, δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Καταλαβαίνεις; Θέλουμε μια καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας. Γι’ αυτό περάσαμε τα σύνορα”.
Τέλος, ενώ συνομιλούσε με άλλους από Ιράκ και Συρία, εμφανίστηκαν άντρες που είπαν ότι είναι από την Ελληνική Αστυνομία και τους ζήτησαν να κλείσουν την κάμερα και να φύγουν. Όταν ο ανταποκριτής ρώτησε πού πάνε τους μετανάστες, ένας απάντησε: “Στο αστυνομικό τμήμα”.
Στην ερώτηση “τι θα τους συμβεί μετά;”, ο ένας εξ αυτών απάντησε: “Κοίτα, δεν είμαι λοχίας, δεν είμαι αξιωματούχος. Εντάξει;” και έφυγε.
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι άντρες που απομάκρυναν τους μετανάστες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και τα βαν που τους επιβίβασαν δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας. Ο δημοσιογράφος έθεσε σχετική ερώτησε στον ΥΠΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, λέγοντας: “Είδαμε ανθρώπους να απομακρύνονται με ένα όχημα χωρίς πινακίδες και από άντρες με καλυμμένα πρόσωπα. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία εδώ;”, με τον υπουργό να απαντά: “Στο μυαλό μου, “κανονική” διαδικασία για μια χώρα είναι να προστατεύει και να διασφαλίζει τα σύνορά της. Αυτό έχω να πω για την ώρα”.
Δείτε το ρεπορτάζ του BBC