Για πρώτη φορά στα χρονικά, αποχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από το χώρο από όπου θα παρακολουθούσε την στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, η οποία ματαιώθηκε εξαιτίας κινητοποιήσεων πολιτών.
Πριν από λίγο βγήκε η εξής ανακοίνωση από την Προδρία της Δημοκρατίας
”Όσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους; Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια;
Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο.
Κάνω τις επισημάνσεις αυτές πιστεύοντας ότι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική”.
Ωστόσο, κάποια τμήματα εφέδρων και σωματείων έκαναν παρέλαση ανάμεσα στον κόσμο χωρίς την ύπαρξη επισήμων. Μάλιστα οι διαδηλωτές κατέλαβαν τις εξέδρες των επισήμων.
Αυτό που συνέβη ήταν κάτι παραπάνω από πρωτοφανές. Αμέσως μετά την αποχώρηση των επισήμων ο κόσμος κατέλαβε όλο τον χώρο μπροστά από την εξέδρα. Αμέσως εμφανίστηκαν τα “πολιτικά τμήματα” της παρέλασης, σύλλογοι, έφεδροι, και οργανώσεις που θα έπαιρναν μέρος στην επίσημη παρέλαση μαζί με τα στρατιωτικά τμήματα και άρχισαν να… παρελαύνουν υπό τα χειροκροτήματα των πολιτών.
«Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση», τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».
Σε ερώτηση αν φοβάται για την τροπή που παίρνουν κάποιες αντιδράσεις με υβριστικά συνθήματα, ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν φοβάμαι γιατί είναι μια μικρή απαράδεκτη μειοψηφία. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει που πάει γι αυτό και δέχεται όλες αυτές τις πιέσεις και όλα αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύνατων. Πιστεύει ότι μια μέρα θα ξημερώσει καλύτερη. Κι αυτό πιστεύουμε όλοι γι αυτό και είμαστε εδώ. Και λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν αυτή την ημέρα, μια ιστορική μέρα. Μια μέρα που ανήκει στον ελληνικό λαό δεν ανήκει σε αυτούς».
Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε.
Η κυβέρνηση, καταδίκασε τα θλιβερά επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.
Μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός επικοινώνησε αμέσως με τον κ.Παπούλια, του εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης και του επεσήμανε ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. “Τα γεγονότα συνιστούν απόπειρα εκτροπής από τους δημοκρατικούς θεσμούς“, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στον κ. Παπούλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.
“Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους”, συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζοντας, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τα όσα συνέβησαν στις παρελάσεις.
Ταυτοχρόνως ο κ. Μόσιαλος ζήτησε το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα, όπως είπε.
Αγανακτισμένοι, οπαδοί του Ηρακλή, εργαζόμενοι του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί άλλοι, ήταν από νωρίς το πρωί συγκεντρωμένοι στην παραλιακή λεωφόρο.
ΚΑΡΕ, ΚΑΡΕ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ
Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στην εξέδρα των επισήμων στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης μια ομάδα ατόμων έμπαινε στο δρόμο μερικά μόλις μέτρα από την εξέδρα φωνάζοντας συνθήματα.
Αμέσως ο δρόμος αποκλείστηκε από δύο κλούβες των ΜΑΤ που μπήκαν κάθετα στο δρόμο ενώ διμηρίες και οι αστυνομικοί που συνόδευαν τον Πρόεδρο κινήθηκαν προς το σημείο
Ουσιαστικά η παρέλαση δεν ξεκίνησε ποτέ.
Οι διαδηλωτές που κρατούσαν πανό του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν συνθήματα και δεν έδειχναν διατεθειμένοι να φύγουν από το σημείο.
Επί μισή ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περίμενε μάταια. Οι διαδηλωτές δεν έδειξαν καμία διάθεση να αποχωρήσουν.
Από νωρίς … μύριζε μπαρούτι πάντως καθώς υπήρξαν εννιά διαφορετικές προσυγκεντρώσεις διαφόρων ομάδων που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια της παρέλασης.
Διαβάστε επίσης:
Αποδοκιμασίες στο Σύνταγμα κατά πολιτικών – Πρωτοφανή μέτρα αποκλεισμού των πολιτών
Κρήτη:Τα τύμπανα σίγησαν και οι μαθητές γύρισαν πλάτη στους πολιτικούς!